In vizor

Blocaj în Florești. Primăria nu mai poate emite autorizații de construire și certificate de urbanism. Se lucrează de 8 ani la un PUG nou

Situație penibilă în cea mai mare comună din țară, Florești. Nu se mai pot emite autorizații de construire și certificate de urbanism, iar cele existente ar urma să fie anulate, după ce Primăria a pierdut procesul cu Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC). Este nevoie de un nou Plan Urbanistic General (PUG) pentru deblocarea situației, dar, țineți-vă bine, administrația publică locală lucrează de 8 ani la un PUG nou. Pe când e gata noul PUG va fi deja expirat pentru că un PUG este valabil 10 ani. Până și Primăria Cluj-Napoca a fost în stare să facă acest document într-un timp mult mai scurt. Și vorbim totuși de un municipiu cu 400.000 de locuitori nu de o comună cu 25.000 de locuitori. 

În 22 august, Curtea de Apel a dat o decizie definitivă în procesul dintre Primăria Florești și ISC în cazul interdicției impuse de ISC de a mai elibera autorizații de construire și certificate de urbanism ca urmare a expirării PUG încă din 2015. Aceasta înseamnă că Primăria Florești este în blocaj la acest capitol. Până nu emite un PUG nou, din punct de vedere legal, nu mai are ce să facă conducerea comunei.

La începutul acestui an, ISC a făcut un control la Primăria Florești, în urma căruia întocmit un proces verbal prin care se interzice eliberarea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construcție. Horia Șulea, primarul comunei, a fost nemulțumit de decizia ISC și a atacat-o în instanță. În prima fază a câștigat la Tribunalul Cluj și a emis în continuare certificate și autorizații.

postare horia sulea

Bucuria conducerii comunei a durat până în 22 august când Curtea de Apel a dat o decizie definitivă, adică nu a făcut altceva decât să confirme procesul verbal al ISC.

decizie curtea de apel

“PUG-ul nu mai este valabil de când au expirat cei 12 ani de prelungire a lui, adică în 2015. Inspectoratul de Stat în Construcții a făcut doar o constatare, prin acel proces verbal, că PUG este expirat prin neintervenția Consiliului Local în perioada de valabilitate pentru prelungirea lui. După ce a expirat nu mai ai ceva face, decât să iei o decizie de la zero”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului Cluj. 

Să o ia de la zero, adică să facă un PUG nou. Primăria Florești lucrează la acest document mai ceva ca poporul chinez la construirea marelui zid. 

“Primăria Florești lucrează de opt ani la un nou PUG, în condițiile în care valabilitatea unui PUG este, în mod normal, de 10 ani. Ori, pe când e gata este și gata expirat”, a precizat Claudiu Salanță. 

Primăria Florești a încercat să dreagă busuiocul în iulie când a dat o hotărâre de Consiliu Local pentru prelungirea PUG-ului. Ori, acea hotărâre este nulă pentru că Legea 350/2001 spune că prelungirea se face în perioada de valabilitate a PUG-ului. 

Vom reveni și cu punctul de vedere al primarului Horia Șulea. 

Citește și:

Start la o și mai mare junglă imobiliară în Florești? Planul Urbanistic General al comunei a expirat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *