In vizor

Banul judetului la PNL trage. Cea mai mare suma merge la Bontida

Scris de 557

Bugetul primariilor din judetul Cluj s-a impartit dupa culoarea politica: administratiile PNL si PSD au primit cei mai multi bani, iar cele portocalii sunt mai modeste in ceea ce priveste finantarea de la Consiliul Judetean Cluj. Anul acesta, peste 50 de milioane de lei sunt alocati cofinantarii proiectelor de dezvoltare locala. Dintre comune, cei mai multi bani ajung la Bontida, unde primar este un PNL-ist. Alocarile pentru aceasta comuna sunt mai mari chiar si decat cele destinate municipiului Turda si orasului Huedin, unde administratia este PDL-ista.

La sfarsitul acestei saptamani, consilierii judeteni vor vota alocarile bugetare pentru municipiile, orasele si comunele din judetul Cluj. Este vorba de suma de 50.406.000 lei, constituita din procentul de 20% din cote defalcate din impozitul pe venit si din sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru achitarea arieratelor si pentru cofinantarea proiectelor de dezvoltare locala, in anul 2014.

Judetul nostru nu face exceptie de la regula: banii au fost impartiti dupa culoarea politica a primarilor. Dintr-o simpla analiza, se poate observa ca administratiile din fosta USL au primit cei mai multi bani. In schimb, primariile pedeliste au parte de finantari mai modeste.

Dintre comune, cei mai multi bani ajung la Bontida, unde primar este un PNL-ist, Emil Carhat (foto). Alocarile pentru aceasta comuna sunt mai mari chiar si decat cele destinate municipiului Turda si orasului Huedin, unde administratia este PDL-ista. Astfel, Primaria din Bontida va primi anul acesta de la bugetul judetean 1.260.594 de lei. Ce vrea sa faca primarul cu acesti bani? Potrivit proiectului de finantare, va finaliza un corp nou la Liceul Tehnologic din Rascruci, va amenaja parcari la dispensarul medical al comunei si va amenaja centrul istoric din Bontida.

Spre comparatie, Huedinul cu primar PDL-ist are un buget de 870.000 de lei, iar municipiul Turda, cu administratie tot pedelista, bugetul alocat este de 1,1 milioane de lei.

Municipiul Campia Turzii (PNL) va primi de la CJ Cluj 1,3 milioane de lei, Dej (PSD) 1,58 milioane de lei si Gherla (PNL)1,3 milioane de lei.

O alta comuna care se afla in capul listei de finantare este Baciu, unde primar este PSD-istul Florin Muresan. Finantarea din partea CJ Cluj este de 880.000 de lei. La fel, si comuna Camarasu (PSD), cu o finantare de 863.000 de lei. Panticeu (PSD) a primit, de asemenea, o finantare de 821.000 de lei.

Prioritatea zero a primarilor: salile de sport

Si in acest an, investitiile preferate ale primarilor sunt salile si terenurile de sport. Camarasenii investesc intr-o baza sportiva, iar pentru acest obiectiv au primit 525.000 de lei.

In comuna Cuzdioara, unde bugetul alocat este de 690.000 de lei si primarul este PSD-ist, se vor amenaja spatii verzi si terenuri de sport.

Si la Garbau se construieste o sala de sport, comuna primind o finantare de 700.000 de lei. De asemenea, primaria din Dej vrea sa amenajeze un teren de sport, cu 80.000 de lei si sa achizitioneze un patinoar.  

Nici Valea Ierii nu se lasa mai prejos. Primarul PDL Gabriel Duma a trecut printre prioritati “dezvoltarea infrastructurii comune a comunei Valea Ierii prin construirea unui stadion comunal”. La fel, si in comuna Viisoara se va amenaja un teren de sport.

O alta investitie importanta pentru primarii din judet este construirea de capele. Spre exemplu, in Turda, municipalitatea doreste sa cumpere un teren pentru a construi o capela in zona centrala. Pretul este de 300.000 de lei. Si in Campia Turzii, iar se va construi o capela mortuara, cu 100.000 de lei. Iar lista poate continua.

Comunele cu primari PDL, finantare pe jumatate fata de cele cu primari din fosta USL

La polul opus, cei mai putini bani ajung in comunele cu primari PDL. Astfel, Baisoara primeste 323.000 de lei, Bobalna va avea o finantare de 392.000 de lei, Iara 396.000 de lei, Negreni 394.000 de lei si Petrestii de Jos 392.000 de lei.

Foto: voceatransilvaniei.roULTIMA ORĂ

 • Acum 11 mins In vizor
  EXTRACALIFRAGILISTIC! Cică Boc nu a întrunit majoritatea necesară în Consiliul local controlat de el și astfel nu a cumpărat sediul BCR… Măi, să fie, l-au sfidat ”pinguinii” și ”focile” sale?
 • Acum 33 mins Politica
  Preşedintele Iohannis a semnat decretul care conferă atribuții sporite polițiștilor locali pe drumurile publice. Adică orice ”Pristanda” angajat pe cumetrie în banul public, cu școală ”de Rutieră” cât trenul, are dreptul să ne tragă pe dreapta?
 • Acum 1 hour Analiza
  #ȘMENGEN: Tabloul Împăratului  Franz Josef, din crâșma doamnei Mullerova, e în continuare plin de rahat mâncat cu polonicul
 • Acum 4 hours Rautacisme
  CÂȚI DINTRE DUMNEAVOASTRĂ, DRAGI CLUJENI, VĂ PUTEȚI PERMITE 9000 DE LEI SĂ BEȚI O CAFEA CU EMIL BOC? Excepție ăia pentru care certificare ISO anti-mită se oprește la ușa Urbanismului de Cumetrie
 • Acum 4 hours Politica
  IAR S-A FÂSÂIT ”ROMÂNIA EDUCATĂ”. Cu o alocare de numai 2,1% din PIB pentru Educație, studenții amenință ci proteste publice ”față de nepăsarea clasei politice”
 • Acum 5 hours Eveniment
  Investiție de 2,41 de miliarde de lei: CFR a semnat contractul pentru electrificarea lotului 4 al liniei Cluj – Episcopia Bihor. Cu un obiectiv de toată jena: 160 de kilometri pe oră pe 47 de kilometri de cale ferată
 • Acum 6 hours In vizor
  Un director de la Direcția Județeană de Finanțe Cluj acuzat că ia bani în parcul de la Avram Iancu. ”Nu este adevărat acest lucru. Acolo sunt camere”
 • Acum 7 hours Eveniment
  ÎNCĂ O PĂDURE DE HÂRȚOAGE (că ”mijloace electronice”, din părți): Din 1 ianuarie 2023, contractele de închiriere vor fi înregistrate, obligatoriu, la ANAF
 • Acum 8 hours Din oras
  CLUJ: Primul muzeu etnografic din România împlinește un secol de la deschidere
 • Acum 23 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 1 day Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 1 day Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE