In vizor

Bacsisul impozabil imparte proprietarii de localuri si angajatii acestora in doua tabere: cei care se revolta si cei care sustin schimbarea

Din data de 8 mai, bacsisul va fi trecut pe o nota distincta, pe care clientul o va primi separat, daca vrea, desigur, sa rasplateasca serviciul. Ordonanta de urgenta care stabileste cum se va impozita bacsisul a fost publicata in Monitorul Oficial, iar actul normativ devine functional peste o saptamana. Cu toate acestea, o parte din angajatii din domeniu spun ca Guvernul vine cu reguli foarte greu, chiar imposibil, de aplicat. Atat angajatii cat si proprietarii de localuri spun ca intentia statului de a impozita bacsisul este o decizie pripita, care nu face decat sa le ingreuneze si complice munca.

Se tot aude de legi care reglementeaza si sanctioneaza, din pacate nu aud nimic despre legi care incurajeaza. Acel angajat care serveste la mese sau in bar, care lucreaza 12-16 ore pe zi pentru salariul minim pe economie, conteaza? Cum il incurajezi sa se dezvolte profesional si sa respecte sau sa depaseasca niste standarde, sa contribuie, prin munca lui, inclusiv la dezvoltarea turismului? Cum incurajezi profesionistii de care ai nevoie in servicii si-i excluzi pe mercenari si sezonieri? Politicienii, inainte sa legifereze niste masuri, trebuie sa cunoasca realitatea din teren, cu toate situatiile particulare care pot sa apara, mult prea multe ca sa fie enumerate”, spune Calin Ioaniciu, barman la NOA.

Acesta spune ca nu este impotriva fiscalizarii bacsisurilor, dar ca hotararile care legifereaza aceasta chestiune trebuie luate in urma unor studii, evaluari si discutii, nu in pripa, de pe o zi pe alta.

Exemplu: un barman bun, nu foarte bun sau exceptional, prepara o comanda complexa cu o valoare medie de 100 lei in maximum 5 minute, iar pentru a imprima doua bonuri are nevoie de cel putin un minut. Daca sunt 2-3 operatori pe aceeasi casierie, se complica situatia. Daca mai socotesti ca pe un bar aglomerat rulezi comenzi multiple in 10 minute, in consecinta si bani mai multi, solutia cu doua bonuri este cel putin hilara, sa nu zic tampita. Cu siguranta, doua bonuri fiscale pentru aceeasi incasare, chiar daca reprezinta cumulul valorii comenzii si al tips-ului, ingreuneaza activitatea si, in consecinta, afecteaza profitul. Iar riscul sa nu se fiscalizeze banii care reprezinta tips-ul o sa existe ca si pana acum”, e de parere acesta.

Calin Ioaniciu spune ca o varianta alternativa acestei impozitari ar fi o decizie care sa duca la reducerea unor taxe, astfel incat pretul practicat la vanzare sa ramana acelasi cu care un potential client este obisnuit.

Profitul comerciantului nu scade in urma achitarii tuturor cheltuielilor, iar tipsul se calculeaza automat/procentual si completeaza suma, fiind inclus in nota de plata. Matematic vorbind, scad sumele aferente impozitelor, dar sumele achitate vor creste pentru ca nu va mai avea nimeni motive sa fenteze sistemul. Taxe mici si sanctiuni mari – nimeni nu-i tampit sa-si riste afacerea in conditiile astea”, considera el.

Pe de alta parte, Calin Tiplea, proprietarul Nuka, spune ca noua lege e binevenita si ca, in cel mai scurt timp, schimbarea va fi privita ca o normalitate.

Sunt foarte de acord cu fiscalizarea bacsisului. Pentru ca daca tot stam sa-l ascundem, sa-l mutam dintr-o poseta in alta, nu facem nimic. Daca este un venit, trebuie impozitat. Este greu acum pentru ca a fost prea usor pana acum. Nu este nimic ilegal in a declara bacsisul. Oamenii cred ca banii aia ii lasa la stat, dar sunt tot banii ospatarilor, din care acestia se vor invata sa plateasca si taxe la stat. Sunt niste batai de cap in plus, dar peste cateva luni va deveni o chestie normala. Lumea se va obisnui. Eu asa vad lucrurile, poate ca sunt altii care nu sunt de acord cu mine”, a declarat proprietarul Nuka pentru Ziar de Cluj.

Patronul Diesel Club sustine ca are o parere proasta despre noua lege: “Nu doresc sa argumentez, dar am o parere proasta”, a spus acesta.

Am o parere buna despre chestia asta, dar mai trebuie gandit sistemul prin care se face asta. Daca vor sa legalizeze tips-ul, ar trebui sa se si impuna un procent, cum e in Statele Unite. Dar cand se lasa 20 de bani si ospatarul trebuie sa dea la stat 16 % din suma asta, atunci e mai complicat”, explica Marian Porumb, barman la Jaxx Rock Garage.

Actul normativ da posibilitatea patronilor sa decida daca bacsisurile, care vor fi impozitate cu 16%, o sa ajunga sau nu la angajati. Ordonanta prevede amenzi pentru sumele gasite in plus in casa de marcat. Sanctiunile pornesc de la avertismente pana la amenzi de 30.000 de lei si suspendarea, pe 30 de zile, a activitatii.

sursa foto: gds.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *