Consiliul Județean Cluj a aprobat azi demolarea unor construcții aflate în incinta Aeroportului, în locul acestora urmând să fie amenajată o parcare ce ar urma să fie folosită de angajații și invitații Aeroportului. Potrivit președintelui Alin Tișe, respectiva parcare va face concurență parcării aflate în administrarea GOTO Parking.
”Vor exista două parcări cu două intrări și ieșiri și care vor avea diferiți administratori și care vor avea între ele concurență. Partea aceasta de parcare va fi pentru angajații și invitații Aeroportului. Cu siguranță această investiție va influența și prețurile din parcare, astfel că ne bucură această concurență. Studiile de trafic pe care le vor face să nu creeze probleme de trafic și mai mult să existe intrări și ieșiri diferite pentru a fi taxate separat. Vor exista două parcări, una administrată de Aeroport și una administrată de o societate privată care va mai rămâne în contract atât timp cât mai are contract, iar în final se va ajunge probabil la o administrare în totalitate făcută de Aeroport”, a declarat Alin Tișe.
Prin scoaterea din funcțiune, casarea și demolarea acestor construcții situate în parcarea auto vest din incinta Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, administrația județeană își propune să obțină următoarele beneficii:
- extinderea platformei betonate aferente parcării auto vest, pe suprafața rămasă liberă după demolarea construcțiilor și asigurarea de noi locuri de parcare;
- obținerea de venituri nonaeronautice prin exploatarea locurilor de parcare nou amenajate;
Ciceo își face parcare pentru angajați și prieteni
Ziar de Cluj dezvăluia în luna august faptul că la preluarea concesiunii de la UTI de către GOTO Parking, noua firmă a descoperit existența a 2000 de carduri care erau folosite de pilele și obligațiile conducerii Aeroportului Avram Iancu Cluj, oameni de afaceri, directori de instituții sau politicieni. Cardurile așa cum aveau să afle noii proprietari se strânseseră în număr atât de mare de-a lungul timpului la solicitarea expresă a lui David Ciceo.
Citește și:
Rămas fără aceste facilități pentru prietenii lui, Ciceo decide să își construiască propria parcare, oricum acesta manifestându-și în repetate rânduri nemulțumire pentru faptul că Aeroportul nu poate beneficia de veniturile consistente pe care le încasează GOTO Parking din administrarea parcării. În luna aprilie, imediat după scandalul celor 2000 de muncitori români care s-au înghesuit pe Aeroport în plină stare de urgență, Ciceo a acuzat firma care administrează parcare și a cerut rezilierea contractului. De asemenea, Ciceo vizează și la cei 500.000 de euro care i-au putea obține dacă parcarea ar ajunge în administrarea Aeroportului.
De asemenea, Ciceo atrage atenția că dacă parcare ar fi administrată de către Aeroport, 500.000 de euro ar ajunge anual în bugetul Consiliului Județean Cluj, bani care astăzi ajung la firma privată care administrează parcarea.
”Dacă Aeroportul ar administra parcarea s-ar crea locuri de muncă și bineînțeles ar fi foarte avantajos financiar pentru Consiliul Județean Cluj și pentru Aeroport. În 2016, firma privată care administrează parcarea a avut profit net de 1 milion de euro dintre care au plătit Consiliului Județean 66.000 de euro. Dacă noi am fi administrat parcarea, plăteam 50% Consiliului Județean, Consiliul Județean ar fi primit 500 de mii de euro și restul rămâneau la aeroport pentru dezvoltare. În loc să primească 500.000 de euro în 2016, Consiliul județean a primit 66.000 de euro.Noi am putea administra parcarea mult mai eficient în favoarea clujenilor și în favoarea Consiliului Județean”, a completat David Ciceo.
GOTO Parking a contestat decizia prin care terenul și clădirile din partea de veste a parcării au fost trecute în administrarea Aeroportului
În mai 2020, administrația județeană a aprobat trecerea imobilului teren și construcții, care constă în partea de vest a parcării auto și cele patru pavilioane existente, din administrarea Consiliului Județean Cluj în administrarea Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj R.A. Decizia a fost contestată de firma care administrează parcarea., aceasta afirmând că astfel pierde 287 de locuri de parcare, respectiv diminuarea veniturilor cu 55,83%. Consiliul Județean a motivat atunci această decizie că terenul aflat a fost exploatat ilegal de firmă deoarece acolo trebuia realizat parking supraetajat și hotel de 4 stele. Cum firma nu a efectuat demersuri pentru aceste investiții, în 2016 contractul de concesiune a fost parțial reziliat, rămând valabil doar în ceea ce privește administrarea parcării.