Rautacisme

Baza Sportivă „La Terenuri” are șanse să fie finalizată la timp, înainte de alegerile locale din 2024

Lucrările la Baza Sportivă „La Terenuri” au început în 30 iunie 2020. Ziar de Cluj a avertizat, încă din iarna trecută, că se lucrează în ritm de melc. Am mers de mai multe ori pe teren pentru a vedea cum se desfășoară lucrările și acestea niciodată nu se desfășurau cu frenezie, ci cu moțăială. Iarna părea că se doarme pe șantier, pentru că nu se putea lucra pe ger, iar vara muncitorii erau toropiți de caniculă.

Până în prezent, termenele de finalizare au picat ca popicele, unul după altul, lucru deloc de mirare pentru oricine a vizitat, măcar o dată la câteva luni, acest șantier. În septembrie 2021, lucrările nu au fost nici pe departe gata, nici în octombrie, următorul termen avansat. Nici ultimul termen, „anul acesta”, enunțat de viceprimarul Dan Tarcea, nu va fi atins. Suntem la jumătatea lunii noiembrie și primarul Emil Boc creează un nou orizont de așteptare pentru finalizarea lucrărilor – „la anul”.

„La Terenuri, nu colindăm anul ăsta?”, a fost întrebat astăzi edilul liberal, în cadrul unei emisiuni radiofonice.

„Întrebați firma, puneți-i pe lista rușinii, merg până la limita în care, dacă nu își vor face treaba, la începutul anului viitor mă gândesc inclusiv la reziliere. Nu exclud nici asta din calcul, deocamdată nu am în vedere, dar e ultima pe listă ca formă de presiune și de răspuns la faptul că o lucrare pe care trebuiau să o termine anul acesta, nu o vor termina, au lucrările în jur de 55%, grad de realizare anul acesta. Ei vor primi penalități de întârziere, dacă nu vor termina în timp util anul viitor și vom observa că întârzierile se adâncesc, nu se recuperează; ce poți să faci, ca ultimă soluție, decât rezilierea cu firmele, cum am făcut cu Turnul Pompierilor, am tot așteptat, am tot așteptat, am tot așteptat…! Eu nu sunt pe banii mei aicea, sunt pe banii dumneavoastră! Eu trebuie să iau decizii legale! Dacă ăla nu termină lucrarea, ok, îi dau penalități de întârziere, până la un moment dat! Când văd că nu mai are nicio șansă să termine, că firma merge în faliment, că nu sunt capabili, că n-au resurse, atunci reziliez și, evident, faci din nou o altă licitație pentru restul rămas de executat! Dar iau decizii! Nu le las în cangrenă la nesfârșit!”, a declarat primarul.

Dacă pentru 55% a fost nevoie de un an și jumătate, pentru restul rămas de executat, dacă firma va lucra în același ritm de până acum, logica ne spune că mai este nevoie de încă un an și ceva. Adică, Baza Sportivă „La Terenuri” ar putea fi dată în folosință la jumătatea anului 2023.

Jumătatea anului 2023 este un termen realist și dacă se continuă contractul cu actuala firmă, și dacă se reziliază și se organizează o nouă licitație, iar contractul se atribuie unei alte firme, care va avea noi termene de finalizare ș.a.m.d. Ba, chiar, dacă contractul va fi reziliat, procedura de licitații, atribuiri, evaluări a stadiului lucrărilor, conservarea acestora ș.a. ar putea duce termenul de finalizare până în 2024.

Faptul că lucrările avansează lent a fost remarcat nu doar de Ziar de Cluj, ci și de site-ului santiereonline.ro, care monitorizează stadiul lucrărilor pentru multe dintre șantierele publice din Cluj-Napoca:

Stadiu la data de 29.10.2021: lucrările de construcție avansează lent în cadrul șantierului. Se montează zidăriile în cadrul proiectului.

Stadiu la data de 21.09.2021: lucrările avansează lent, la 2 corpuri se finalizează structura, se montează zidăriile. De asemenea, a fost montat și un pod metalic pentru traversarea canalului ce tranzitează terenul obiectivului. Față de cei 30% constatați de primarul Boc acum 3 luni, astăzi șantierul părea «finalizat» 40%. Se pare că, până la urmă, va trece «anul cartierelor» și în cartiere lucrările vor fi finalizate la anul”, scriu cei de la santiereonline.ro.

Lucrările de la Baza Sportivă „La Terenuri” sunt executate încet de asocierea formată din SC RoVerde Landscaping SRL Petrești, jud. Ilfov – SC Open Trans SRL Sfântu Ilie, jud. Suceava – SC Electrogrup SA Cluj-Napoca – SC Cris Garden SRL București – SC Prospect Dream SRL.

Contractul a fost semnat în 2020, la sfârșitul lunii aprilie, și avea valoarea de 5,5 milioane euro, fără TVA.

Întârzierile grosiere de până acum au fost ușor de anticipat și toată lumea le-a observat, în afară de lumea din Primărie – presa, specialiștii în construcții, cetățenii din cartier. A fost evident de la început că pe acest șantier când nu se prea mișcă, când se stă! Dacă municipalitatea ar fi luat măsuri de la început pentru remedierea situației, poate că acum baza sportivă ar fi fost gata. Însă, așa, cu toate declarațiile și amenințările radiofonice ale primarului, mai avem de așteptat până la darea în folosință a bazei sportive mult și bine!

Ieri, inițiativa comunitară „La Terenuri – Spaţiu Comun în Mănăştur” a lansat pe Facebook un apel civic:

„Dragi mănăştureni, dar şi clujeni,

Având în vedere situaţia stagnării grave a şantierului privind noul Parc de agrement în zona La Terenuri, noi, Grupul de iniţiativă din Mănăştur dorim să depunem această solicitare la Primăria Cluj.

Dacă doriţi să vă alăturaţi demersului nostru şi să fiţi printre semnatari, scrieţi un comment la postare cu numele cu care doriţi să apăreţi în acest document.

Sperăm să se încheie cât mai curând şantierul şi să ne putem bucura de noul parc!

– – –

Către Primăria Cluj-Napoca,

În atenţia

Primarului Municipiului Cluj-Napoca, dl. Emil Boc,

Direcţiei de Urbanism – Serviciul Autorizări construcţii şi Strategii Urbane

Direcţiei Tehnică – Serviciul Investiţii

Având în vedere că observăm în ultimii 2 ani că în zona La Terenuri lucrările la şantier sunt destul de încetinite sau că în unele perioade din ultimii 2 ani, nu s-a lucrat aproape deloc, ne arătăm îngrijorarea față de toată implementarea la timp a proiectului promis de administrație către comunitățile de aici.

În plus, în perioada pandemiei numeroși cetățeni din zonă au dorit să folosească zona verde pentru sport sau loisir, accesul fiindu-le restricționat în zonă datorită începerii șantierului, însă acesta stagnând enorm în ultima perioadă, fiind păcat de zona verde care putea fi folosită de atâția locuitori mai ales în perioada de lockdown. Există numeroși cetățeni nemulțumiți din zonă care spun ca nu au unde ieși cu copiii, cu animalele de companie, unde face sport etc. Locuitori din  zonă  spun ca clădirea este prea mare și ocupă foarte mult spațiu verde, în plus majoritatea spun ca toata vara muncitorii de pe șantier nu au fost monitorizati si controlati. 

Ca urmare a îngrijorărilor expuse mai sus, vă solicităm să ne comunicaţi următoarele:

1. Am dori să ne transmiteţi Proiectul Tehnic dat spre execuţie pentru construirea Zonei de agrement, Parcul La Terenuri.

2. Dorim să ne transmiteţi şi Contractul stabilit între Primăria Municipiului Cluj Napoca şi constructorul parcului.

3. De asemenea, dorim să ne comunicaţi şi Etapele lucrărilor, Calendarul de desfăşurare a lor cât şi Termenele aferente.

4. În cazul în care termenele sunt depășite, dorim să știm dacă s-a depus o garanție de către constructor și dacă deja s-au aplicat penalități acestuia pentru neîndeplinirea termenelor promise.

5. Vă rugăm să ne indicați dacă derulați un proces de Monitorizare a procesului de lucru și dacă ați numit un Inspector din cadrul instituției pentru vizite pe șantier și monitorizare constantă a îndeplinirii contractuale. Dacă răspunsul este afirmativ, vă rugăm să ne comunicați contactul acestuia, pentru o mai bună comunicare.

6. În plus, am dori să ne transmiteți și următoarele răspunsuri la întrebări punctuale privind proiectul zonei de agrement:

a. Vă rugăm să ne prezentați căile de acces între zona de agrement și pădure.

b. Vă rugăm să ne spuneți dacă se va păstra legătura între străzile Parâng și Negoiu/Mehedinți.

c. Vă rugăm să avem informații despre cum o sa fie monitorizată şi protejată Zona de agrement, Parcul La Terenuri.

Mulțumim!

Așteptăm răspuns,

Semnatari

Grupul de inițiativă pentru Mănăștur, Cetățenii cartierului și orașului Cluj-Napoca

Laura Panait

Silviu Medeșan

Maria Fleser (Corrieri)

Mihai Armanca

Marcelina Armanca

Gabriela Ana Barbu

Adrian Barbu”

În ciuda eforturilor mănășturenilor, travaliul bazei sportive va mai dura. Noul „La Terenuri” se va naște, cel mai probabil, în pragul următoarelor alegeri locale, cea mai modernă și mai nouă bază sportivă, din cel mai mare cartier al orașului, care oferă cea mai bună calitate a vieții, urmând a fi gata la timp, în momentul cel mai oportun electoral: înainte de scrutinul din 2024. Baza Sportivă „La Terenuri” va fi inaugurată, bineînțeles, în avanpremieră pe Facebook, cu vreo lună-două înainte de finalizarea finală, apoi va fi inaugurată pe teren, când va fi finalizată 98%, iar mai apoi, înainte de alegeri, va veni și sutălasutăle.

Și așa merge treaba strună la Cluj, de la un ciclu electoral la altul, proiectele de PR se finalizează la timp, pas cu pas, ca gospodarii PNL să nu rămână de pripas!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *