In vizor

Banii necheltuiți de pe cardurile de energie pot fi retrași în numerar de la oficiile poștale

Sumele necheltuite de pe cardul de energie valabil pentru procurarea de lemne de foc vor putea să fie încasate, în numerar, la oficiile postale de către beneficiarii ajutorului.

Guvernul a aprobat, joi, ordonanța pentru completarea art. XLVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, precum și pentru instituirea unor măsuri în domeniul gestionării fondurilor europene.

Astfel, cardurile emise pentru beneficiarii măsurii implementate prin OUG 63/2022 – Programul Sprijin pentru România – vor putea fi utilizate și pentru aplicarea măsurii de sprijin prin acordarea de alimente de bază și mese calde, beneficiarii fiind aceiași. Emiterea și distribuirea cardurilor pentru beneficiarii noi se efectuează cu bani din bugetul de stat.

„O altă prevedere a acestei ordonanțe îi vizează pe beneficiarii sprijinului pentru încălzire. Cei care nu au utilizat integral sumele de pe cardul de energie valabil pentru procurarea de lemne de foc le vor putea încasa, în numerar, până la data de 31 martie 2024, la oficiile poștale, în termenul de valabilitate a cardurilor emise, pentru documentul/documentele justificativ/justificative emis/emise până la data de 15 martie 2024”, se arată în comunicat, citat de puterea.ro

Aproximativ 2,8 milioane de carduri de energie sunt distribuite de Poșta Română.

Cine primește cardul de energie?

Statul român acordă acest ajutor financiar următoarelor categorii de români:

  • pensionarii cu vârsta de 60 de ani și peste, cu venituri lunare de până la 2.000 de lei;
  • pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă, având aceeași limită de venit;
  • persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare sub pragul de 2.000 de lei;
  • familiile care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei, conform Legii nr. 277/2010;
  • familiile și persoanele singure care primesc ajutor social, în conformitate cu prevederile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.