Din oras

Bani irosiți degeaba pentru curățarea algelor din Someș

De câteva zile, utilajele Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST) au intrat din nou în albia Someșului ca să îl curețe de alge. Practic a reînceput munca în zadar și irosirea banului public. Tot ceea ce muncitorii ABAST scot acum din apă va crește la loc în scurt timp. Ziar de Cluj și Cluj 100% au semnalat de mai multe ori că problema trebuie rezolvată în amonte, unde se aruncă gunoaiele în Someș pentru că fix acele deșeuri care poluează apa sunt sursa de hrană a algelor.

Specialiști din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj au explicat pentru Cluj 100% de ce algele se înmulțesc în neștire. Profesorul Antonia Odagiu de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj subliniază că nitriții și nitrații care ajung în apă sunt substanțe cu un important aport nutritiv pentru vegetația acvatică.

“Motivul care determină proliferarea periculoasă a vegetaţiei acvatice este poluarea rezultată ca urmare a dezvoltării socio-industriale a oraşelor situate de-a lungul râurilor (Someş, în cazul nostru) şi a practicilor agricole în zonele situate în proximitatea râurilor. Agenții poluanți care ajută la creșterea acestei vegetații sunt: deşeurile menajere municipale, deşeurile industriale, poluarea aerului atmosferic cu fosfor şi oxizi de azot, fertilizanţii bogaţi în azotaţi şi superfosfaţi, dejecțiile animale utilizate ca fertilizanți organici”, explică Antonia Odagiu.

În loc să consume energie, mână de lucru și bani cu scoaterea algelor, autoritățile mai bine s-ar ocupa de problema poluării din amonte.

“Modalităţile de stopare a fenomenului fac referire la respectarea bunelor practici de mediu în agricultură, industrie şi nu în ultimul rând managementul deşeurilor practicat la nivel urban”, punctează Antonia Odagiu.

Dovada interesului autorităților cu privire la gunoaiele din Someș este clară: anul trecut, Garda de Mediu Cluj nu a dat nicio amendă pentru poluarea râului și nu a făcut niciun control. Până când autoritățile se vor sesiza și vor lua măsurile normale pentru curățarea Someșului, city managerul Gheorghe Șurubaru se mândrește pe Facebook cu acțiunea de curățare a râului și primește osanale din partea lăudătorilor.

sursa foto: Facebook Gheorghe Șurubaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *