Din oras

Banii pentru cultură se vor aloca tot după cum vor mușchii Baronului OSĂ de Cluj-Napoca. Deși Baronul a promis vorbe în vânt că va schimba modul de alocare

Peste 38 milioane lei sunt disponibili pentru susținerea acțiunilor culturale, sportive și sociale din Cluj-Napoca, anunță Baronia Cluj-Napoca. Perioada de depunere a proiectelor pentru finanțare nerambursabilă: 20 februarie – 20 martie 2024, potrivit instituției. Sectorul cultural din Cluj a cerut de mai bine de zece ani, mai nou susținut și de către consilierii locali ai USR, un nou regulament pentru acordarea finanțărilor (”Vrem sistem de finanțare pe OG51/1998, profesionist și transparent”), însă Baronul OSĂ a respins public propunerea acuzând că se face teatru. Asta deși de 4 ani promite că OSĂ.

Sunt două acte normative, legea 350/2005 și Ordonanța de guvern 51/1998, actualizată inclusiv în 2024. Momentan, alocările se fac pe legea 350 de către o comisie formată din angajați ai Primăriei și consilieri locali, care nu sunt specializați în analiza proiectelor culturale; sectorul cultural cere alocări pe OG 51, conform căreia alocările ar trebui să se realizeze în urma analizei proiectelor de către specialiști independenți.

Pentru că alocarea de fonduri se face la fel de politizat ca orice altă împărțire de fonduri publice în această guvernare, adică pe filierele de partid. Pentru că OG spune altfel, nu se elaborează deliberat regulamentele și astfel OG nu se aplică, acesta este motivul pentru care Baronul OSĂ nu dorește să facă nicio modificare: ar pierde controlul politic asupra banilor alocați ”culturii” – din ce să mai sponsorizeze tot felul de sinecuriști-fomiști care fac ”berării culturale” și alte chestii din acestea penbile în care conferențiază zăltați conspiraționiști precum Dan Puric?

1. de 8 ani, Primăria promite că o să crească sumele alocate pentru cultură (de ex. până la 3%, în 2016).
2. din 2000, domnul primar promite în fiecare an trecerea pe OG51. (Szakats Istvan, în ședința Consiliului local de luni 12 februarie 2024)
Așa că nu ne rămâne decât să spicuim cum s-a modificat pe ici pe colo, dar a rămas la fel, din pupincurpresa locală de chitanțier:

“În anul 2024, finanțările nerambursabile de la Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca pentru cultură, sport și domeniul social cresc cu 25% față de anul 2023. Bugetul alocat este de 16.200.000 lei pentru proiecte culturale (dintre care 700.000 de lei pentru proiecte cu caracter social) și 21.875.000 lei pentru proiectele structurilor sportive. Finanțarea asigurată de Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca va fi de maximum 90% din bugetul total al proiectului”, a anunțat Primăria, într-un comunicat de presă.
Potrivit instituției, proiectele culturale pot fi depuse pentru unul dintre următoarele domenii/linii de program:

– Proiecte culturale, artistice, educaţionale, realizate de către fundaţii sau asociaţii întemeiate în baza OG 26/2000, în parteneriat cu instituţii publice de cultură şi/sau de învăţământ, având sediul în municipiul Cluj-Napoca;
– Proiecte de tineret;
– Proiecte culturale regionale;
– Proiecte culturale locale;
– Proiecte în cadrul „UNESCO City of Film”;
– Proiecte care respectă obiectivele Misiunii UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” – tranziția către o economie verde și combaterea schimbărilor climatice;
– Proiecte culturale „Anul Avram Iancu”;
– Proiecte cu caracter social.

La capitolul sport vor fi finanțate activitățile/acțiunile care se încadrează în programele „Promovarea sportului de performanță” și „Sportul pentru toți”.

”Depunerea dosarelor cu proiectele de finanțare nerambursabilă se face în perioada 20.02.2024-20.03.2024, astfel:
– la Centrul de Informare pentru Cetățeni (Registratura Primăriei Cluj-Napoca) sau la primăriile de cartier, într-un exemplar
– online pe site-ul www.primariaclujnapoca.ro secțiunea Administrație – Servicii online – Depune cereri – Serviciul Management proiecte sociale, culturale și sportive
– online pe site-ul www.edirect.e-guvernare.ro. Mai multe detalii despre condițiile de finanțare și despre calendarul depunerii proiectelor pot fi consultate în cuprinsul anunțurilor de participare, accesând următoarele linkuri:

– cultură: https://files.primariaclujnapoca.ro/2024/02/19/Cultura-Anunt-participare-2024.pdf
– sport: https://files.primariaclujnapoca.ro/2024/02/19/Anunt-participare-sport-2024.pdf”, transmite Baronia Cluj-Napoca.