Justitie

Avocatul și consilierul județean PSD Laura Pop Chiorean a câștigat un proces de câteva zeci de mii de euro pentru că au fost dezvăluite ”butoanele” din justiția clujeană

Scris de 1,294

În 2017, consilierul județean PSD Laura Pop Chiorean, a deschis un proces împotriva Gazetei de Cluj, ziaristului Răzvan Robu, omului de afaceri german MATHBOUT MOHANED MAHER și a Veronicăi Rus pentru a le cere despăgubiri în valoare de 44.000 euro. Dosarul a ajuns să fie judecat de magistratul Simona Mihai, sora lui Alin Iuga, un coleg de muncă de-al Laurei Pop Chiorean. Judecătorul i-a dat câștig de cauză consilierului județean care ar trebui să primească pentru onoarea șifonată câteva zeci de mii de euro.

 

Pretențiile consilierului județean, care este avocat de profesie și fost subsecretar de stat la Departamentul de Afaceri Externe, vin ca urmare a unor articole de presă în care omul de afaceri german și Veronica Rus se plângeau că, din cauza relațiilor pe care Laura Pop Chiorean le are în cadrul justiției clujene, au pierdut un proces care avea o miză de aproape jumătate de milion de euro. Ulterior, Veronica Rus, într-o răbufnire de furie, a agresat-o pe avocata clujeană pe holurile Palatului de Justiție din Cluj Napoca, fiind nevoie de intervenția jandarmilor pentru a le despărți pe cele două femei.

Ca să-și repare onoarea lezată, consilierul PSD clujean a dat-o în judecată pe Veronica Rus pentru ultraj judiciar și a deschis un alt proces împotriva Gazetei de Cluj și a ziaristului care a redactat articolele referitoare la această poveste.

Procesul deschis împotriva publicației clujene și a ziaristului Răzvan Robu a fost repartizat magistratului Mihai Simona, de la Judecătoria Cluj Napoca. Întâmplător, judecătorul este sora șefului serviciului Relații Publice din cadrul Consiliului Județean Cluj, Alin Iuga.

Cu alte cuvinte, consilierul județean Laura Pop Chiorean este colegă de serviciu cu fratele judecătorului care a emis o sentință prin care PSD-ista clujeană ar trebui să primească câteva zeci de mii de euro pentru reparații morale!

Consilierul județean a fost întrebat dacă avea cunoștință despre legăturile de rudenie dintre colegul ei de serviciu, Alin Iuga, și judecătorul care i-a dat câștig de cauză, dar a refuzat să facă vreun comentariu și a închis telefonul.

”Nu comentez nimic”, a spus Laura Pop Chiorean.

În cadrul procesului, una dintre nemulțumirile ridicate de consilierul județean constă în faptul că nu i s-a acordat dreptul la replică. Însă, ea omite să spună că a fost contactată telefonic de fiecare dată pentru a i se da ocazia să își exprime punctul de vedere, dar a refuzat să facă vreun comentariu, la fel ca și în cadrul acestui articol, mai mult, amenințând că va deschide o acțiune în justiție dacă va mai fi deranjată.

 

 

Miză de 400.000 de euro

În linii generale, subiectul care i-a șifonat imaginea publică Laurei Pop Chiorean a fost tranșat în urmă cu aproximativ 10 ani. În Gazeta de Cluj au fost prezentate problemele pe care cetățeanul german MATHBOUT MAHER le-a întâmpinat în justiție după ce a vrut să investească în Cluj Napoca într-o afacere imobiliară. În calitate de patron şi administrator al firmei Mahercon a semnat o înţelegere, de tipul unei asociaţiuni în participaţiune, cu două clujence: Maria Adriana Trâmbiţas şi Cornelia Pripon. Concret, clujencele au cedat un teren din Feleac în suprafaţă de circa 2.500 de mp, iar MATHBOUT urma să construiască pe ele locuinţe. Pentru că asocierea în participaţiune nu s-a putut încheia la notar din cauza legislaţiei româneşti, a fost încheiat un contract de vânzare cumpărare prin care SC Mahercon cumpăra terenul pentru suma de 400.000 de euro, din care a plătit 50.000 de euro avans, însă contractul avea un rol fictiv, drept mărturie fiind o convenţie semnată de clujence şi Mathbout. Contractul şi convenţia au fost încheiate în 2007, în decurs de doi ani, neamţul a obţinut autorizaţiile de construcţie şi a început edificarea locuinţelor. Însă, în 2009, Trâmbiţaş şi Pripon au dat în judecată firma Mahercon cerând rezilierea contractului de vânzare-cumpărare, chiar dacă el a fost considerat fictiv de ambele părţi. Cele două clujence au fost reprezentate de avocatul PSD-ist Laura Chiorean Pop.

În linii generale, instanțele clujene i-au arătat germanului adevărata față a justiției mioritice și l-au trimis de la Ana la Caiafa.

În cadrul unui memoriu, Mathbout spunea că în cadrul procesului i s-au ridicat o serie de impedimente din cauza unei influenţe pe care avocatul clujean ar putea să o aibă în cadrul instanţelor clujene. Din acest motiv el a făcut o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii.

“În timpul soluționării cauzei la instanța de fond TRIBUNALUL CLUJ  am avut serioase suspiciuni legate de obiectivitatea instanței. Nu mi-a fost acceptat nici un martor propus de avocatul ales, fiind  privat astfel de dreptul de a dovedi  natura  relațiilor contractuale dintre mine, respectiv Mahercon în calitate de arhitect-constructor și reclamante în calitate de contractoare. Deși sunt un susținător al soluționării cu celeritate a cauzelor, rapiditatea cu care s-a operat în această cauză mi-a creat suspiciuni. Suspiciuni  care mi-au fost elucidate la data de 25 martie 2013 când avocatul meu mi-a comunicat că în cauză, unul din judecătorii din completul de judecată căruia i-a fost repartizat aleatoriu  dosarul, a formulat o cerere de abținere, admisă de altfel – cerere prin care invoca afinitatea sa cu reprezentantul uneia din părțile din proces. Întrucât apărătorul meu mi-a comunicat că nu este afin sau rudă cu nici un magistrat din cadrul Curții de Apel Cluj, era evident că această afinitate există între judecător și reprezentantul reclamantelor intimate”, arată memoriul.

 

Plângere la DNA împotriva avocatei Laura Pop Chiorean

În cursul acestui an, Ziar de Cluj a publicat un articol în care se prezenta faptul că Ioan Bochiș, un clujean care era implicat într-un proces de partaj cu fosta lui soție, i-a făcut o plângere la DNA consilierului județean PSD. Laura Pop Chiorean era avocatul soției, iar Bochiș atrăgea atenția asupra faptului că avocatul clujean s-ar face vinovat de trafic de influență. Bărbatul a făcut o sesizare la DNA unde susține că avocata a intervenit pe lângă judecători pentru o decizie favorabilă clientei sale.

„Deși am demonstrat cu martori faptul că în cursul judecării dosarului, al cărui obiect era partajul de bunuri comune, fosta mea soție se laudă cu faptul că avocata ei a intervenit pe lângă judecători și a reușit inițiat schimbarea judecătorului care a soluționat inițial cauza, cu un alt judecător care soluționează în prezent dosarul și care i-ar asigura încă de pe acum o soluție favorabilă, în sensul de a proceda la partajarea bunurilor comune conform dorinței fostei mele soții. În trecut nu s-a luat nici o măsură, considerându-se în mod superficial că nu ar fi vorba în cauză de nici o faptă penală” arată Bochiș în ultima sesizare transmisă Direcției Naționale Anticorupție.

În cadrul articolului, Laura Pop Chiorean a declarat că, de fapt, este vorba despre o răzbunare, iar ea a fost prinsă la mijloc. Și în acest caz, consilierul județean a declarat că se va ”îndrepta împotriva celor vinovați pentru inducerea în eroare a organelor judiciare și pentru repararea eventualului prejudiciu de imagine cauzat”.

 

Citește continuarea pe GazetadeCluj.roULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Am auzit că e finalizat Podul Porțelanului. Însuși El, Primarul, a contribuit la lucrări
 • Acum 6 hours Politica
  USR, despre o ordonanță emisă de Guvern, „noaptea, ca hoții”, chiar înaintea mini-vacanței de 1 Decembrie: PSD-PNL a introdus taxa pe soare. Cerem stoparea publicării în Monitorul Oficial și refacerea ordonanței
 • Acum 8 hours In vizor
  Arogantul Culiță Sterp a omorât un om în 2016. Cu tupeu, a încercat o tentativă de mușamalizare de tipul ”Hai să ne înțelegem”. Acum, dacă autoritățile își fac datoria, riscă ani grei de pușcărie
 • Acum 1 day Din oras
  Boc OSĂ facă în Mărăști lift cu drone livrate prin metrou pe Someșul navigabil și cu vedere din Turnul Pompierilor. Zici c-a dat cu copy-paste din avioanele imobiliare ale Elenei Udrea de la Transilvania Smart City
 • Acum 1 day In vizor
  NICIO NOUTATE, PE BANII CLUJENILOR SE FAC ”SERVICII”: Primăria Cluj-Napoca cumpără sediul BCR de pe George Barițiu. Tranzacția costă 5.8 milioane de euro
 • Acum 1 day In vizor
  Polițiștii au cerut recalcularea alcoolemiei manelistului Culiță Sterp. Există suspiciunea că ar fi fost mai mare decât ce s-a raportat
 • Acum 1 day General
  CAI VERZI PE PEREȚI: Renegocierea PNRR e ”foarte limitată”, dar o ajustare va exista, susține ministrul Marcel Boloș: ”Trebuie să facem rost de banii aceștia”
 • Acum 2 days Din oras
  Colegiul Tehnic Anghel Saligny va fi mutat nu neaparat din răutatea ISJ Cluj, ci din nesimțirea celor care știau, încă din 2013, despre faptul că a fost retrocedat terenul, dar au ales să tacă și să pută ca în iarbă!
 • Acum 2 days Politica
  Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie să se înscrie la ”Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul şi şi-au bătut joc de sprijinul financiar din partea statului
 • Acum 2 days Politica
  Csoma Botond, după ce un lider PNL a cerut ca UDMR să iasă de la guvernare: Are o atitudine antimaghiară consecventă. Nu sunt motive de rupere a coaliției
 • Acum 2 days Editorial
  Emil Ceausescu. Preamultul
 • Acum 2 days Vocea ta
  Minciuna, Tupeul și Primarul
 • Acum 2 days In vizor
  Boc ne anunță că legea îi zice că are 60 de zile la dispoziție să analizeze, cu atenție și îngrijorare, ofertele pentru metrou. OSĂ le analizeze până la sfârșitul lunii ianuarie, la anul. Deci, OSĂ se încadreze în toate termenele PNRR
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE