In vizor

Berlinul a plafonat chiriile, care ajungeau să înghită o treime din venitul unei familii. La Cluj, oraș pentru profit, nu pentru oameni, chiriașii muncesc numai pentru a-și plăti chiria

Scris de 51

Potrivit biziday.ro, „în Berlin, o lege a înghețării chiriilor a intrat în vigoare, la un an de la adoptare. Proprietarii care percep chirii excesive trebuie să le reducă până la un plafon care variază în funcție de numărul de camere sau de calitatea finisajelor.

Începând cu 23 noiembrie, proprietarii de locuințe din capitala Germaniei trebuie să reducă chiriile care depășesc o limită standardizată cu mai mult de 20%, riscând amenzi în caz contrar. Curtea Constituțională a Germaniei a respins încercările asociațiilor de proprietari de a opri aceste reduceri.

Gândit de autorități în 2019, sistemul se aplică calculând o valoare medie de referință, în funcție de dotările apartamentului, numită «limită superioară».

Potrivit Asociației Locatarilor din Berlin, aproximativ 365 de mii de apartamente închiriate din oraș se încadrează pentru această reducere.

«Este un noroc pentru chiriașii din Berlin că avem un plafon de chirie, în perspectiva crizei economice cauzate de pandemia COVID-19», a spus șeful Asociației Locatarilor, Reiner Wild, pentru Deutsche Welle.

Reducerile se vor aplica în principal contractelor de închiriere  semnate în ultimii cinci sau șase ani, deoarece în această perioadă chiriile au crescut în medie cu 30%, mai ales pentru apartamentele renovate.

Deutsche Welle precizează că o chirie pentru un apartament mediu de 60 mp este de aproximativ 850 € pe lună, adică aproximativ o treime din venitul mediu al unei familii.”

În Cluj-Napoca, un apartament mediu cu o suprafață de aproximativ 60 mp se închiriază în prezent pentru circa 400 de euro. Dacă apartamentul este finisat și mobilat modern, chiria lunară poate ajunge și la 6-700 de euro. Prețuri, așadar, apropiate de cele din Germania, numai că în România salariul mediu net a fost, în luna septembrie, potrivit datelor INS, de 3 321 lei, adică în jur de 680 de euro. O familie cu două salarii medii dă pe chirie, practic, un salariu. Plus utilități.

Dacă berlinezii au ajuns să plătească chirie o treime din venitul mediu al unei familii, clujenii plătesc mai mult de jumătate. În aceste condiții, cu greu putem vorbi despre „calitatea vieții” la Cluj, mult trâmbițată de primarul Emil Boc.

O reglementare a chiriilor și la Cluj nu ar strica, ori măcar o fiscalizare a lor, fiindcă, în prezent, cel puțin 80% dintre clujeni își închiriază proprietățile la negru, făcând evaziune fiscală.

Pe lângă faptul că nu plătesc impozite, proprietarii clujeni închiriază la prețuri exorbitante, profitând de brandul bun al orașului, la care primarul Boc lucrează non-stop, pentru că așa se câștigă fluierând alegerile, crescând orașul din vorbe, apoi lipindu-te ca imagine politică de Clujul fain, ca marca de scrisoare.

Cu toate că vorbește des despre un oraș pentru oameni, nu pentru profit, Emil Boc le-a cântat mereu în strună investitorilor imobiliari, în așa fel încât prețurile de vânzare și de închiriere la Cluj-Napoca au crescut bombastic față de alte orașe ale țării, luând fața chiar și Capitalei. Și asta nu pentru că la Cluj salariile ar fi mai mari decât în București, ori oportunitățile profesionale sau de timp liber mai bune, ci pur și simplu pentru că noi știm să ne dăm, din vorbe, mai mari ca alții.

Un oraș pentru oameni, nu pentru profit, este Berlinul, nu Clujul, unde, faptul că o familie a ajuns să dea o treime din venit pe chirie a dus la plafonarea chiriilor.

La Cluj, oraș pentru profit, nu pentru oameni, autorităților nu le pasă că oamenii muncesc doar pentru ca să își poată plăti chiria. Chirie gonflată și de promisiunile electorale deșănțate ale autorităților, fiindcă, în imobiliare, și zona bună, cu potențial, face prețul.ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 8 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 10 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 22 hours Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
 • Acum 2 days Jos palaria
  SOLIDARITATE PE CARE AM DORI SĂ O VEDEM ȘI ÎN TRIBUNE: ”U” Cluj se alătură CFR-ului pentru a-l ajuta pe fiul grav bolnav al unui fost fotbalist din Gruia
 • Acum 2 days In vizor
  NOUTĂȚI ÎN CAZUL DROGURI DISIMULATE ÎN CAFEA: Simon Selouk, un israelian judecat în România pentru trafic de droguri via Columbia, a fost asociat în afaceri cu finul lui Liviu Dragnea, cu un mason de rang înalt și cu un șef din Securitate. Acesta este cercetat și pentru pornografie infantilă
 • Acum 2 days Politica
  DUPĂ VIZITA COMUNĂ LA ION CEBAN, considerat de americani omul Moscovei, Vasile Dîncu îi dă și un brânci către președinție lui Marcel Ciolacu: ”Are toate atributele”
 • Acum 2 days PubliNews
  Primul concert de colinde pentru bunicii săraci din Gherla
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE