Din oras

Bloc din cartierul Zorilor, inundat de 30 de ani

După fiecare ploaie torențială, de trei decenii, locatarii unui bloc de pe strada Gheorghe Dima au subsolul inundat. Cauzele problemei sunt șanțurile din spatele blocului în care se adună apa și rigolele distruse. Fiecare administrator a încercat de-a lungul anilor să obțină ajutor de la Primărie, terenul fiind al municipalității, dar niciodată blocul de pe Gheorghe Dima nu și-a găsit loc într-un program de reabilitare. 

În cartierul unde locuiește Emil Boc, la blocurile mai vechi sunt nereguli care bat obrazul municipalității. Chiar dacă edilul a modernizat aproape în întregime cartierul, se pare că a uitat de strada Gheorghe Dima unde există alei de blocuri distruse și un bloc unde beciul se transformă într-o mini „piscină” de 30 de ani. Firma privată care administrează blocul nr. 10 de pe Gheorghe Dima a scris pe portalul de sesizări al Primăriei, mycluj.ro, cerând reabilitarea aleilor și rigolelor.

„Vă rugăm să reabilitați aleile din jurul blocul precum și rigolele aferente blocului situat pe str. Dima nr. 10 deoarece atunci când plouă se inundă subsolul. Vă mulțumim anticipat”, a fost cererea unui reprezentant al firmei Administrator Bloc Sistem.

Problema semnalată nu este exagerată deloc. În zilele când plouă, un tur în jurul blocului de pe Gheorghe Dima îți arată că în Clujul de cinci stele, mai există beciuri inundate ca la țară pentru că nu s-au alocat bani din bugetul public pentru lucrări de modernizare. Așa că oamenii fac ce pot, dacă administratorii nu au rezolvat problema, și-au angajat de mai mult timp o firmă privată de administrare în speranța că aceasta îi va reprezenta mai bine în fața autorităților. Locatarii blocului sunt uniți și vor doar ca Primăria să își aducă contribuția. 

„De 30 de ani ne inundă beciul. La ușa din spate a blocului e problema, se adună apa și sunt șanțurile prin care se scurge la subsol. A lucrat cu ceva firmă fostul administrator”, ne-a spus un pensionar care locuiește în bloc de peste 30 de ani.

O altă riverană spune că nu s-a făcut nimic cu șanțurile din spatele blocului care traversează mica grădină. Apa băltește în ele și atunci când crește cantitatea de precipitații, apa se scurge în subsol și mai ales în beciuri. 
Deși oamenii care trăiesc de mulți ani în bloc se plâng de faptul că sunt trecuți cu vederea de Primărie, șefa de scară spune că problema e simplă și că de fapt nu sunt inundați chiar de 30 de ani, ci doar de „ceva timp”. 

„E o problemă simplă, vrem să ne schimbăm rigola. Terenul aparține Primăriei. Primăria trebuie să ne ajute să rezolvăm această problemă. Ei or să ne dea o parte din bani probabil, noi sperăm să intrăm într-un proiect al Primăriei. Nu este sesizare, este un ajutor pe care îl cerem. Noi la ultima ședință de bloc am propus să facem șanțul și să cerem aprobarea Primăriei. S-a stricat de ceva vreme, nu a fost așa de la început. Blocul a fost foarte bine făcut”, a declarat femeia.

Se pare că alte blocuri din vecinătate au beneficat de fonduri europene, printr-un program al Primăriei, dar blocul nr.10 nu a primit bani pentru reabilitare chiar dacă și fostul administrator a făcut lobby.
„S-a ocupat, chiar a fost la Primărie, dar probabil nu am intrat în programul lor de reabilitare. La cei care au făcut parteneriat cu Primăria și cu fondurile europene le-a făcut foarte frumos în jurul blocului. Noi ne-am făcut singuri și acum ne-a rămas această problemă”, a mai spus șefa de scară.

Dacă răspunsul Primăriei la solicitări va fi negativ, locuitorii blocului de pe Gheorghe Dima sunt hotărâți să pună bani de la ei ca să modernizeze aleile și șanțurile și să închidă după aproape 30 de ani și capitolul inundațiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *