Cooltura

Bacalaureatul de toamna, mai putin interesant decat marea

Sesiunea de toamnă (august-septembrie) a examenului naţional de Bacalaureat 2016 a fost de-a dreptul neinteresanta pentru zeci de elevi care au apucat sa se inscrie. Numarul absentilor a fost urias. Insa asteptam sa vedem si cat s-au pregatit cei care s-au prezentat.

Bacul de toamna a început marţi, 16 august, cu probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), respectiv de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B – 16-17 august). Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C) a fost programată între 17 şi 19 august, iar evaluarea competenţelor digitale (proba D) în zilele de 18 şi 19 august.

Probele scrise

La nivelul judetului Cluj au fost înscrişi, pentru a susţine proba la Limba şi literatura română – proba E)a), 556 de candidaţi. Dintre aceştia, 475 s-au prezentat, 81 fiind, prin urmare, declaraţi absenţi. Examenul s-a desfăşurat în condiţii optime, nu a existat niciun incident şi niciun elev nu a fost eliminat din examen. Acesta s-a desfasurat luni, 22 august.

Marţi, 23 august, la Limba şi literatura maternă – proba E)b) s-au inscris 57 de candidaţi. Dintre aceştia, 53 s-au prezentat la probă – 4 absenţi, prin urmare. Examenul s-a desfăşurat în condiţii optime, nu a existat niciun incident şi niciun elev nu a fost eliminat din examen.

Din Matematică sau Istorie au avut de raspuns la intrebari absolventii, miercuri, 24 august, la Proba obligatorie a profilului – proba E)c); la nivelul judetului Cluj au fost înscrişi, pentru a susţine această probă (Ec)), 578 de candidaţi. Dintre aceştia, 501 s-au prezentat. Au fost înregistraţi, aşadar, 77 absenţi. Examenul s-a desfăşurat în condiţii optime, nu a existat niciun incident şi niciun elev nu a fost eliminat din examen.

Vineri, 26 august, Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d); la nivelul judetului Cluj au fost înscrişi, pentru a susţine această probă (Ed)), 704 candidaţi. Dintre aceştia, 604 de candidaţi s-au prezentat – 100 de candidaţi neprezentaţi, aşadar. Un elev a fost eliminat de la probă, întrucât a încercat să fraudeze examenul, fiind depistat cu dispozitive audio – căşti. Astfel, vor fi evaluate la această probă lucrările a 603 candidaţi.

Afişarea primelor rezultate (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00 – 20:00) au loc în data de 29 august, iar afişarea rezultatelor finale este programată pentru data de 1 septembrie.

Pentru buna desfăşurare a examenului, au fost organizate 4 centre de examen: Colegiul Tehnic Turda, Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu Cluj-Napoca, Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi Dej, Liceul Teoretic Eugen Pora Cluj-Napoca.

Prezenta a fost atat de scazuta din cauza dezinteresului multor elevi, care au preferat sa mearga la mare.

„Fraieri la bac, smecheri pe plaja”, comenteaza un tanar pe pagina sa socializare, desi si el era inscris la sesiunea de toamna a Bacalaureatului.

O alta tanara care ar fi trebuit sa iasa din focul examenelor ieri serveste pe o terasa din Mamaia. „Aici fac cateva sute de lei pe zi. Oi da la vara Bacu'”.

In prima sesiune de Bacalaureat din acest an, Clujul a avut cea mai mare promovabilitate din tara, de peste 84%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *