EvenimentGeneral

Bilanț după pelerinajul de la Nicula: Peste 30.000 de participanți

Hramul Mănăstirii Nicula, sărbătorit an de an în perioada 13-15 august, a strâns și de această dată zeci de mii de credincioși. Pelerinii au împânzit dealurile mănăstirii și au dormit în corturi.

Timp de două zile, din 13 până în 15 august, Mănăstirea Nicula din apropierea orașului Gherla a fost un altar al ortodoxiei și un loc de rugăciune pentru mai bine de 30.000 de oameni.

La procesiunile sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului” au participat clujeni, credincioși din țară, dar și din străinătate. Slujbele au început din zori până în noapte.

Maicile mănăstirii au împărțit mii de porții de mâncare, pregătite chiar de ele. Pe dealurile mănăstirii și în apropiere au fost montate corturi, iar zona s-a transformat într-o mare de oameni adunați pentru rugăciune și post.

Sărbătoarea cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox a început  luni, 14 august, de la ora 12:00, de la Biserica Sfântul Nicolae din parcul central al orașului Gherla. Credincioșii în frunte cu soborul de preoți au parcurs pe jos drumul până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula, o distanță de șapte kilometri. Procesiunea a fost condusă de către Înalt Preasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

„Peste 30 000 de pelerini din toată țara, dar și din străinătate, au participat marți, 15 august 2023, la Mănăstirea clujeană Nicula, la Sfânta Liturghie ce a fost săvârșită cu ocazia Praznicului Adormirii Maicii Domnului, hramul așezământului monahal.
Slujba a fost oficiată pe altarul de vară din curtea mănăstirii de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, în sobor de preoți și diaconi, în sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, consilierul pe probleme de protocol din Arhiepiscopia Clujului, arhid. Claudiu Grama, starețul mănăstirii, arhim. Nicolae Moldovan, protopopul de Gherla, pr. Paul Isip, protopopul de Turda, pr. Alexandru Rus, protopopul de Huedin, Dan Lupuțan și alți preoți invitați.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul de cameră «Psalmodia Transylvanica» al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu. La slujbă, alături de zecile de mii de credincioși, au asistat autorități locale și județene din Cluj și Bistrița-Năsăud, dar și autorități centrale. La chinonic, pelerinii, mulți îmbrăcați în straie populare, au cântat pricesne închinate Maicii Domnului, alături părintele Ioan Roman. Totodată, mulți pelerini, în speciali tineri, s-au spovedit și împărtășit în cadrul Liturghiei”, a transmis Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Pentru că la eveniment au participat și persoane aflate în zone de risc când vine vorba despre oboseală și căldură, medicii și asistenții de la punctele sanitare au intervenit în 61 de cazuri. 6 dintre ele au fost transportate la spital.

“Dintre acestea doar 6 au necesitat transportul la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate. În general, afecțiunile pentru care s-a solicitat sprijinul salvatorilor au fost diverse, însă de cele multe ori au fost situații cauzate de hidratarea insuficientă și epuizarea participanților pe timpul temperaturilor ridicate. În perimetrul mănăstirii au fost prezenți zilnic 15 pompieri pentru a oferi la nevoie răspunsul eficient în cazul situațiilor de urgență”, precizează ISU Cluj.