FOTOGRAFILA

BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm

Ce vedeți mai jos este ceea ce consideră a fi parc, ”Clujul verde”, primarul Emil ”OSĂ” Boc. Așa arată ”parcul” de pe malul care ”se amenajează” al Someșului, în cartierul Grigorescu. Având el excedent de dale de la amicul de partid, Adriean Videanu, Boc dalează fiecare fir de iarbă din municipiu. Măcar nu mai trebuie să pună tubulețe din plastic să protejeze copacii de motocoasele lui ”Dorel” și, să fim sinceri cu buzunarele partidului: din iarbă nu se câștigă.

Așa arăta cândva locul (spre comparație):

Dar să nu disperați, va interveni Emil Boc cu niște acrilic verde și va putea raporta kilometri pătrați de verde în ”Clujul verde”.

Prin urmare, avem discrepanțe majore între ceea ce au spus specialiștii și ceea ce se execută. S-a propus așa:

✔ Relocarea platformei Companiei de Transport în Comun – actualul garaj pentru transport în comun – și integrarea spațiului în culoarul Someșului ca spațiu public,
✔ O legătură directă între Grigorescu și Mănăștur în prelungirea culoarului dintre Parcul Rozelor și Parcul V. Babeș,
✔ Doar spațiu natural pentru a proteja plaja Grigorescu de aglomerație,
Ce s-a mai schimbat de la concursul internațional de soluții prin proiectul tehnic este o poveste tipică când vine vorba de administrația locală clujeană. Propunerile specialiștilor care au conceput proiectul au fost date uitării, iar proiectul s-a modificat, ici-colo, în punctele sale esentiale. Astfel:
❌ S-a uitat de orice intervenție pe platforma Companiei de Transport în Comun,
❌Pasarela peste Someș a fost relocată într-o extremitate a parcului Rozelor,
❌Cadrul natural de protecție al plajei Grigorescu a fost înlocuit de spații publice și terenuri de sport într-o primă versiune, iar în versiunea actuală a fost introdusă o platformă betonată care va găzdui nu numai terenurile de sport, ci și alt mobilier de sport (masă de ping-pong, etc.)
Ca efect, spațiul verde inițial gândit să genereze un spațiu de recreere autentic devine un spațiu aglomerat și agitat, cu mult prea multe utilizări pe o suprafață atât de mică. Va fi ceva nou, curat și modern, dar nu va schimba radical cum se simt oamenii care folosesc acest spațiu. Aglomerația și agitația anterioară proiectului vor fi tot prezente.
Problema cu toate aceste modificări este că nu sunt supuse dezbaterii publice și sunt luate aleator, după cum vor mușchii și contractele lui Boc.
Se anunță un proiect frumos, dar dăm cu banu’ ca să anticipăm ce iese după ce ajunge în mâna administrației locale.
Nici măcar proiectanții inițiali nu au fost anunțați sau rugați să ajusteze, că totuși sunt profesioniști și nu iau la mod personal criticile ci se pliază pe nevoi, însă decizia politica a devenit mai puternică decât nevoia aplicării unor principii de design unitar.
Tot ce vrem noi de la ”OSĂ” Boc este ca măcar aceste decizii politice să fie asumate ca atare și nu doar mascate drept ”ale specialiștilor”, pentru că de prea multe ori, factorul politic are ultimul cuvânt privind ce se face și ce nu.

Fotocredit: Facebook