Sanatate

Bilanțul Covid-19 în ultimele 24 de ore în România: aproape 350 de cazuri noi și 15 decese înregistrate

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 26 decembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate  349 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.

De asemenea, au fost raportate 15 decese. Nu sunt raportate decese anterioare.

Veste bună și o veste proastă despre varianta Omicron

Potrivit cercetătorilor, în acest moment, omenirea se află în cel mai bun punct din perioada pandemiei: varianta Omicron nu pare să îmbolnăvească oamenii la fel de rău ca Delta, scrie Business Insider.

Medicii sud-africani au observat pentru prima dată tendinţa în noiembrie, iar modelul pare să se menţină pe măsură ce noua tulpină se răspândeşte în Europa şi America de Nord.

Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor au remarcat la începutul acestei luni că majoritatea cazurilor de Omicron din SUA au produs simptome relativ uşoare, inclusiv tuse, oboseală, congestie şi secreţie nazală. Durerea de cap, oboseala, curgerea nasului, durerea în gât şi strănutul sunt, de asemenea, cele mai importante simptome ale Omicron raportate la Zoe COVID-19 simptom tracker, o aplicaţie pentru smartphone care înregistrează cum se simt sute de mii de oameni din Marea Britanie.

În plus, răspândirea rapidă a Omicron nu pare să crească spitalizările la fel de mult ca tulpinile anterioare. Un raport de miercuri de la Imperial College din Londra a constatat că persoanele infectate cu Omicron aveau un risc cu 20-25% mai mic de a fi spitalizaţi decât cei infectaţi cu Delta.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă sunt încă nedumeriţi dacă Omicron este în mod inerent mai puţin virulent sau dacă vaccinurile şi infecţiile anterioare pur şi simplu împiedică mai mulţi oameni să se îmbolnăvească grav.

Omicron nu va fi varianta finală a SARS-COV-2, dar ar putea fi ultima variantă de îngrijorare

Varianta Omicron pare a fi cea mai blândă dintre toate, de la declanșarea crizei COVID. Cercetătorii de la Universitatea Cambridge atrag atenția asupra faptului că virusurile au o capacitate limitată de evoluție, iar noua variantă ar putea însemna un puternic declin al pandemiei. Mai mult, datele cu privire la pandemiile care au existat de-a lungul istoriei ne arată că ele au fost încheiate după aproximativ doi ani de zile, după ce s-a atins imunitatea naturală. În cazul COVID, doi ani de zile se vor împlini în martie 2022.

Oamenii de știință se așteaptă ca Omicron să devină variantă dominantă, la fel ca în cazul Alpha și Delta. Virusul nu se poate îmbunătăți însă la infinit. Legile biochimiei spun că virusul va dezvolta în cele din urmă o proteină spike care se leagă de celulele umane cât mai puternic posibil, susține Ben Krishna, expert imunolog, într-un articol științific publicat în The Conversation.

Cetățenii de pe întreg globul vor trebui să învețe să trăiască cu SARS-COV-2. Astfel, cel mai probabil, vor avea un sezon de COVID în fiecare iarnă, în același mod în care avem sezonul gripei. Implicit, restricțiile ar urma să fie eliminate, în baza acestui raționament. Virusurile gripale pot avea, de asemenea, un model similar de mutație în timp, cunoscut sub numele de „deriva antigenică”, care duce la reinfectări.

Cel mai probabil, Omicron nu va fi varianta finală a SARS-COV-2, dar ar putea fi ultima variantă de îngrijorare. Din ce în ce mai mulți experți în sănătate publică au declarat că se așteaptă ca SARS-CoV-2 să devină un virus endemic, care se modifică încet, în timp, afirmație susținută și de către Ben Krishna, de la Universitatea Cambridge.

Între timp, Omicron este extrem de contagioasă, iar Marea Britanie a înregistrat un nou record negativ. Autoritățile din Marea Britanie au raportat 122.186 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 la bilanțul de vineri și 136 de decese. Acest lucru poate însemna, pe de altă parte, o accelerare a imunății naturale. România se pare că a atins-o deja, 70% din populație este imunizată natural, potrivit celui mai recent studiu științific.

Record de cazuri covid a fost înregistrat și în Franța.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *