Politica

BOALA BĂTĂLIEI PE ȘTAMPILĂ A PARTIDELOR FOSTE PE VAL: Nemulțumiri în USR după ce Cătălin Drulă a fost ales președinte: ”O să plece foarte mulți din partid în perioada următoare”

Nemulțumiri în Uniunea Salvați România (USR) după ce Cătălin Drulă a fost ales președinte al formațiunii politice. Surse politice au precizat pentru PS News că mai mulți membri ai formațiunii politice sunt nemulțumiți de alegerea lui Drulă în fruntea USR, astfel că se pregătesc să facă pasul spre partidul lui Dacian Cioloș.

”Practic, noi am zis că schimbăm lucrurile și facem cum fac alții, venim cu cei vechi și îi prezentăm ca fiind oameni noi. E un soi de dezamăgire printre noi, e cumva și normal. O să plece foarte mulți din partid în perioada următoare. Nu putem face politică nouă cu oameni vechi”, au precizat surse politice pentru PS News.

Membrii USR și-au ales zilele trecute președintele printr-un vot online. Câștigător, așa cum era de așteptat, a fost Cătălin Drulă, șeful interimar al partidului, cu peste 71% din voturi. Pe locul al doilea a fost votat Cătălin Teniță, deputat USR de București, cu 14,8% din voturi, iar pe locul al treilea, fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, care a primit 11,2% din voturi. Ceilalți 3 candidați – George Ungureanu, Miroslav Tașcu-Stavre și Alexandru Kiss – au avut scoruri mai mici de 1%.

”De astăzi suntem toți USR. Nu mai avem timp de vedetisme și politică imatură”, a spus Drulă, în prima declarație după anunțarea rezultatului votului intern.

Rezultatul votului pentru președinția USR va fi validat în cadrul unui congres online ce va avea loc pe 16 iulie. Mandatul lui Cătălin Drulă la conducerea partidului va fi de patru ani.

Alegerile interne în USR au avut loc după ce fostul președinte al partidului, Dacian Cioloș, a demisionat și a fondat o altă formațiune politică, REPER, alături de alți 4 europarlamentari.

Val de demisii din USR

În jur de 100 de persoane din filalele USR SUA şi Canada – inclusiv conducerea – au demisionat sau urmează să demisioneze în aceste zile din partid. Alte 20 de persoane au demisionat anterior, în ultimele 6 luni. Majoritatea demisionarilor ar urma să treacă la formaţiunea lui Dacian Cioloş, REPER.

 

 

 

Mişcarea vine după ce o situaţie similară s-a înregistrat şi în Fialiala USR din Ţările Nordice unde conducerea a demisionat în bloc la sfârşitul lunii iunie. Au demisionat preşedintele, vicepreşedinţii şi membrii care nu se mai regăsesc în modul în care este condus acum partidul.

Partidul nu mai poate face sesizări la Curtea Constituțională

Parlamentarii USR nu mai au posibilitatea de a face sesizări la Curtea Constituțională (CCR). Astfel, după valul de demisii din ultima perioadă, formațiunea politică nu mai are numărul necesar de deputați și senatori pentru a depune sesizări la Curtea Constituțională, instrument al opoziției folosit intens de USR în trecut.

Facem precizarea că, potrivit regulamentului, pentru a putea depune sesizări la CCR, partidul are nevoie de minim 50 de parlamentari fie la Camera Deputaților fie la Senat. Ca urmare a valului de demisii însă, partidul a scăzut sub pragul necesar, la Cameră având 45 de deputați, în timp ce la Senat mai are 23 de membri.

6 demisii din USR au fost înregistrate într-o singură zi, săptămâna trecută. Deputatul Andrei Lupu, deputata de Diaspora Simina Tulbure, Oana Cambera, deputat de Ilfov, Cristian-Paul Ichim, deputat de Bacău, Daniel Toda, deputat de Timiș, dar și fostul ministru al Sănătății Ioana Mihăilă au anunțat că pleacă din partidul condus acum de Cătălin Drulă.

Până în prezent, cei care au demisionat din rândul deputaților USR sunt Andrei Lupu, Oana Cambera, Cristian-Paul Ichim, Daniel Toda, Simina Tulbure, Lorant Sas, Alin Prunean, Cristina Rizea. De cealaltă parte, senatorii care au plecat din partid sunt Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa, şi Cosmin Poteraş, senatorul de Dolj.