Politica

Basescu cere interzicerea Jobbik pe teritoriul Romaniei. Partidul are filiala si la Cluj

Presedintele Traian Basescu a solicitat Parlamentului in aceasta seara in cadrul unei declaratii de presa sustinute la Palatul Cotroceni sa adopte un act normativ prin care prezenta membrilor partidului extremist Jobbik sa fie interzisa pe teritoriul Romaniei, informeaza Hotnews.

“Am observat ieri o prezenta la varf a partidului extremist Jobbik. Cred ca a venit timpul sa punem capat prezentei acestui partid pe teritoriul Romaniei. Cer public Parlamentului sa adopte un act normativ prin care sa se interzica prezenta in Romania a membrilor acestei formatiuni. E un partid extremist, care nu are responsabilitate pentru Europa unita In Europa se constata o crestere a partidelor extremiste si, daca Ungaria nu ii poate pune sub control, macar pe teritoriul Romaniei nu au ce cauta”, a spus presedintele Traian Basescu.

Seful statului a mai spus ca in primul Consiliu Suprem de Aparare a Tarii va avea o discutie pe acest subiect.

“Libertatea, democratia, dreptul de miscare, la libera exprimare, nu pot merge pana  la nivelul la care prin abordari extremiste faci rau altora, iar Jobbik e un partid extremist de care le e rusine si guvernantilor de la Budapesta. Nu vad de ce ne-ar fi noua rusine”, a spus Basescu.

Declaratiile presedintelui vin in urma violentelor stradale de ieri de la Targu Mures, unde la comemorarea secuilor ucisi in 1854 au avut loc imbranceli intre jandarmi si participanti. Aproximativ 4.000 de persoane, printre care si membri Jobbik, chiar si presedintele organizatiei din Ungaria, Vona Gabor, au cerut autonomia Tinutului Secuiesc, la manifestarea organizata de Consiliul National Secuiesc.

Centru important Jobbik, la Cluj

Pe teritoriul Romaniei exista opt filiale ale Jobbik. Radicalii si-au inceput expansiunea in afara granitelor Ungariei in 2013, deschizand prima filiala a partidului in judetul Satu Mare. Au urmat alte sapte: Mures, Salaj, Bihor, Miercurea-Ciuc, Sfantu-Gheorghe, Odorheiu-Secuiesc si la inceputul acestui an si la Cluj-Napoca.

In momentul deschiderii filialei la Cluj, seful local Erdely Bela declara pentru Ziar de Cluj ca organizatia de aici numara aproximativ 10 membri.

“Organizatia reuneste membrii individuali ai partidului, una dintre principalele scopuri este transmiterea problemelor comunitatii maghiare locale catre Jobbik. Avand in vedere ca este an electoral, evident ca ne vom ocupa si de campanie, dar nu asta este scopul principal, ci diseminarea programului partidului. De multe ori se fac afirmatii gresite la adresa Jobbik. Partidul nu este extremist, ci radical. Organizatiile Jobbik din Ardeal nu apar ca partide noi, scopul nu este sa aparem pe paleta partidelor maghiare din Transilvania. Rezolvarea constructiva a problemelor maghiarimii este sarcina noastra si nu generarea de conflicte. Este important de subliniat ca nu concuram cu partidele locale”, declara Erdely pentru Ziar de Cluj.

Foto: www.ziuanews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *