Justitie

Avocații din Cluj protestează. Ce îi nemulțumește

Avocații din Barourile București și din 14 județe, printre care și Cluj, vor declanșa proteste, începând de astăzi, și vor purta banderole albe pe braț, în timp ce în Capitală avocații vor protesta pe scările Curții de Apel. Ei cer majorarea onorariilor pentru asistența din oficiu în dosare penale și eliminarea „practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii”. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a reacționat spunând că se apropie alegerile la avocați și că unii au intrat deja în campanie, el susținând că solicitările acestora sunt „absolut nemotivate”.

Vor declanșa proteste, începând de astăzi, avocații din barourile București, Alba, Argeş, Buzău, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj și Timiş.

Potrivit hotnews.ro, calendarul protestelor este următorul: până în 24 februarie – prezentarea avocaților în cauzele penale în care sunt repartizați din oficiu purtând o banderolă albă pe braț; între 25 februarie și 10 martie – asigurarea asistenței judiciare exclusiv în cauzele penale în care se discută măsurile preventive; începând din 11 martie – neasigurarea asistenței judiciare, la început câte 30 minute pe zi, timp de o săptămână, apoi pe termen nelimitat, până la identificarea și aplicarea soluțiilor la problemele lor.

Avocații din Baroul București au anunțat că vor protesta astăzi, de la ora 13.00, pe scările Curții de Apel București.

Revendicările avocaților sunt următoarele: majorarea onorariilor cuvenite avocaților pentru prestarea serviciilor de asistență judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală; reglementarea prin protocol a onorariilor/remunerațiilor cuvenite curatorilor; eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.
Duminică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, le-a transmis avocaților că au primit banii care au fost alocați de către instanțele judecătorești: „Simple precizări! înțelegând faptul că se apropie alegerile la avocați, înțelegând și faptul că unii au intrat în campanie, postez din nou mesajul din 23 noiembrie 2018, cu precizarea faptului că avocații nu și-au precizat/reconsiderat poziția!”.

Ministrul Justiției a atașat postării memoriul Uniunii Naționale a Barourilor din România, precum și răspunsul ministerului Justiției la acesta. În răspunsul publicat de Toader, se arată că Ministerul Justiției a solicitat Ministerului Finanțelor Publice un necesar estimat de credite bugetare în sumă de 48.400.000 de lei (10.298.000 euro) pentru achitarea onorariilor privind asistența juridică acordată din oficiu, acordarea ajutorului public judiciar, în baza fundamentărilor transmise de către instanțele judecătorești.

sursa foto: stiridecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *