Din oras

Bancherul italian care a contribuit din umbra la cresterea spectaculoasa a Bancii Transilvania a murit

Unul dintre cei mai impotanti bancheri ai Romaniei a decedat la finalul lunii mai. In 2001, intr-o Romanie cenusie care visa la Uniu­nea Europeana si care la zi incerca sa digere scandalul FNI (cel mai mare faliment al unui fond mutual) si repercusiunile lui asupra sistemului bancar de stat umplut de credite neperformante, la Cluj ateriza un bancher italian, arata Ziarul Financiar.

Cu o experienta de trei decenii, Roberto Marzanati fusese trimis de BERD – unul dintre cei mai mari creditori ai Romaniei – sa-i supravegheze noua investitie: achizitia a 15% din Banca Tran­sil­va­nia, pentru care platise 6,2 mil. dolari, bani destul de multi la vremea respectiva. Atunci Banca Tran­sil­vania, care nici nu era in top 10, fuse­se evaluata la 41 mil. dolari. infiintata in 1994 de un grup de oa­meni de afaceri din Cluj, ban­ca incerca sa iasa in lu­me si avea nevoie de un partener, dar si de bani proaspeti.

Marzanati intrase in boardul bancii ca vice-presedinte, iar in 2002, pentru un an, chiar a fost presedinte, fiind unul dintre cei care au stat la baza unei prime decizii cruciale care a schimbat evolutia unei banci regionale.

Impreuna cu Horia Ciorcila, unul dintre fonda­tori si apoi presedintele bancii pana acum, au schim­bat strategia bancii si-au adus la conducerea executiva pe Robert Rekkers, un olandez care fusese trimis la Bucuresti sa conduca operatiunile din Romania ale bancii olandeze ABN Amro.

Horia Ciorcila presedintele Bancii Transilvania a oferit o declaratie pentru Ziar de Cluj.

„Acest om reprezinta o parte extrem de importanta in evolutia si dezvoltarea Bancii Transilvania, nu numai pentru spijinul oferit constant ci pentru ca, desi italian, a fost un roman adevarat in sufletul lui. Nu cunosc foarte multi romani in tara asta care sa creada in Romania cum a crezut Roberto Marzanati. Este o pierdere imnensa pentru mine si pentru colegii mei.  Ne va marca multa vreme disparitia lui”, a afirmat Horia Ciorcila.

Din 2002, banca din Cluj a inceput sa alerge in toata tara pentru a se extinde si a castigat teren intr-o piata unde banci internationale incepusera sa intre. BERD si ceilalti actionari au continuat sa investeasca in Banca Transilvania pentru a tine pa­sul cu cresterea economica, care a venit pe ne­asteptate in Romania. De la 41 de milioane de dolari, valoarea bancii ajunsese in 2007, in perioada de boom, la aproape 2 miliarde de euro, Banca Tran­silvania fiind pe toate listele ca tinta de achi­zitii. in toamna lui 2008 totul s-a schimbat peste noap­te, iar de la o strategie de crestere banca a fost nevoita sa treaca la o strategie de criza. Marzanati a sustinut din umbra deciziile conducerii executive de a trece criza (in toamna lui 2008, intr-o discretie de­plina, banca a fost nevoita sa ceara ajutorul BNR pen­tru a nu intra in criza de lichiditate si a nu i se inchide usile de catre ce­le­lalte banci, atunci cand nimeni nu avea incredere in nimeni) si mai ales de a profita de ea atunci cand a fost momentul. Peste ani, Ciorcila a spus ca atunci, la inceputul crizei, a luat decizia sa creasca pentru a supravietui, in conditiile in care trendul celorlalte banci era de a-si re­duce creditarea. Marzanati, ca repre­zen­tant al ce­lui mai mare ac­tio­nar al bancii, a sus­ti­nut aceasta strategie ce pa­rea sinucigasa atunci cand toata lu­mea fugea de banci si nimeni nu stia ce se afla in bilantul lor.

Aceasta miscare a dat roade, astfel incat sfarsitul crizei a adus Banca Transil­vania in po­zitia de a fi casti­ga­toare, si mai mult decat atat, de a avea resursele si dorinta de a cumpara alte banci care, cu cativa ani in urma, erau mai mari decat ea. in august 2014, pe masa celor din Cluj  a venit pro­pu­ne­rea de a cumpara Volks­bank Romania, care in 2008 era nu­ma­rul trei in Romania. Marzanati a sustinut aceas­ta idee care la in­ce­put parea exotica. in nu­mai trei luni, cele do­ua parti s-au inteles, de fapt Volksbank a lasat bani pe masa ca sa fie cumparata, iar aceas­ta miscare a pro­pul­sat ban­ca din Cluj pe pozitia a treia, in coasta BRD, numarul doi pe piata. in mai 2016, va­loa­rea Bancii Tran­silvania a re­venit la 1,9 mld. euro, fiind una dintre cele mai bune investitii pe care le-a realizat BERD vreodata.

Marzanati a fost una dintre persoanele care au crezut cel mai mult in potentialul bancii, succes la care a contribuit cu know-how-ul si experienta lui de bancher. Ca reprezentant al BERD, italianul a fost membru in 11 banci din regiunea fost co­mu­nista, ceea ce i-a adus o experienta extraordinara, pe care a folosit-o si la Cluj, unde a activat ca mem­bru in board si vicepresedinte al bancii timp de 15 ani neintrerupt. El a dus Banca Transilvania in Italia, la Roma.

Vorbitor a patru limbi straine (italiana, engleza, germana si franceza), el locuia langa Belfast, in Irlanda. A locuit ca expat in sase tari. Desi confruntat cu o boala grea, Marzanati a fost pana in ultimul moment in legatura cu banca, mai ales ca pe masa au venit multe idei de crestere si, de ce nu, de noi achizitii.

Horia Ciorcila, cel care este presedintele bancii de 15 ani, a spus despre Marzanati ca „a contribuit la toate momentele importante ale bancii, iar deciziile comune au transformat Banca Transilvania in una dintre cele mai mari banci din Romania, au schimbat configuratia sistemului bancar si s-au rasfrant in mod pozitiv asupra echipei din punctul de vedere al motivarii si recunoasterii perfor­mantelor acesteia“.

La finalul lunii mai 2016, Roberto Marzanati a decedat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *