Reportaj

Balci medieval, reprodus pana la cel mai mic detaliu la Zilele Maghiare

Sambata, ora 12 in centrul Clujului. Caldura, praf, claxoane, drumuri inchise si miros de asfalt. Dincolo de cei 600 de paleti de langa Facultatea de Drept, paleti care compun ingenios stema veche a orasului, imagine care a devenit si “semnatura” Zilelor Culturale Maghiare, atmosfera este cu totul diferita. Un adevarat targ medieval din zi de sarbatoare se desfasoara de-a lungul batranului zid al Cetatii.

Timp de doua zile Fundatia Oskultura din Ungaria, cei care au construit un sat-muzeu medieval in Szigethalom sunt prezenti la cea de-a cincea editie a Zilelor Culturale Maghiare cu un program cu totul inedit: au reconstruit pana la cel mai mic detaliu un balci medieval cu mestesugari, cavaleri, domnite, un ringhispil invartit manual sau chiar un stalp al infamiei.

“Tema principala a instantaneului istoric prezentat la Zilele Culturale Maghiare din Cluj este actualitatea incoronarii lui Matia de Hunedoara, la aniversarea a 550 de ani de la acest eveniment. Pe strada marginita de zidurile cetaţii Clujului vor fi construite decorurile si accesoriile unei zile de sarbatoare si de targ”, arata organizatorii Zilelor Culturale Maghiare

Cum treci sub poarta din paleti lasi in urma zgomotul si agitatia moderna a orasului si te trezesti in zumzetul unui targ medieval. In stanga mesterul fierar atata jarul pentru a inrosi fierul din care ucenicul sau incearca de zor sa bata o sabie.

In dreapta un mester slefuieste margele si nasturi din lemn, iar langa el o domnita frumoasa le arata copiilor curiosi tainele confectionarii hartiei.

Langa ea se intinde un stalp al infamiei, dar acum nu se mai foloseste de persoanele supuse oprobiului public ci de vizitatorii care de abia asteapta sa se pozeze.

Mirosul de asfalt incins si gaze de esapament nu se mai simte, a fost inlaturat de mirosul imbietor al legumelor care deja sfaraie in ceaun. Din zumzetul balciului si rasetul curat al copiilor strabate si sunetul cobzei unui lautar.

Sub un alt cort, asezati pe saci de canepa micutii invart de zor smocul de lana colorat si il dau cu sapun din belsug. Au aflat deja de la o alta domnita ca asta e cea mai eficienta metoda de impaslire.

La ringhispilul invartit manual se face coada. Doar cate patru copilasi se pot roti deodata. Stau comod in cosurile de nuiele captusite cu cate o paturica tesuta, iar mamicile ii filmeaza cu smartphone-urile.

Zidul Cetatii, panza pictata agatata de peretii celorlalte cladiri, corturile, armele, costumatiile personajelor lucrate cu maiestrie pana la cel mai mic detaliu i-ar face pe vizitatori sa uite ca se afla in Clujul anului 2014. Daca nu ar fi standul de bere si racoritoare cu umbrela rosie cu Ursus chiar langa razboinicii nomazi care te invata cum sa tragi cu arcul.

Balciul medieval poate fi vizitat si maine pe strada Potaissa.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *