Reportaj

Bate vântul prin Piața Zorilor, după ce a fost vandalizată de autorități!

Emil Boc, primarul liberal al municipiului, a declarat ieri, la un post de radio local, că piețele din Cluj-Napoca sunt funcționale, el personal și colegii săi din Primărie veghind la respectarea prevederilor legale și, în același timp, la crearea celor mai bune condiții ca piețele să rămână funcționale.

„Am căutat soluții și căutăm în continuare soluții, astfel încât piețele să rămână în continuare funcționale și sunt funcționale. Și, în fiecare cartier, în fiecare dimineață, și eu personal și colegii mei suntem în contact pentru a respecta prevederile legale în același timp, dar, în același timp, a crea cele mai bune condiții ca ele să rămână funcționale și vă asigur că piețele vor rămâne în continuare funcționale. (…)

Comitetul pentru Situații de Urgență ia deciziile ținând cont de interesul general, nu de interesul unui primar sau altul.

Noi am aplicat legea și vom găsi soluții în fiecare caz punctual, astfel încât piețele să fie funcționale, clujenii să poată găsi în continuare produse bune și de calitate la producători și acest lucru va fi urmărit și în perioada următoare”, a declarat Emil Boc.

Ziar de Cluj a mers astăzi în Piața Agroalimentară Zorilor, din cartierul unde locuiește primarul, pentru a vedea ce înseamnă că piețele sunt „funcționale”, în viziunea edilului. Poate că primarul nu a ajuns personal în Piața IRA, dar în cea din Zorilor sunt șanse mari să fi ajuns, având în vedere că locuiește aproape, așa că, mai mult ca sigur, cunoaște exact cum se desfășoara activitatea în această locație.

Ei, bine, funcțional, în cazul acestei piețe, înseamnă că prin hală bate vântul, duce ce hala a fost efectiv vandalizată de autorități!

Inițial, Guvernul Orban a interzis funcționarea piețelor în spații închise, începând din data de 9 noiembrie:

„Se propune suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în Hotărârea 52, publicată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Fiindcă activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară, a fost permisă, aceleași autorități care au suspendat prin lege funcționarea piețelor în spații închise, le-au oferit primarilor și recomandări pentru evitarea reglementărilor impuse:

– unde sunt piețe închise și se pot rabata pereții, se vor organiza astfel încât să fie deschise;

– unde este posibil se vor muta mesele alocate producătorilor agricoli în spațiile din proximitatea piețelor;

– se vor organiza piețe agroalimentare volante, în aer liber, pe alte amplasamente.

O măsură tâmpită, de închidere a piețelor, urmată de recomandări pentru alte măsuri și mai tâmpite pentru evitarea suspendării funcționării piețelor, a dus la situația de-a dreptul idioată, în cazul unor piețe, cum este și cea din Zorilor, în care autoritățile efectiv au vandalizat hala, pentru ca aceasta să poată continua să funcționeze în litera și în spiritul cretin al legii!

Cu toate că Piața Zorilor are 4 uși de acces mari și late, care puteau fi lăsate deschise permanent, o duzină de geamuri mari în plafon, care se puteau deschide cu un simplu buton, creându-se astfel un curent de aer de să îi ia pe comercianți, cu tot cu tarabele lor, pe sus, autoritățile au decis demontarea geamurilor laterale ale pieței, pentru ca aceasta să nu mai aibă, chipurile, 4 laturi închise, și să poată fi considerată, legal, piață deschisă. Curat meșteșug de tâmpenie!

Practic, Piața Zorilor, construită de Primărie din banii clujenilor, a fost vandalizată de autoritățile plătite din banii noștri, care au scos geamurile din țâțâni, geamurile urmând a fi ulterior remontate, tot din banii noștri, când criza sanitară și de prostie guvernamentală va trece.

Fiindcă oamenii au auzit că piețele sunt închise, nici țipenie de cumpărător nu mai umbla astăzi prin Piața Zorilor, unde comercianții înghețau de frig, în hala vandalizată de autoritățile incompetente ale statului.

În plus, oamenii în vârstă, ținuți în frig toată ziua într-o piață fără geamuri, au toate șansele să umple paturile din spitalele de boli infecțioase.

Punct ochit, punct lovit! În lupta cu covidul, Guvernul iresponsabil Orban a reușit să distrugă piețele, pe de o parte, să pericliteze sănătatea a sute sau mii de comerciați, pe de altă parte. Orban – 0, Covid – 1.

Să vedem și în imagini cum arăta astăzi Piața Zorilor, vandalizată de autorități! Observăm lipsa geamurilor:

Care au fost depozitate într-un colț al halei:

În loc să fie deschise, pur și simplu, geamurile din plafon:

Sau cele patru uși largi de acces:

Comercianții înghețau degeaba în piață, fiindcă cumpărătorii, descurajați de autorități, nu mai frecventează acest spațiu al deznădejdii:

În schimb, cumpărătorii se înghesuie la dughenele din preajma pieței:

„Piața are 4 uși, plus geamurile de deasupra, care se deschid automat, apeși pe un buton și se deschid! Au scos toate geamurile și seara trag prelata. Sunt 4 uși, plus geamurile, dacă le deschideau, se făcea un curent aici! Oricum nu era aici călcare în picioare, acum nu mai vine lumea nici așa! Ne țin în frig degeaba, să ne aerisim la creier! Ne-au ținut și două zile afară, ca pe câine ne-au scos!

Luni și marți am fost afară! Dar era culmea, că spațiile comerciale din interior funcționau! Adică, la spațiile comerciale clienții puteau să intre în piață, dar la noi nu! Ne-au scos în fața pieței! Apoi au zis că încearcă să rezolve, cu chestia că au luat geamurile jos! Geamurile sunt pe jos, nu știu dacă asta înseamnă că piața funcționează normal!”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, o comerciantă din Piața Zorilor.

Așa se desfășoară în România lupta cu noul coronavirus! Cu măsuri luate ca la piață, pe genunchi, cu măsuri care frizează prostia și ridicolul.

În anul 2020, au ajuns autoritățile locale să vandalizeze piețele pentru ca astfel să evite aplicarea unor reglementări date de autoritățile centrale, care le recomandă chiar astfel de vandalisme, pentru a ocoli reglementările date numai cu câteva zile în urmă de Guvern. Halal!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *