In vizor

Boc despre motivul pentru care cinematograful Florin Piersic nu a intrat inca in posesia Primariei: "Nu au bani sa se deplaseze la Cluj sa semneze procesul verbal de predare-primire"

Scris de 644

In cadrul emisiunii Stiri de Cluj de aseara, Emil Boc a fost chestionat in legatura cu situatia cinematografului Florin Piersic pe care Primaria incearca sa-l ia in posesie. Cu privire la acest aspect, primarul aexplicat ca cei de la Regia de Filme nu au bani sa se deplaseze la Cluj pentru a semna procesul verbal si cinematograful sa devina, astfel, proprietatea Primariei. De cealalta parte, actualul director RADEF, Adrian Mironescu dezminte existenta unei astfel de convorbiri.

Aseara, Emil Boc a fost invitat in cadrul emisiunii Stiri de Cluj pentru a discuta despre problemele de administratie locala. Printre discutiile despre traficul din oras, parcarile neregulamentare si solutiile pe care incearca sa le gaseasca, primarul a fost intrebat de moderatoarea emisiunii, Delia Carbune, si despre situatia cinematografului Florin Piersic. Boc a declarat in situatia asta ca cinematograful nu a intrat inca in posesia Primariei pe motiv de instabilitate financiara a celor de la R.A.D.E.F. In plus, primarul sustine ca acestia au primit toate HCL-urile si solicitarile lor, procesul-verbal fiind printre ultimii pasi.

“Cei de la Regia de Filme nu ni-l predau la municipalitate desi avem toate hotararile de consiliu local, toate solicitarile facute, toate actele in regula. Stiti ce ne-au raspuns? Pregatiti-va sa va tineti de microfon: ca nu au bani sa deplaseze in teritoriu echipele care sa faca procesul verbal de predare primire, ca nu au bani in buget prevazuti ca sa se deplaseze la Cluj sa semneze procesul verbal de predare-primire a cinematografului”, a marturisit Emil Boc in cadrul emisiunii de Stiri de Cluj.

Cu privire la acesta situatie, Ziar de Cluj cerut si raspunsul actualului director RADEF Romaniafilm, Adrian Mironescu, care afirma ca nu ar fi trimis niciodata un astfel de raspuns. Cu siguranta, insa, cei doi, Boc si Mironescu, se vor intalni in curand cu ocazia zilei de nastere a actorului Florin Piersic.

“Nu stiu cand s-a zis asta, eu sunt director aici de doua luni si jumatate. In mandatul meu nu am dat niciun raspuns de genul acesta la Cluj. In al doilea rand, in momentul de fata, domnul primar stie foarte bine ca legea 303 este la Curtea Constitutionala si suntem in situatia ca pana se pronunta Curtea Constitutionala, stopam orice fel de activitate de genul asta privind transferurile cinematografelor. Despre asta este vorba. Ca fapt divers, va spun ca am raspuns invitatiei domnului Florin Piersic si voi fi prezent la festivitatile prijeluite de ziua dumnealui la cinematograf. Banuiesc ca si domnul primar este invitat si pot sa-i dau personal mai multe detalii. Nu e vorba de niciun fel de rea-vointa, de motive puerile ca nu avem bani sa ne deplasam la Cluj. Probabil ca domnul primar a facut niste afirmatii pe care le-a primit de la altcineva”, a declarat pentru Ziar de Cluj directorul general RADEF Romaniafilm, Adrian Mironescu.

In vara anului trecut se ridica problema administrarii cafenelei “La Margelatu”, din holul cinematografului, de catre Florin Piersic. Demersul a  fost sustinut, potrivit, evz.ro, de Florin Ilie, impresarul marelui actor si asociat al firmei acestuia. Unitatea a fost si este in prezent detinuta si administrata de RAEDF Romaniafilm si directorul de atunci, Mihail Tintea, a sustinut ca Primaria trebuia sa preia de mult cinematograful “Florin Piersic”, cu tot ceea ce implica aceasta, inclusiv cafeneaua “La Margelatu”.

“Din punctul meu de vedere l-as ajuta cu mare placere si ii urez succes domnului Piersic, numai ca la ora actuala situatia e in felul urmator: conform Legii 303/2008 cinematografele de drept de la publicarea acelei legi in Monitorul Oficial au trecut in domeniul public local si in administrarea primariilor. Faptul ca nici pana in ziua de azi Primaria din Cluj n-a solicitat predarea cinematografului e treaba Primariei. Nu era treaba noastra. Eventualele contracte de inchiriere sau de concesionare in mod normal si legal nu le mai pot face eu, pentru ca, practic, noi administram cinematograful in conditiile in care ar trebui sa fie administrat de Primarie la ora actuala. Ceea ce poate sa faca domnul Florin Piersic, cu care ne-am cunoscut si personal acum 10-12 ani de zile, este sa ia legatura cu domnul primar Boc si sa ii solicite sa ne contacteze. Noi avem o comisie de predare a salilor de cinematograf numita prin hotararea consiliului de administratie si, in momentul in care suntem solicitati sa predam cinematograful, cu mare placere, conform prevederilor Legii 303, o vom face. Daca Primaria, care are obligatia prin lege sa mentina activitatea de film acolo va face un contract de inchiriere si cu domnul Florin Piersic pentru restaurant, e treaba Primariei. Totul depinde de Emil Boc. Eu, la ora actuala, nu mai pot sa imi permit sa mai inchei vreun contract pe spatiile aferente cinematografului, pentru ca, repet, e in domeniul public local. Ca de fapt nu s-a predat inca, asta e partea a doua“, a declarat Tintea, pentru Ziar de Cluj.

Despre faptul ca cei de la Primarie sustin ca cinematograful “Florin Piersic” nu a fost pe lista celor care puteau fi preluate de catre ei, fost director RADEF a explicat atunci ca isi paseaza lucrurile de la unii la altii. 

“In mod normal, daca primaria preia cinematograful, intr-adevar poate sa faca contract cu Romaniafilm, ca sa ne ocupam noi in continuare de exploatarea salii, asa cum era si pe vremea raposatului nea Nicu: cinematografele erau ale primariilor, iar Romaniafilm era exploatand unic pe tara pentru ca avea echipamente si personal calificat. Nu e nici ilegalitate faptul ca nu a fost inca preluat, pentru ca legea nu prevede nici o sanctiune, ci ca ar fi trebuit ca cinematografele sa fie predate in termen de sase luni zile, lucru putin probabil, pentru ca erau 200 si ceva de cinematografe. Nu e nimic ilegal, dar aceasta tergiversare a facut ca Romaniafilm sa se ocupe in continuare de sala respectiva. Puteam foarte bine sa o inchidem si sa spunem ca atunci cand o preluati sa fiti sanatosi. Adevarul este, totusi, ca am obtinut si noi niste incasari, niste beneficii din exploatarea salii, din organizarea unor evenimente plus ca acolo e sufletul TIFF-ului, am tot respectul fata de domnul Giurgiu si de munca titanica pe care o face pentru acest festival. Deci nu e o ilegalitate, dar primaria ar putea sa se hotarasca o data si o data sa o preia, asa cum spune legea. Nu exista posibilitatea legala de a refuza preluarea. Deci, normal, asta ar fi procedura la ora actuala: Primaria ar trebui sa ne solicite predarea salii, sa ne comunice comisia si numarul de telefon la care pot fi gasite aceste persoane, noi ii contactam, incheiem procesul verbal de predare-primire, exact cum prevede legea. Si, daca spuneti ca acel contract cu managerii restaurantului expira, Primaria poate sa decida sa nu il mai prelungeasca si sa faca contract de inchiriere cu domnul Florin Piersic“, a concluzionat Tintea la acel moment.ULTIMA ORĂ

 • Acum 18 hours Rautacisme
  “Părintele” Urbanismului de Cumetrie şi al dezastrului urban din Cluj-Napoca, ales președinte al comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor
 • Acum 19 hours Justitie
  JUSTIŢIE CU DEDICAŢIE. Blocaj total în dosarul ritualurilor cu Ayahuasca în care sunt judecați Gelu Oltean și Vanessa Youness: De aproape nouă luni instanța nu motivează decizia de CP
 • Acum 21 hours Politica
  George Simion s-a crezut pe stadion. Aceeaşi concepţie de #misecuvine şi la parvenitul acesta căţărat pe Tricolor
 • Acum 22 hours PubliNews
  Boa constrictor, pitoni regali şi cameleoni cu un colorit de excepție, într-o expoziţie exotică de reptile, la Iulius Mall Cluj
 • Acum 22 hours Din oras
  Căldura “prosteşte” Natura: Au înflorit din nou castanii
 • Acum 23 hours Eveniment
  Un pui de vulpe a fost filmat în Baza sportivă Gheorgheni
 • Acum 24 hours Politica
  Sebastian Burduja, fiul unui devalizator al Bancorex, este noul interimar la Ministerul Educaţiei, după demisia lui Cîmpeanu
 • Acum 1 day Politica
  Sorin Cîmpeanu anunță că a demisionat din funcția de ministru al Educației
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu: ”Eu nu susțin amendamentul ca judecătorii să poată fi numiți în funcții de procuror-șef”
 • Acum 2 days In vizor
  Alo, domni, domnițe, domnișoare, ”comunicatorii” din CJ Cluj, Aline, ”întreținere” nu înseamnă ”investiție”. Maxim alocarea de fonduri de azi înseamnă ”investim în întreținere” (sperăm că nu a unor firme de casă)
 • Acum 2 days Rautacisme
  L-AU SCOS DE LA NAFTALINĂ PE ŞURUBARU, să-şi justifice salariul: După trei ani de “colectare selectivă” a deşeurilor, aceasta “Se face în proporție de 2% la blocuri”
 • Acum 2 days In vizor
  Primăria s-a asociat, firma faliment a dat, fie numele banilor risipiţi lăudat! SC ANSA SMART ENERGY SRL a dat faliment, dar asociatul Pantelică de la “readepică” şi municipalitatea nu s-au înscris la masa credală să recupereze aproape 11 milioane de lei
 • Acum 2 days PubliNews
  Festivalul SoNoRo aduce muzica clasică în Iulius Mall Cluj! Pe scenă vor urca muzicieni renumiți la nivel internațional
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE