Politica

ALEGERI EUROPARLAMENTARE – Știți pe cine votați în 26 mai? Totul despre candidații PNL din Cluj

Cine sunt candidații din Cluj ai fiecărui partid la europarlamentare, ce avere au și ce afaceri derulează? Câți dintre ei au avut probleme cu justiția sau probleme de integritate? Ziar de Cluj vă prezintă, pe parcursul mai multor episoade, candidații din Cluj sau care au legătură cu județul Cluj. Dvs veți decide cine merită să reprezinte Clujul și România în Parlamentul European.

Pe listele PNL pentru europarlamentare sunt doi clujeni: Rareș Bogdan (poziția 1 pe listă) și Daniel Buda (poziția 4 pe listă). Pe poziția 6 se află Vasile Blaga, fost președinte PDL, care are legături cu județul Cluj.

Rareș Bogdan este jurnalist și a intrat în politică în urmă cu puțin timp pentru a candida la alegerile europarlamentare. Este originar din Ocna Mureș, județul Alba, unde tatăl său a condus cea mai mare fabrică din oraș. Este absolvent al Facultății de Științe Politice și Administrative din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, unde l-a avut îndrumător de an pe Emil Boc. În timpul facultății a legat o prietenie strânsă cu Eduard Hellvig. În perioada studenției, Bogdan și Hellvig au fost implicați în politică, alături de organizațiile studențești de dreapta.

A devenit un personaj cunoscut în România, odată cu plecarea sa la București, în anul 2012, unde a început emisiunea „Jocuri de putere” la Realitatea TV. În ultimii ani a devenit unul dintre cei mai vehemenți critici ai lui Liviu Dragnea, liderul PSD.

rares bogdan

Potrivit g4media.ro, prezența lui Rareș Bogdan în zona înaltă a politicii și afacerilor a devenit destul de evidentă cu prilejul petrecerii din 2014, pe care a organizat-o pentru ziua sa de naștere. A invitat atunci 80 de personaje din cele mai diverse zone ale politicii. Printre invitați, Elena Udrea, Vasile Blaga, Eduard Hellvig, Marian Vanghelie, Mircea Geoană și foarte mulți alții. O serie de fotografii de la acest eveniment au fost prezentate de Antena3 drept ”o întâlnire secretă a băsiștilor”.
În aceeași perioadă, în contextul alegerilor prezidențiale a fost acuzat de Victor Ponta că este ofițer acoperit, lucru negat de Bogdan.

În 2015, în dosarul de corupție de la DNA al fostului primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu, acesta i-a invocat numele, alături de cel al lui Cozmin Gușă, ca fiind cei care îi dădeau informații de la DNA. Realizatorul de televiziune a negat că l-ar cunoaște personal pe Oprescu și că l-a avertizat pe acesta doar prin emisiunile realizate. Și Cozmin Gușă a negat informația.

Numele său a apărut și în dosarul de la DNA al lui Marian Vanghelie, într-o interceptare în care fostul primar al Sectorului 5 din București, în încercarea de convinge un martor să îi susțină declarațiile, se lăuda că prin intermediul jurnalistului are acces la președintele României, Klaus Iohannis. Rareș Bogdan a negat și atunci orice legătură de acest fel și chiar s-a dus nechemat la DNA, pentru a lămuri lucrurile. Jurnalistul a confirmat întâlnirile dese cu Vanghelie, dar a negat orice intervenție în favoarea acestuia.

Rareș Bogdan se remarcă pe lista tuturor candidaților la europarlamentare nu doar prin faptul că este jurnalist, dar și prin averea pe care o deține. Are cele mai valoroase bijuterii și obiecte de artă: argintărie, tablouri, ceasuri și bijuterii de 565.000 de euro. Doar ceasurile lui Bogdan sunt estimate la 200.000 de euro, iar bijuteriile, la 150.000 de euro.

La capitolul venituri încasate, clujeanul liberal a declarat 5.000 euro pe lună de la Realitatea TV plus 36.000 euro dintr-un contract de imagine cu Phoenicia Hotels, a omului de afaceri libanez Mohammad Murad. Rareș Bogdan are acțiuni în valoare de 50.000 euro plus venituri, în ultimul an, în valoare de 236.000 euro. Are și credite, împreună cu soția, Florina Bogdan, în valoare de 350.000 euro.

Rareș Bogdan deține firma Trend Communication, împreună cu fratele său Horia Bogdan și cu Octavian Hoandră, coleg la Realitatea TV și Ziua de Cluj, acesta fiind unul dintre vechii săi prieteni de la Cluj. Firma sa are contracte cu Transilvania Nord, Primăria Cluj-Napoca, Spitalul Județean Cluj, valoarea totală a acestora fiind 60.000 euro.

Europarlamentarul Daniel Buda se află pe locul 4 pe listă. În Parlamentul European este membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală. Pentru activitatea mai mult sau mai puțin intensă din Parlamentul European, clujeanul Buda este remunerat lunar cu 7.000 euro plus diurnă și 4.300 euro pentru chiria cabinetului parlamentar. La fel ca toți parlamentarii din țară, șeful PNL Cluj profită de legea care le permite deputaților și senatorilor să închirieze spații pentru cabinetele parlamentare la prețuri de nimic. Buda plătește cea mai mică chirie din tot orașul: 16,16 lei către Primăria Cluj-Napoca. Unde se duc restul banilor pe care îi primește pentru chirie? Incert. „Banii se cheltuiesc conform dispozițiilor și regulamentelor din Parlamentul European!”, ne scria Daniel Buda, în urmă cu doi ani, când i-am adresat această întrebare.

daniel buda

Citește și:

Daniel Buda primește 4.300 euro lunar, de la Parlamentul European, ca să achite o chirie lunară de 16,61 lei pentru biroul său din Cluj. Ce răspuns năucitor ne-a dat când l-am întrebat cum „sparge” mii de euro într-o lună

Daniel Buda este campionul candidaților la europarlamentare în ceea ce privește numărul de apartamente și case pe care le deține. Este proprietarul a 5 imobile în Cluj și București.

Daniel Buda are acțiuni și bani în conturi în valoare de 240.000 euro. Tot la capitolul venituri, liberalul clujean are 493.000 de euro, bani proveniți dintr-o creanță de 200.000 de euro și din activitatea de avocat. Daniel Buda este suficient de bogat încât să dea și bani împrumut. 93.000 euro a împrumutat către Grigore și Ioan Buda, respectiv către firmele sale Agriserv Servicii Zootehnice și Ovilacaune.

Buda a intrat în politică prima dată ca și consilier local, în iunie 2004, apoi a devenit deputat în Parlamentul României.

Vasile Blaga, fost copreședinte PNL este candidat pe poziția 6 la europarlamentare. Este din Bihor, a fost președinte al PDL în perioada 2012 – 2014 și președinte al Senatului în perioada noiembrie 2011 – iulie 2012. În intervalul 2004 – 2007 a fost ministru al Administrației și Internelor în Guvernul Tăriceanu. În Guvernul Boc, între 22 decembrie 2008 – 23 decembrie 2009 a fost ministru al dezvoltării regionale, apoi timp de un an, tot în Guvernul lui Boc, a fost ministru de Interne.

În noiembrie 2016, Direcția Națională Anticorupție a dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Vasile Blaga. Acesta este învinuit că, în perioada când era senator în Parlamentul României și secretar general al PDL, a săvârșit infracțiuni de trafic de influență. Astfel, în perioada 2011-2012, prin intermediul altui inculpat, Ștefan Gheorghe, vicepreședinte în același partid, ar fi influențat conducerea a doua companii naționale să ofere contracte către o firmă deținută de Berdilă Horațiu Bruno, și el inculpat în speță. Pentru aceste intervenții Vasile Blaga ar fi primit, printr-un intermediar, suma totală de 700.000 euro de la Berdilă Horațiu Bruno.

vasile blaga

Care este legătura lui Vasile Blaga cu județul Cluj? Trebuie să ne întoarcem în timp în 2016 când actualul deputat PNL, Sorin Moldovan a fost parașutat din Bihor în Cluj, grație prieteniei dintre Petrică Moldovan (tatăl lui Sorin Moldovan) și Vasile Blaga. Ziar de Cluj scria, în urmă cu trei ani, că Sorin Moldovan este fiul lui Petrică Moldovan, om de afaceri din Oradea şi membru ex-PDL.

sorin moldovan

Juniorul Moldovan a ocupat în timpul guvernării PDL funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport. Ce calităţi l-au recomandat? Aceleași ca și cele din 2016: talentul tatălui său de a face bani mulţi numai din afaceri cu statul şi relaţia acestuia suspect de apropiată cu co-preşedintele Vasile Blaga. Cu ajutorul relaţiilor, familia Moldovan și-a construit, în 8 ani cât a fost PDL pe cai mari la guvernare, un mic imperiu financiar din contracte grase de la stat.

Lista candidaților validați de PNL este următoarea:

1. Rareș Bogdan, jurnalist

2. Mircea Hava, primar Alba Iulia

3. Siegfried Mureșan, europarlamentar

4. Daniel Buda, europarlamentar

5. Adina Vălean, europarlamentar

6. Vasile Blaga, fost co-președinte PNL

7. Dan Motreanu, fost deputat

8. Gheorghe Falcă, primar Arad

9. Cristian Bușoi, europarlamentar

10. Marian-Jean Marinescu, europarlamentar

11. Vlad Nistor

12. Mihai Țurcanu, europarlamentar

13. Violeta Alexandru

14. Ligia Ionescu Popescu

15. Laura Dumitru

Lista completă, în ordine alfabetică, a PNL poate fi consultată AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *