Editorial

Balamaua UDMR nu scârţâie şi n-a scârţâit în nici o guvernare

Scris de 464

Azi am să vă dau o scurtă lecţie despre cum balamaua UDMR nu scârţâie şi n-a scârţâit în nici o guvernare. Încă din 1996, de când o ţine tot într-o alianţă la guvernare. Veţi afla că nimeni nu este mai loial ca liderul UDMR cu sacii cocoţaţi în căruţa guvernării.

“Eu nu văd ideea în jurul căreia se poate forma o majoritate şi nu văd un lider. Nu există un lider în acest moment în zona Opoziţiei care are capacitatea politică, are autoritatea necesară, are viziunea necesară, moral stă extrem de puternic, ca să coaguleze o majoritate. Eu nu văd un lider” – a declarat Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, duminică, la Satu Mare răspunzând unei întrebări privind necesitatea formării unei noi majorităţi la guvernare după alegerile din 26 mai.

Voi încerca să vă explic de ce, de data aceasta, Kelemen Hunor are dreptate: care lider, care Opoziţie, ce majoritate? Liberalii se duc pe mâna Primului Voiajor al Ţării, un ins care crede că îngraşă porcul electoral în ajun de alegeri, apoi dispare, previzibil, într-un concediu sau o vacanţă până înainte de prezidenţialele din iarnă. Dacian Cioloş şi-a falsificat viaţa, iar Băsescu nu mai poate face nimic, a expirat.

Este clar că cine a pus întrebarea, a pus-o degeaba: Uniunea Democratică a Maghiarilor din România guvernează până se sfârşeşte guvernarea, apoi o ia de la capăt, în funcţie de cerere şi ofertă. Din punctul acesta de vedere, UDMR este clar partidul economiei de piaţă.

Bine, din vasta experienţă de de curvăsărai politic a UDMR, putem bănui şi că Kelemen Hunor şi-a răspuns propriei întrebări, cât să priceapă Liviu Dragnea că ar mai fi nevoie să mai sară către această formaţiune politico-culturală cu unele mici favoruri. Care or fi fiind acestea vom afla din alte declaraţii şi luări de poziţie.

Aşa că declaraţia noului ţucălar al lui Viktor Orban este în acord cu interesele UDMR de a continua participarea la guvernare. Dar asta nu înseamnă că nu are dreptate când arată cu degetul către Opoziţia care n-a fost capabilă, în 2 ani de când PSD-ul lui Liviu Dragnea s-a prăbuşit cu guvernarea peste ţară, să încropească o alianţă fiabilă cu un program comun, cu obiective de guvernare clare şi cu un lider comun. PNL a zis clar că, de data aceasta, dacă va fi să fie la guvernare, nu va lua UDMR în căruţă. Aştept cu interes ca aceste declaraţii să şi devină realitate. Că de “naţionalisme” de conjunctură electorală mi-e plin podul. Cei din Alianţa USR-PLUS au ieşit, cu greu, din diviziuni şi scandaluri interne, iar Dacian Cioloş n-a găsit ceva mai inteligent de făcut zilele acestea, pe lângă minciunile de “sivică”, decât să-l insulte public pe Klaus Iohannis: “un preşedinte fără program şi soluţii”. Nu zic că nu are dreptate, dar cum poţi să mai ceri coagularea “dreptei” cu insulte?

Parctic tot ce pierde PSD în procente se mută la ALDE şi la “noul PSD” al Plagiatorului Mitoman, Victor Ponta. Din cauză că Opoziţia nu a făcut nimic să “captureze” voturile pe care le pierde PSD. Dimpotrivă, a cultivat şi cultivă o atitudine dispreţuitoare faţă de electorii PSD. Nu poţi să zbieri la votanţii PSD şi să le zici, cu fiecare ocazie, ca sunt stupizi şi milogi că au votat cum au votat, apoi să vii şi să le ceri votul. Nu poţi să le arunci bani pe jos şi să-i filmezi ca la circ, să le împarţi, dispreţuitor, ulei şi zahăr, apoi să le spui cum vei avea grijă de ei. Şi asta se va vedea în rezultatele de la europarlamentare: pe cine a mobilizat la vot mai abitir aceste gesturi, acest dispreţ?

Amărăştenii pe seama cărora fac acte de dispreţ şi batjocură “stilaţii” şi extrem de “deştepţii” hipsteri ai aşa-zisei Opoziţii sunt rezultatul a 30 de ani de guvernare în care s-a guvernat de dragul guvernării, nu în interesul românilor. Sunt 30 de ani în care numai politicienii, indiferent de culoarea lor politică, s-au îmbogăţit, cu neruşinare, nu românii. Am în minte imaginea fiecărui jerpelit din politică care a luat calea Bucureştiului de genul “ce-i pe mine-i şi-n dulap, când mă-mbrac zici că mă mut” şi care s-a întors acasă, în scurt timp, extrem de bogat şi înfiorător de putred.

Şi gata.ULTIMA ORĂ

 • Acum 37 mins In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 2 hours In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 2 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 2 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 3 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 3 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 4 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 4 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 4 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 5 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 5 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 6 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
 • Acum 6 hours In vizor
  “Krónika” consemnează declaraţia protopopului reformat al “Ţării Călatei”, István M. Vincze: “La noua grădiniţă din Huedin pot veni şi copiii români, dar limba de predare este limba maghiară”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE