Contractul pentru actualizarea PUG-ului municipiului Cluj-Napoca este în blocaj, după ce proiectanții care au câștigat licitația au cerut prelungiri ale termenelor de predare pentru studiile de fundamentare, cea mai ușoară parte a contractului, după cum a spus arhitectul șef al orașului, Daniel Pop, la ședința Consiliul Local din 7 martie. Oficialii Primăriei au fost chestionați de un consilier local privind stadiul contractului de actualizare a PUG-ului (valabil până în 2024), după ce au apărut înformații în spațiul public potrivit cărora proiectanții (Synergetics Corporation leader) s-au plâns că Primăria din Cluj-Napoca i-au adus în imposibilitatea de a se achita de sarcinile contractuale deoarece nu a oferit toate datele necesare sau refuză să facă consultări cu populația. „Ne-am blocat, așa este. Probabil rezilierea contractului este soluția, așa se va putea debloca situația”, a spus arhitectul șef.
Primarul Emil Boc a declarat că juridicul și specialiștii Primăriei vor face o evaluare și, dacă se îndeplinesc condițiile legale, se poate opera chiar rezilierea contractului cu proiectanții care au câștigat licitația pentru actualizarea PUG-ului orașului.
„La Cluj, nu se glumește. Nu putem să o tragem la nesfârșit, 5, 10, 12 ani, hai că mergem cu orice preț și la orice preț și vedem ce facem. Ori faci la timp și la calitate, ori nu mai ai ce să cauți în Cluj”, a spus Boc.
Consilierul local Anca Cibăncan i-a chestionat pe oficialii Primăriei cu privire la contractul de actualizare al PUG-ului orașului (valabil până în 2024), despre care a spus că au apărut informații în presă că are întârzieri și probleme.
„Mi se pare că ne-am împotmolit într-un punct hot, fiebinte. Vrem să știm ce se întâmplă cu acest contract, dacă se anulează sau nu”, a semnalat consilierul.
Viceprimarul Dan Tarcea a ținut să spună că, indiferent de ceea ce se va întâmpla cu noul contract pentru actualizarea PUG-ului orașului, Cluj-Napoca nu va intra în niciun fel de criză, având în vedere că actualul PUG, legal, mai poate fi prelungit după ce iese din valabilitate în 2024.
„Conform Legii 350, art.30, al.1, zece ani mai puteam să prelungim actualul PUG. Mai avem oricum încă trei ani de valabilitate. Proiectanții care se ocupă de actualizarea PUG au cerut în 20 februarie o amânare pentru predarea studiilor de fezabilitate. După ce anul trecut au mai cerut o amânare de 6 luni. Această etapă este cea mai simplă din contract. Ei au invocat tot felul de acte despre care au spus că nu le-au fost puse la dispoziție de diferite entități. Noi am predat ceea ce a ținut de noi. Am mai văzut că au invocat că n-au primit un Certificat de Urbanism pe care noi l-am eliberat și scris și electronic în decembrie 2021. Ne-am blocat, așa este. Probabil rezilierea contractului este soluția, așa se va putea debloca situația”, a spus arhitectul șef Daniel Pop. Acesta fiind băiatul acela care a trebuit să concureze de două ori sungur pe post ca să ajungă să-l şi câştige.
Emil Boc a intervenit în discuţie, să arate cine e „jupânul”:
„Poziția arhitectului șef este corectă. Dacă nu respectă contractul, acesta trebuie reziliat. Vom analiza cu echipele primăriei și cu juridicul dacă rămânem în contract și continuăm cu întârzieri și penalități sau dacă vom rezilia și vom organiza o nouă licitație. La Cluj nu tolerăm abateri de la calitate și de la termene. Acum nu putem spune sigur da sau sigur nu în cazul acestui contact. Analizăm și vă vom informa. Vă asigur că dacă nu vor respecta prevederile legale nu ezităm să reziliem. (…) La Cluj, nu se glumește. Nu putem să o tragem la nesfârșit, 5, 10, 12 ani, hai că mergem cu orice preț și la orice preț și vedem ce facem. Ori faci la timp și la calitate, ori nu mai ai ce să cauți în Cluj. Dacă nu le convine, să meargă în altă parte unde alții sunt mai toleranți”, a mai spus Boc.