Sanatate

Bani cheltuiți fără cap. Robotul Da Vinci, în valoare de 2 mil. euro, se prăfuiește la Spitalul Clujana, din lipsă de fonduri. Medicii clujeni operează cu un aparat similar în Brașov

Robotul Da Vinci a făcut senzație în urmă cu 10 ani când a fost cumpărat de către Ministerul Sănătății pentru Spitalul Clujana. Acum face senzație dezinteresul autorităților pentru finanțarea operațiilor cu acest aparat care a costat o adevărată avere. Dacă la stat nu se poate, la privat lucrurile merg ca pe roate. 

În 2009, Spitalul Municipal Clujana a fost dotat cu un aparat ultra performant – robotul Da Vinci, în valoare de 2 milioane euro, cumpărat de Ministerul Sănătății din taxa pe viciu. Acest sistem performant funcționează foarte bine în spații mici, pacientul se recuperează foarte repede, incizia fiind foarte mică. La vremea respectivă, robotul Da Vinci era unic în țară, o bijuterie a sistemului sanitar. Costurile realizării operațiilor au fost suportate de Ministerul Sănătății pentru o scurtă perioadă de timp. Doar câteva zeci de operații au fost făcute cu acest aparat, apoi a fost tras pe dreapta din cauza lipsei fondurilor. Suma pe care Ministerul o aloca în fiecare an pentru decontarea operațiilor era de aproximativ 650.000 lei. 

Operațiile cu robotul Da Vinci au fost suportate de Minister în cadrul unui program destinat chirurgiei robotice. În 2015, robinetul cu bani s-a închis și de atunci se așterne praful peste un aparat pentru care a fost cheltuită o sumă importantă. Intervențiile cu acest sistem performant au fost făcute în special pentru pacienți cu afecțiuni urologice. Profesorul Ioan Coman și echipa sa au lucrat cel mai mult cu robotul Da Vinci. 

„La Spitalul Municipal Clujana robotul nu mai funcționează de câțiva ani din lipsă de finanțare. Programul național de chirurgie robotică este blocat din 2015”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, profesorul Ioan Coman. 

Dacă la Cluj nu mai au posibilitatea să facă operații cu acest aparat, medicii de la Clujana realizează intervenții cu un aparat similar la o clinică privată din Brașov.

„Din martie 2017, operăm robotic la Spitalul Sf. Constantin, îndeosebi pacienți cu tumori de prostată și rinichi”, a mai precizat profesorul Coman. 

Pe lângă banii cheltuiți pentru achiziționarea aparatului peste care acum se așterne praful și la propriu și la figurat, au fost alocate fonduri și pentru un training de  specialitate la Strasbourg, unde medicii din Cluj au învățat cum să folosească robotul. 

Reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat că fondurile au fost alocate pentru o perioadă limitată. În prezent, finanțarea acestui program a trecut la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. 

„Subprogramul de tratament chirurgical al unor afecțiuni complexe prin chirurgie minimum invazivă asistată robotic a făcut parte din Programul național de diagnostic și tratement cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță, conform prevederilor HG nr. 1388 / 2010, privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2011 și 2012, cu termen de aplicare până la 31 martie 2013.Finanțarea Programului național de diagnostic și tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță a fost preluată în bugetul Casei Naționale de Asigur ări de Sănătate având în vedere că reprezintă o intervenție de înaltă performanță de care poate beneficia un număr limitat de bolnavi. Programele naționale de sănătate sunt conforme activităților din domeniul sănătății publice, așa cum acestea sunt prevăzute în HG nr. 1028 din 18 noiembrie 2014, privind aprobarea Strategiei naţionale de sănătate 2014 – 2020 şi a Planului de acţiuni pe perioada 2014 – 2020 pentru implementarea Strategiei naţionale care până în anul 2020 inclusiv nu prevede implementarea unui asemenea serviciu”, au declarat reprezentanții Ministerului Sănătății, la solicitarea Ziar de Cluj.

sursa foto: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *