In vizor

Boc cu atitudine de satrap în ședința de Consiliu local: i-a îndemnat pe funcționari să le răspundă ”mai lent” acelor consilieri care nu sunt de acord cu sporurile salariale pentru ”condiții vătămătoare de muncă”

În ședința ordinară a consiliului local de joi, 7 iulie, mai multe puncte de pe ordinea de zi au vizat acordarea de sporuri funcționarilor din Primăria Cluj-Napoca pentru munca în condiții „periculoase” și „vătămătoare”.  Între acestea sunt specificate supra-solicitarea vizuală prin lucrul la calculator pentru un număr mare de ore, tensiunea psihică și stresul ori riscul de a dezvolta afecțiuni ale mușchilor sau oaselor, din cauza muncii sedentare.

Ziar de Cluj și-a exprimat punctul de vedere asupra acestor sporuri nu o dată. Am avut unul și de dimineață. Este o mizerie tipică mituitorilor salariali în care s-au transformat politicienii noștri, care-și cumpără fidelitate de la angajați prin tot feluri de tertipuri care sunt ”o mizerie” când sunt ei în opoziție, dar devin ”legale” când ajung ei la putere.

CITEȘTE: DE ZIUA INTERNAŢIONALĂ A CIOCOLATEI, Emil Boc le mai ÎNDULCEŞTE VIAŢA funcţionarilor din Primărie cu nişte spor de “mită salarială” pentru “condiţii vătămătoare de muncă”

Nu credeam să apucăm ziua în care Emil Boc să-și dea arama lipsei de bun simț pe față, ziua în care să considere că el e Dumnezeul Primăriei Cluj-Napoca și funcționarii publici (plătiți din banii clujenilor, nu ai lui mă-sa de la Răchițele), sclavii lui personali pe care să-i îndemne să  nu-și facă datoria cu aceeași celeritate față de cei care se opun voinței sale. Demisia, băi, Maestre, ai ajuns la fund!

În ședința ordinară a consiliului local de joi, 7 iulie, mai multe puncte de pe ordinea de zi au vizat acordarea de sporuri funcționarilor din Primăria Cluj-Napoca pentru munca în condiții ”periculoase” și ”vătămătoare”.  Între acestea sunt specificate supra-solicitarea vizuală prin lucrul la calculator pentru un număr mare de ore, tensiunea psihică și stresul ori riscul de a dezvolta afecțiuni ale mușchilor sau oaselor, din cauza muncii sedentare. Despre această măgărie ”desepistă” am scris deja:

CITEŞTE: “Tetrisul” la locul de muncă e cu “risc de morbiditate” printre funcţionarii municipalităţii clujene. Aşa că vor lua un spor salarial că mor de plictiseală

Azi, în sfârșit, consilierul local Adriana Cristian s-a decis să fie cu adevărat Opoziție și a ridicat problema necesității acordării acestor sporuri, respectiv cât ajută ele la prevenirea unor boli. Și cum de există funcționarul angajat la stat care beneficiază de acest privilegiu al sporului pentru boli închipuite și amărăștenii de la privat, care lucrează fix în aceleași condiții, dar nu primesc nimic, decât taxe și impozite. Din care se plătesc aceste mizerii, SIMPLE MITE SALARIALE.

”Sunt un mare susținător al remunerării corecte și a bonusării performanței și chiar cred că fără a îndeplini aceste două obiective, este foarte dificil să solicităm performanță. De aici și până la a considera munca de funcționar un loc de muncă care se desfășoară în condiții periculoase sau vătămătoare este o cale foarte lungă. Pe baza motivării DSP, înseamnă că toți IT-iștii clujeni, toți politicienii, tot personalul TESA de peste tot ar beneficia de aceste sporuri. În privat, ele nu există. Toți stăm pe scaun 8 ore, toți lucrăm în condiții de stres. Voi trimite corpul de control al Ministerului Sănătății să verifice cu s-a făcut acest raport, pentru că este de departe fantasmagoric.

Să știți că bonusul și sporul nu ajută absolut deloc la hernia de disc, ajută însă să luăm scaune cum trebuie, să luăm monitoare de care trebuie, să le înălțăm la nivelul la care trebuie. De asemenea, menționăm supraponderabilitatea. Nici aici nu ajută deloc sporul, ajută dacă administrația publică pune la dispoziția angajaților lor niște abonamente la sală, dacă face cursuri de stil de viață sănătos. Aceste bonusuri sunt doar o găselniță tipic românească, în mod peiorativ menționez acest lucru, prin care creltem niște salarii în administrația publică și este păcat, nu pentru că oamenii aceștia nu merită, ci pentru că nu găsim metode prin care să îi remunerăm cum trebuie pe cei care merită. Noi vom vota împotriva acestui subiect, dar vă solicităm să veniți cu un plan de investiții pentru eliminarea acestor sporuri și îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru evitarea acestor riscuri. Dacă veniți cu un astfel de plan, noi, în consiliul local, îl vom vota oricând. Va ajuta foarte mult și la percepția pe care oamenii o au despre oamenii care lucrează la stat”, a arătat Adriana Cristian în ședința consiliului local.

Emil Boc a ținut să menționeze că nu sunt acordate sume noi de bani, ci sporurile care sunt acordate în mod legal din 2019 se continuă. Legea însă permite acordarea acestor sporuri și nu obligă autoritățile locale să le ofere angajaților. Apoi a trecut la mitocănisme și borfășeli de golănaș educat ”în lupta de clasă”. Ca un micuț utecist a început prin a-i cere consilierului loca ”să își pună” colegii parlamentari să schimbe legea, dacă nu este de acord cu aceasta. Apoi a dat-o pe cum se “înfige cuțitul în spatele funcționarilor” (deh, ”lupta de clasă”, cum l-au învățat pe el de mic utecist și mic uasecerist), demonizarea adeversaului care folosește “poziții pentru like-uri pe Facebook” și despre “cum își fac USR-iștii cruce, cu stânga sau cu dreapta”. Apoi, mitocănia supremă: i-a îndemnat pe angajații Primăriei să răspundă mai lent la cererile consilierilor USR, dacă aceștia votează împotriva sporurilor.

”Nu adăugăm la salariul existent. Menținem sporurile existente încă din 2019 conform legii. Dacă doriți să nu se mai acorde, sunt partide parlamentare care pot să modifice legea. Noi nu putem să refuzăm punerea în aplicare a unei legi. Și privatul, când vrea performanță, plătește, cu bonusuri. Or o primărie care atrage 400 de milioane de euro (…), fluierăm în biserică și nu avem ce căuta să discutăm. Fluieratul în biserică este una, performanța este alta și crede că trebuie să discutăm ca atare. (…) Sper ca colegii mei din primărie să fie atenți cum se votează acest proiect și atunci când vin să ceară consultații tot felul de consilieri locali să le ofere conform legii sprijinul, dar să înțeleagă că s-ar putea să aibă anumite limite de timp și de observație, pentru că nu de multe ori, colegii mei au stat după orele de serviciu, au lucrat suplimentar, tocmai ca să vă răspundă la orice situație, la orice moment, deși era de datoria dumneavoastră să vă informați. Acum, poate reflectă și ei suplimentar să vadă cum se apreciază munca pe care o fac în interesul acestei urbei. Să votezi împotriva unui drept legal, bun sau rău, pe care îl ai, numai ca să faci o campanie de media spune multedespre ce face acel partid politic și ce urmărește în esență. La capătul legii se vede performanța. Nici dumneavoastră, consilierii, nici eu, primarul, nu mișcăm această administrației, și ei, funcționarii. Mergeți schimbați legea, dar nu îi afectați pe oamenii care sunt de bună credință și cărora dumneavoastră le cereți deseori să facă lucruri suplimentar. Nu sunt bani în plus care de astăzi se dau în plus în Primăria Cluj-Napoca”, a declarat Boc.

Primăria LUI atrage bani să-și umple conturile amicii lui, să se facă praf proiecte europene și să dăm înapoi DIN BANII NOȘTRI banii europeni ”atrași” de Primăria LUI! Ca la pistele pentru biciclete, ca la CREIC șamd, vom lua la purecat ”proiectele europene” ale municipalității și cât ne-a costat pe noi clujenii faptul că au ”atras” ei bani să fie remunerați și de la aceste priecte.

  • Apoi, Boc dezinformează mai rău ca Ponta în vremurile sale bune: Legea permite, dar NU OBLIGĂ. În plus, 15% e maximum, teoretic pentru oameni care chiar își riscă zilnic viața, în locuri unde s-au întâmplat în trecut accidente. Multe dintre administrațiile publice nici nu oferă angajaților un asemenea spor.

Adriana Cristian a pledat în continuare pentru acordarea salariilor proporțional cu performanța și nu cu presupuse riscuri, arătând totodată că lucrul peste program, dacă se realizează, arată management defectuos.

”Vreau să mă adresez funcționarilor, vreau să vă spun că nu e vina voastră că politicienii nu au făcut nimic de 30 de ani încoace ca să facă un cadru legal în care să puteți fi remunerați corect. Îmi pare rău șui cred că și dumneavoastră v-ați săturat să fiți remunearați toți la fel și nu în bază de performanță, ceva ce este într-adevăr relevant pentru noi, cei care lucrăm în privat. Știm foarte bine că nu suntem toți la fel de buni și că pentru a încuraja performanța, de care unii dintre dumneavoastră chiar dați dovadă, e nevoie de mai mult. (…) Dacă vrem cu adevărat să schimbăm România în bine și să schimbăm cum merg lucrurile, trebuie  să avem un punct în care să spunem că să faci lucrurile șmecherește, să cauți chicița legală prin care poți să faci ceva incorect nu este corect, pentru că înseamnă a te fura pe tine însuți. A face astfel de artificii și a ne folosi șmecherește de ele nu este modul în care mergem înainte cu viteza cu care ar trebui. Sunt manager în privat și vă pot garanta că din toți oamenii pe care îi coordonez, și nu sunt puțini, nimeni nu lucrează peste program pentru mine. Este absurd și arată management defectuos. Dacă vreodată ați stat peste program pentru o solicitare pe care am realizat-o eu, vă rog să nu se mai întâmple. Propun să veniți cu un plan corect de remunerare și să renunțăm la aceste sporuri care nu fac altceva decât să altereze imaginea funcționarilor, care este falsă”.

A vorbit frumos degeaba, că turma de consilieri ai PNL-UDMR (ah, UDMR, care mimează democrație și se dau împușcați în aripă de oprimare, cum le mai votează la supt banul public!), a votat după cum au vrut mușchii lui Emil Boc, primarul Untold, al Urbaniștilor de Cumetrie, al funcționarilor, numai al clujenilor, nu.