General

Bacalaureat 2023: Astăzi se publică notele inițiale, până la ora 12:00

În cursul zilei de astăzi, până la ora 12:00, notele inițiale ale candidaților de anul acesta la Examenul de Bacalaureat vor fi publicate, anunță Ministerul Educației. Probele s-au desfășurat între 26 și 29 iunie.

Luni, 3 iulie, absolvenții liceelor din România care au participat la Bacalaureat își vor afla notele inițiale. Acestea pot fi contestate, iar nota inițială se modifică obligatoriu după contestație, dacă se găsesc mai multe erori ale elevului sau ale profesorului corector. Rezultatele finale vor fi publicate pe 7 iulie 2023.

Mai mult de 32.000 de tineri absolvenți ai sistemului preuniversitar care erau înscriși în clasa a XII-a în acest an școlar nu s-au înscris la Bacalaureat 2023. Numărul celor înscriși este de peste 130.500, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Educației.

În urmă cu o săptămână, Ligia Deca, Ministrul Educației, a comentat subiectul de interes public, respectiv dacă elevii nu vor fi afectați de grevă. Ministrul a răspuns:

„Cred că în aceste săptămâni în care într-o parte din şcoli lucrurile nu s-au desfăşurat normal nu am afectat în niciun fel predarea materiei, pentru că, până la data la care greva a început, materia pentru clasa a XII-a era deja parcursă. De asemenea, am avut grijă ca acolo unde a fost posibil să existe şi o perioadă de recuperare. De asemenea, mulţi dintre cei care au fost în grevă au transmis copiilor eventuale exerciţii de recapitulare, au ţinut legătura cu elevii lor şi eu sunt convinsă că săptămânile în care au putut să recapituleze au fost foarte benefice pentru ceea ce pot face ei astăzi la examen”, a declarat ministrul, conform EuroNews.ro.

Există câteva criterii pe care absolvenții trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerați admiși după probele de BAC.

  1. să-și fi echivalat sau recunoscut (după metodologia de Bacalaureat 2022) toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  2. să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  3. să obţină media generală 6(cel puţin) la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00, potrivit edupedu.ro.

Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile, precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi „respinşi”.

Rezultatele vor fi „livrate” anonim, în funcție de un cod primit de elev, pe care îl poate verifica pe site-ul www.bacalaureat.edu.ro.