In vizor

Blocul de 10 etaje din mijlocul unei ZONE VERZI din Plopilor a primit AUTORIZAȚIE de construire

Controversatul proiect imobiliar prin care urmează să fie ridicat un bloc de 10 etaje în mijlocul unei zone verzi din cartierul Plopilor a primit autorizație de construire. Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat în luna decembrie a anului trecut, proiectul fiind îndelung criticat. 

„Pe suprafaţa de teren reglementată de 9931 mp se propune construirea unui imobil de locuinţe colective cu spaţii comerciale şi servicii la parter, în concordanță cu funcțiunile admise prin PUG cu regim de înălţime de 1-2S+P+10E deservit de o stradă de inters local cu ampriză de 14 metri şi amenajări exterioare, spaţii verzi cu acces public nelimitat (zonă de loisir, spații de joacă pentru copii), platformă de parcare auto. Accesul auto şi pietonal se realizează din strada Plopilor, pe un drum de interes local regularizat la ampriză de 10 metri şi pod peste Canalul Morii, modernizat la ampriză de 10 metri”, potrivit informațiilor din PUZ.

Chiar dacă regimul maxim prevăzut prin PUG este de patru nivele supraterane, arhitecții din cadrul Comisiei de Urbanism au considerat că este mai oportun o dezvoltare pe verticală pentru a reduce gradul de ocupare a terenului.

”Astfel prin PUZ se instituie un regim derogatoriu în ceea ce priveşte înălţimea clădirilor, regimul maxim prevăzut prin PUG fiind de 4 nivele supraterane, respectiv P+2E+R. Majorarea regimului de înălţime a fost propusă în cadrul dezbaterii proiectului în şedinţele CTATU a județului Cluj și CTATU a municipiului Cluj-Napoca, preferându-se reducerea procentului de ocupare a terenului în favoarea creşterii pe vertical, respectiv realizarea unei singure construcţii tip lamă decât ocuparea terenului cu un ansamblu de locuit cu regim mediu de înălţime”, motivează arhitecții derogarea de la regimul de înălțime prevăzut în Planul Urbanistic General.

Investitorul este obligat să moodernizeze drumului de acces si a podului peste Canalul Morii. Acestea vor fi realizate de catre investitor la strat de uzura anterior receptiei constructiei propuse. Circulatiile auto si velo precum si spatiile verzi amenajate vor avea acces public nelimitat

Spațiul verde a fost sacrificat în favoarea unor construcții de 10 etaje

În ciuda numeroaselor declarații ale primarului Emil Boc prin care susține protejarea spațiilor verzi, astfel încât acestea să nu fie acaparate de investitorii imobiliari, situația de pe strada Plopilor demonstrează excat contrariul. 

Din punct de vedere al evoluției istorice, zona studiată face parte dintr-o mică enclavă cu funcțiune mixtă, aflată într-o zonă puternic marcată de spații verzi precum Parcul Iuliu Hațieganu, ale cărui baze au fost puse în 1931 și Parcul Rozelor, un parc cu înființare mai recentă. Cu timpul însă, acest spațiu verde s-a tot diminuat, lăsând loc unor construcții cu 10 etaje precum blocul semilună sau căminele din Parcul Hațeiganu. Parcul Rozelor a fost ciuntit lăsând loc bazei sportive Winners, o investiție privată unde publicul nu are acces. Acum mai apre acest bloc cu 10 etaje pentru a stâlci și mai mult spațiul verde al acestui cartier. Plopilor a devenit printre cele mai scumpe cartiere, prețul mediu de vânzare al apartamentelor ajungând la 2093 euro/mp, astfel că este de înțeles goana investitorilor după proiecte imobiliare in această zonă.

Investiția aparține SC General Construct SRL Suceava, una dintre cele mai mari companii de construcții din Moldova.  Firma este a soților Viorel și Maria Nuțu, care au participat inclusiv la realizarea unor proiecte imobiliare precum Aeroportul din Berlin sau Mercedes Benz Arena din Stuttgart.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *