Justitie

Avocatul Sergiu Căpriță: „CORONAVIRUS, don’t kill my business”. Codul Civil definește forța majoră!

Scris de 1,211

Avocatul Sergiu Căpriță vorbește despre consecințele măsurilor impuse la nivel mondial ca urmare a răspândirii coronavirusului. Avocatul clujean explică procedura juridică la care pot apela afaceriștii, în special când vine vorba de imposibilitatea de executare a contractelor.  

„Organizația Mondială a Sănătății a decis, miercuri, 11.03.2020, faptul că situația generată de noul coronavirus este pandemie, în contextul în care s-au înregistrat cazuri de infecție în aproape toate țările lumii, iar virusul se răspândește necontrolat și imprevizibil.

Consecința?

Chiar dacă la acest moment principala preocupare a guvernării constă în adoptarea unor măsuri necesare pentru limitarea îmbolnăvirii populației, precum suspendarea evenimentelor culturale, sportive, religioase, închiderea temporară a unităților școlare, carantina, restricționarea/limitarea deplasărilor din/înspre zonele grav afectate, consecința mediată a declarării pandemiei este destabilizarea gravă a mediului de afaceri.

De ce ?

Pentru că mediul de afaceri și-a asumat niște obligații contractuale având în vedere situația existentă la momentul încheierii contractului. Apariția acestui virus a destabilizat raporturile contractuale, transformând obligațiile asumate excesiv de oneroase în sarcina unei părți sau devenind imposibil de executat.

Remedii

Apariția acestui virus a provocat mediul juridic internațional în căutarea unor soluții adecvate pentru gestionarea problemei juridice. Astfel, soluțiile tind a cataloga acest eveniment extern ca fiind o cauză de forță majoră. Codul Civil definește forța majoră ca fiind un eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil. Având în vedere infectivitatea extrem de mare a acestui virus, consecințele pe care îmbolnăvirea populației, limitarea circulației din/dinspre zonele grav afectate le produce asupra mediului de afaceri, apreciem că PANDEMIA COVID-19 poate reprezenta o cauză de forță majoră.
Consecința existenței unui caz de forța majoră constă în liberarea debitorului de executarea obligației asumate. Totuși, această liberare nu funcționează automat, ci este necesară parcurgerea unei proceduri specifice pentru fiecare contract în parte, menționând cu titlu exemplificativ: notificarea de urgență a cazului de forță majoră, avizarea existenței cazului de forță majoră de către Camera de Comerț și Industrie a României.
Totuși, există situații în care pandemia de COVID-19 nu determină o imposibilitate de executare a contractului, ci o creștere excesiv de oneroasă a obligației asumate, datorită unei împrejurări excepționale ce ar face injustă obligarea debitorului la executarea obligației, situație în care discutăm despre impreviziunea contractuală.
Dacă în situația apariției cauzei de forță majoră discutăm despre o cauză de încetarea a contractului, în cazul impreviziunii contractuale, într-o primă etapă, se încearcă adaptarea acestuia. În cazul impreviziunii putem discuta de încetarea contractului doar dacă adaptarea echitabilă și rezonabilă a acestuia eșuează.

Concluzii

Având în vedere această situație excepțională, apreciem că există posibilități reale pentru adaptarea contractelor asumate, precum și pentru susținerea ipotezei conform căreia pandemia de COVID-19 este o cauză de forța majoră”, scrie avocatul Sergiu Căpriță. ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Politica
  Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
 • Acum 14 hours Politica
  Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
 • Acum 16 hours In vizor
  ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
 • Acum 19 hours In vizor
  UNII NU AU CE PUNE ÎN FARFURIE, ALŢII DAU DIN BURIC ÎN BALI: Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților vor pleca pentru o săptămână în Indonezia, la Bali, unde vor vizita unele ”obiective economice și culturale”. Se cere diurnă majorată cu 20% și o treime din bani dați în avans
 • Acum 19 hours In vizor
  Individul care înjură pe Facebook, Iulian Cristache, de peste 15 ani preşedinte al unei obscure Federaţii a “asociaţiilor de părinţi”, se bagă în seamă în problema grevei profesorilor
 • Acum 19 hours In vizor
  Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să NU accepte un acord, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis
 • Acum 19 hours Sanatate
  CUI FOLOSEŞTE PUNEREA DE POALE ÎN CAP DINTRE CEI DOI DEPUTAŢI PSD PE SPINAREA BOLNAVILOR DE CANCER? Rafila: “Patriciu Achimaș Cadariu, a refuzat orice dialog”. Achimaș Cadariu: “Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”
 • Acum 20 hours PubliNews
  Vrei să vezi cele mai spectaculoase rase de pisici? Vino în acest weekend la Iulius Mall, unde are loc WCF International Cat Show!
 • Acum 22 hours In vizor
  HUEDIN: O MIZERIE DE ȘCOALĂ. AlinTișe, președintele CJ Cluj și directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, fac pase cu pisica moartă a responsabilității
 • Acum 22 hours Eveniment
  GREVA PROFESORILOR prelungește încheierea mediilor şi înscrierea la BAC la clasele a XII-a
 • Acum 22 hours General
  A început protestul polițiștilor din penitenciare: Aceștia refuză să intre la serviciu timp de patru ore și nu vor ieși cu deținuții la muncă
 • Acum 22 hours Analiza
  Klaus Iohannis i-ar fi convocat la Cotroceni pe Ciucă și pe Ciolacu. Poate pentru a ”găsi” bani pentru stingerea conflictului cu sindicatele din Învățământ. Dar ce se întâmplă dacă își dă Ciucă demisia, că nu sunt bani, iar Ciolacu nu vrea să-i preia funcția (că nu sunt bani)?
 • Acum 2 days In vizor
  Iohannis ar gira și el ceva, dar încă nu știe ce. Liderii de sindicat i-ar trăda nițel pe sindicaliștii din stradă. La cum arată lucrurile, va fi precum a mai fost și mai presus de atât. Adică FÂS!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE