In vizor

Boc a gasit solutia pentru "deblocarea posturilor": a adus oameni detasati de la firme, pe aceleasi salarii

Ce legatura poate fi intre un maseur, un paznic, vanzator la bar sau aprozar si un fotograf venit dintr-o firma de costructii? Cu totii lucreaza la Primaria din Cluj-Napoca, prin detasare de la diverse firme. Desi vin din florarii, firme de comert cu amanuntul, baruri, schimb valutar sau chiar macelarii, peste 300 de persoane din institutie au un statut special. Daca restul angajatilor se zbat cu salarii minime, acestia primesc de la stat exact aceleasi sume pe care le primeau de la firmele anterioare. Blocarea posturilor impusa de Emil Boc ca premier cu ani in urma a expirat, atrag atentia specialistii, asa ca s-ar impune organizarea de concursuri pentru posturile cu pricina. 

Procedura de angajare prin detasare a inceput in cadrul municipalitatii clujene inca din 2009, pe vremea cand Sorin Apostu era primar si continua in ritm ametitor. Este solutia gasita de autoritati la blocarea posturilor din sectorul public, reglementata in 2009 printr-o Ordonanta de Urgenta elaborata in aprilie 2009 de catre  Guvernul Boc. Daca angajatii primariei clujene lucreaza pe salarii umilitoare, acesti “superfunctionari” vin cu salariile pe care le aveau de la firmele de unde au fost detasati, insa din banii statului. Mai mult, potrivit unor surse, oameni de baza ai PDL cum ar fi Marinel Andro sau Alexandru Coroian ar avea, datorita acestei “politici de cadre” ingenioase, salarii care sfideaza bunul simt. 

Inspectorii de resurse umane din primarie au identificat in toate colturile tarii profesionisti din cele mai diverse domenii. Intre firmele care au detasat oameni pentru municipalitate se numara SC Panselin Art SRL din Baciu, care se ocupa cu “activitati de creatie artistica”, SC Tehniq SRL din Feleacu, avand ca domeniu de activitate “comert cu ridicata al materialului lemnos si a materialelor de constructie si echipamentelor sanitare “.  De asemenea, au mai  fost detasati la primarie oameni de la Co Cro Prodserv din Baciu, specializata in “lucrari de instalatii electrice”, sau SC Him Impex SRL, specializata in “comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun”.

Un alt angajat al primariei a venit de la Chic Budoir SRL, specializata in “comert cu amanuntul al incaltamintei si articolelor din piele, in magazine specializate”. Si o firma care activeaza in domeniul  “Baruri si alte activitati de servire a bauturilor “, SC LR Prod si-a detasat o angajata la Primaria Municipiului Cluj-Napoca. Firma Via Fidelis SRL din aceeasi lista se ocupa cu „activitati de intretinere corporala”. Chiar si faimoasa firma de securitate BGS din Bucuresti  are cativa oameni detasati la primaria clujeana. Fotograful primariei a fost detasat de la o firma de constructii. Nu lipsesc oameni de la Arome Fres SRL sau FIF Media SRL,  o firma inregistrata in Chinteni care se ocupa cu “activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune”. Au mai venit oameni si de la carmangeria SC Michelangelo SRL. 

Alexandru Coroian, seful compartimentului de monitorizare a regiilor subordonate primariei a fost detasat de la o firma in acelasi regim.

“Da, am fost detasat de o firma privata”, a spus Coroian. 

Despre salariul primit de la primarie, Coroian a spus ca este acelasi cu cel din firma si ca ar fi de 1.900 de lei net. 

Juristul Mircea Jorj, vicepresedinte al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) spune ca nu stie de existenta acestor detasari la primaria clujeana, cu exceptia Ligiei Subtirica, arhitectul-sef al municipiului, care, in prima parte a activitatii sale aici, a fost detasata de la Inspectoratul Teritorial in Constructii Cluj.

“Probabil  restul posturilor sunt functii contractuale pentru care, prin legislatie, se  reglementeaza respectand Codul Muncii. Banuiesc ca au incercat sa rezolve in acest fel problema blocarii posturilor, produsa de ordonanta fostului premier Emil Boc. Puteau sa le ocupe utilizand aceasta metode, insa temporar, pana cand ele vor urma sa fie scoase la concurs. In momentul in care se face aceasta detasare ei au dreptul la salariul din primarie, iar daca acesta este inferior salariului din institutia la care sunt detasati, au dreptul la salariul de la institutia de la care sunt detasati”, a explicat Jorj.

Potrivit juristului, Articolul 2, aliniatul 3 din Legea 188 in cazul functionarilor publici prevede ca activitatile desfasurate de functionarii publici care implica desfasurarea prerogativelor de putere publica sunt cea de punere in executare a legilor si a altor acte normative, elaborarea de proiecte si acte normative specifice autoritatii sau institutiei publice, elaborarea politicilor si proiectelor strategiilor si programelor, studiilor, analizelor institutiei respective, consilierea, controlul si auditul public intern,gestionarea resurselor umane si a celor functionare, colectarea taxelor bugetare, reprezentarea intereselor institutiei in raport cu persoane fizice sau juridice, realizarea de activitati in conformitate cu startegia de informatizare a institutiilor administratiei publice. De exemplu, la Cluj, cei care lucreaza in Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public (RADP) nu sunt functionari publici. 

“Nu pot fi detasati pe functii publice, ci doar contractual. Eu pot sa transfer un contractual pe o functie publica, dar acesta trebuie sa dea un concurs ca sa ocupe o functie publica. Daca angajatii detasati indeplinesc functii de functionari publici e o problema, pentru ca, din punctul nostru de vedere, ar trebui sa fie incadrati ca functionari publici si, in acest caz, trebuie verificata fiecare functie, fiecare persoana, ce acte semneaza, cum isi desfasoara activitatea. Sunt chestiuni punctuale care trebuie analizate cu maxima rigurozitate.  In mod normal, o institutie,  mai ales cand e vorba de Primaria Municipiului Cluj-Napoca trebuie sa isi scoata posturile vacante la concurs. Trebuie sa angajeze oameni.  Daca domnul primar spune ca nu poate angaja, o sa ii spun ca este ordonanta domniei sale prin care ingradea angajarea. Aceasta ingradire a expirat la sfarsitul anului trecut, mai exact in 31 decembrie 2013. A operat tocmai in virtutea faptului ca Ordonanta 707 a fost declarat neconstitutionala acum vreo trei saptamani de Curtea Constitutionala. S-a revenit la ordonanta domnei sale. Acum, nu are ingradiri, teoretic si le poate scoate la concurs, cu respectarea legislatiei in materie. Din punctul nostru de vedere, al ANFP, noi nu trebuie sa avizam nimic pe functii contractuale si dansii trebuie sa respecte prevederile Codului Muncii. Singura conditie este ca posturile sa fie bugetate, si, 100% sunt bugetate”, a mai spus Mircea Jorj.

Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al municipalitatii clujene a declarat ca nu cunoaste aceasta situatie si urmeaza sa remita un punct de vedere atunci cand va avea informatiile de la departamentul de resurse umane al institutiei. 

Foto: citynews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *