Eveniment

”Benzinăria” Rusia ar putea rămâne fără companiile de petrol și gaze occidentale

Companiile occidentale dau o lovitură fatală economiei Rusiei: Retragere în masă. Ar putea pleca și companii de petrol și gaze

Mai multe companii occidentale ar urma să se retragă din Rusia marţi, corporaţiile şi investitorii din diverse industrii urmând exemplul firmelor din sectorul energiei BP şi Shell, care au abandonat piaţa unde aveau afaceri de miliarde de dolari după invazia Ucrainei, scrie agenţia de presă Reuters.

Potrivit Ziarului Financiar, bănci de top, companii aeriene, producători auto şi alţii au redus livrările, au încetat parteneriatele, considerând acţiunile Rusiei inacceptabile. Spre sfârşitul zilei de luni, compania Warner Bros. a declarat că a retras lansarea de săptămâna aceasta a filmului „Batman” de pe ecranele ruseşti, în urma unui anunţ din partea Walt Disney Co în care a afirmat că va întrerupe lansarea de filme în cinematografele în Rusia.

Mai mult, Mastercard afirmă că a blocat reţelele de plată a mai multor instituţii financiare ca urmare a sancţiunilor care au fost impuse Rusiei. Occidentul a sancţionat Rusia cu o serie de măsuri, inclusiv închiderea spaţiului aerian pentru aeronavele ruseşti, închiderea unor bănci ruseşti din reţeaua financiară globală SWIFT şi restricţionarea capacităţii Moscovei de a-şi folosi rezervele valutare străine în valoare de 630 de miliarde de dolari.

Companiile Shell, BP şi Equinor au spus că vor părăsi Rusia, punând presiune asupra altor companii occidentale cu participaţii în proiecte ruseşti de petrol şi gaze, cum ar fi ExxonMobil şi TotalEnergies, transmite Reuters. Marii producători de automobile şi camioane au întrerupt exporturile către Rusia, inclusiv Volvo şi GM, deşi împreună cele două companii vând doar aproximativ 12.000 de vehicule pe an în Rusia. Ford Motor, care deţine un pachet de acţiuni de 50% din trei fabrici din Rusia, nu a vorbit foarte mult despre planurile sale, în afară de a spune că urmăreşte să gestioneze impactul asupra operaţiunilor sale şi să menţină siguranţa angajaţilor.

Meta Platforms Inc, compania-mamă a Facebook, va restricţiona accesul la instituţiile media de stat ruse RT şi Sputnik pe platformele sale din Uniunea Europeană, după cum a declarat luni şeful afacerilor globale al companiei, citat de Reuters, în conformitate cu măsuri similare ale marilor companii de tehnologie din SUA.

Ca urmare a atacului Rusiei din Ucraina tot mai multe companii importante și-au anunțat intenția de ieși din Rusia. Astfel, chiar azi o importantă companie din domeniul petrolier a anunțat că va renunța la orice asociere cu grupul Gazprom din Rusia și, în plus, iese și din proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Shell va renunța la toate operațiunile sale din Rusia, inclusiv la o importantă uzină de gaz natural lichefiat (GNL), a anunțat luni, devenind astfel cea mai recentă mare companie energetică occidentală care părăsește această țară bogată în petrol în urma invaziei din Ucraina.

Decizia vine la o zi după ce rivalul BP a renunțat la participația sa la gigantul petrolier rus Rosneft, într-o mișcare care ar putea costa compania britanică peste 25 de miliarde de dolari. Compania norvegiană Equinor intenționează, de asemenea, să iasă din Rusia.

Shell renunță la uzina Sakhalin 2 și iese din proiectul Nord Stream 2

Compania a precizat într-un comunicat că va renunța la uzina emblematică de GNL, Sakhalin 2, la care deține o participație de 27,5% și care este deținută și operată în proporție de 50% de gigantul rus Gazprom. Sakhalin 2, situată în largul coastei de nord-est a Rusiei, este uriașă, producând aproximativ 11,5 milioane de tone de GNL pe an, care este exportat pe piețe importante, inclusiv China și Japonia.

Pentru Shell, cel mai mare comerciant de GNL din lume, părăsirea proiectului reprezintă o lovitură pentru planurile sale de a furniza gaze pe piețele în creștere rapidă în următoarele decenii. Cu toate acestea, Shell a declarat că ieșirea din Rusia nu va afecta planurile sale de a trece la energie cu emisii reduse de dioxid de carbon și energie regenerabilă.

De asemenea, compania intenționează să pună capăt implicării sale în gazoductul Nord Stream 2 din Marea Baltică, care leagă Rusia de Germania, la care a contribuit cu finanțare ca parte a unui consorțiu de companii.