In vizor

Banii fac diferența între școlari. Meditațiile pe OLX, afacerea ILEGALĂ a „profesorilor”

Moda meditațiilor îi arde la buzunar pe părinți și uneori sumele investite nu se reflectă în notele copilului. Pentru liceeni, în special, e ceva normal să ia meditații înainte de BAC, însă mulți părinți au ajuns să creadă că prin practica aceasta se cumpără note.

Dacă până acum metoda meditațiilor se practica doar pentru elevii care urmează să susțină examenul de clasa a VIII-a și clasa a XII-a, acum părinții își trimit copiii la meditații din clasa a IV-a pentru a-i putea introduce într-o clasă de excelență.

Este un obicei costisitor, care face cu siguranță diferența între copiii. Majoritatea părinților aleg să își trimită copiii la meditații, chiar la profesorii de clasa. Acest lucru face o mare diferență între elevi. Începând de la nivelul copilul (care deja este pregătit la meditații pentru ora următoare) cât și nivelul de toleranță/abordare a profesorului față de elevul pe care îl meditează în particular.

În urmă cu o săptămână, știrea care deschidea toate ziarele pe zona de educație era: “Trei colegii din Brașov îi dau afară din clasele V-VIII pe elevii cu medii sub 8 la finalul fiecărui an”.  Profesorii au impus examen de intrare la unele clase în a V-a, pe care le-au numit “de performanță”. Pentru a putea rămâne în clasa de excelență elevii trebuie să aibă media pe 8 la finalul fiecărei clase, altfel părinții se obligă prin regulamentul școlii să îi transfere. Aceasta întâmplare a pornit un val de controverse între părinți. Unii sunt de acord cu ideea de a-și trimite copiii la meditații de mici, alții susțin că este o discriminare, o nesimțire, o cheltuială de care se pot scuti.

Și pe bună dreptate. În România încă nu s-a înțeles faptul că școala este gratuită. Învățământul este gratuit, fără discriminări, fără diferențe, fără ca banul să facă diferență.

În școlile de elită mai poți să îți trimiți copilul doar dacă ai bani. Ai bani? Trimiți copilul la meditații, după care zici că este la clasa de excelență. Nu ai bani, elevul (chiar dacă este de 10 ori mai inteligent decât cel meditat) nu e de clasa de excelență.

Ne întrebăm: De ce nu poate școala să pună copiii în competiție gratuit, așa cum spune legea? Am ajuns să trăim zilele în care ești considerat deștept doar dacă faci parte dintr-o clasa de excelență, în care profesorul face diferență între cei pe care îi meditează și restul colegilor, dar și în funcție de banii pe care îi ai.

OLX, afacerea profesorilor

Anunțurile de meditații curg pe OLX. De la limba română, franceză, engleză, japoneză până la matematică și fizică. La o simplă căutare pe google găsești sute de anunțuri cu descrieri stufoase, cu practici de învățare care te fac mai deștept de la prima ședință.

Curioși de ce ne poate oferi o doamnă profesoară de pe OLX, am sunat pentru o ora de engleză. Prețul mult mai mic decât al unei profesoare de clasă, 50 de lei 120 de minute. Impresionată ca a contactat-o cineva, doamna spune că vom „învăța” împreună pe un hol de la FSEGA, unde nu ne va deranja nimeni. Domnișoara era studentă și voia să facă un ban în plus, oare cât de legal meditează domnișoara respectivă?

Aceste meditații de pe OLX, majoritatea sunt ilegale, nici măcăr un sfert din ele nu sunt declarate la ANAF.  A alege să-ți meditezi copilul cu „profesori” de pe OLX nu este tocmai cea mai bună decizie deoarece niciodată nu se știe cine/ce se ascunde în spatele frumoasei descrieri de pe internet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *