In vizor

Boc despre strategia care costă 810.000 euro: „Prețul este sub cel oferit de alte municipalități din România”

Primăria va cheltui 810.000 euro pentru o nouă Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană aferentă perioadei 2021-2030. Potrivit conducerii municipalității, fără această strategie nu vor mai putea fi accesate fonduri europene în următorii ani. În ședința de Consiliu Local de vineri a fost votat un proiect de hotărâre pentru aprobarea încheierii unui acord de prestări servicii de asistență tehnică rambursabile în vederea elaborării Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (S.I.D.U.), pentru perioada 2021-2030, între Municipiul Cluj-Napoca și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Primarul Emil Boc a precizat că suma de 810.000 euro este sub prețul altor municipalități și că este în limitele existente în acordurile României cu Banca Mondială.

„Este necesar pentru că legislația României și a Uniunii Europene solicită, în mod obligatoriu, elaborarea unui asemenea plan. Nu se poate absorbi fond european și nu pot fi atrași bani europeni în exercițiul financiar 2021 – 2027 dacă nu există această strategie. Cadrul legal pentru a putea încheia acest acord este conferit de statul român prin lege care dă posibilitatea de a negocia direct cu Banca Mondială, BERD fiind acum o subsidiară a Băncii Mondiale în vederea realizării celor mai bune și mai performante studii de calitate în baza cărora să se poată acorda bani europeni.

Prețul este sub cel oferit de alte municipalități din România și se încadrează în limitele existente în acordurile României cu Banca Mondială. Și având în vedere cele patru argumente, supunem spre aprobare acest proiect pentru ca să continuăm dimensiunea strategică a orașului și pe de altă parte să putem aduce cele peste 400 milioane euro antamate în muncipiul Cluj-Napoca și în zona metropolitană în perioada următoare și de a realiza această strategie cu cei mai buni existenți astăzi pe piață.

Nu poți atrage fonduri europene dacă nu ai această strategie. Este obligatoriu să fie realizată de către noi. Evident, se corelează cu celelalte strategii realizate de către județ și le integrează”, a spus Boc.

Anterior, Cluj-Napoca a beneficiat de o altă Strategie Integrată de Dezvoltare pentru zona metropolitană 2014-2020, darprincipalele probleme nu au fost rezolvate. După șase ani, pentru majoritatea dintre problemele municipiului, precum infrastructura, traficul, deșeurile, poluarea, construcțiile haotice, nu doar că nu s-au găsit soluții, însă acestea s-au agravat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *