In vizor

Avocat clujean: Autoritățile se joacă alba-neagra cu lista țărilor din ”zona galbenă”

Sunt mii de români care așteaptă publicarea listei cu țările din zona galbenă, mai ales acum înainte de Sărbători, pentru a ști dacă pot sau nu să vină acasă fără a fi obligați să stea în carantină 14 zile. Avocatul clujean Radu Mititean atrage atenția asupra faptului că această listă poate duce la situații abuzive deoarece ea este publicată pe tot felul de site-uri, nefiind obligatorie publicarea ei în Monitorul Oficial.

”Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) sau / si alte autoritati se joaca alba-neagra cu lista tarilor din „zona galbena” afectand drepturile cetatenilor si increderea in lege si in autoritati tocmai in perioada aceasta dificila”, consideră avocatul Radu Mititean.

Este și situația ultimei liste publicate ieri, parte a Hotarârii CNSU 60/17.12.2020. În forma inițială publicată pe site-ul MAI nu conținea data de la care intra în vigoare această nouă lista, ceea ce a creat confuzie, mai ales că de pe listă tocmai fusese eliminată Italia.

”Joi 17.12.2020 pe site-ul MAI s-a publicat – si s-a difuzat larg in presa – Hotararea CNSU 60/17.12.2020 privind aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea și stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pentru în contextul pandemiei de COVID-19. Textul ei nu specifica de cand intra in vigoare noua lista. Nici anexa in titlu nu avea vreo precizare, nici ca nota de subsol sau altfel. Deci a intat in vigoare de ieri. Ei bine, surpriza. Astazi costat ca pe unele site-uri anexa nu figureaza, pe altele apare dar modificata, aparand fara nicio precizare ref. „rectificare” sau altceva un text suplimentar, si anume precizarea – inexistenta in varianta publicata ieri – ” Listă in vigoare de la data de 18.12.2020 ora 14:00″. Si presa titreaza acum ca abia de astazi la ora 14:00 intra in vigoare noua lista…. Cum asemenea hotarari nu se publica in Monitorul Oficial, ci pe diverse site-uri mai mult sau mai putin guvernamentale ( de ex. stirioficiale.ro este un site al unui ONG), uneori pur si simplu fisierele sunt inlocuite cu atele, cu alt continut. Si e greu de demonstrat ca se fac asemenea substituiri, si greu de aflat si de probat care sunt corectari de erori si varianta ulterioara a cea pe care o aprobase CNSU sau sunt falsuri intelectuale comise de cineva care cu de la sine putere sau din ordinul altuiva – dar nu al CNSU – a modificat Hotararea CNSU modificand de ex. data pt intrarea in vigoare, de exemplu pentru a acoperi abuzurile facute de DSPisti cum a fost cel pe care l-au suferit niste clienti in noiembrie….”, explică avocatul Radu Mititean.

Avocatul clujean consideră că ar trebui facut ceva cu Hotararile CNSU care desi implica restrangeri serioase de drepturi constitutionale nu se publica in Monitorul Oficial ci asa oarecum aleatoriu pe diverse site-uri si se pot modifica „pe sest” cum vor unii.

Acest haos este confirmat și de către românii care au intrat ieri în țară. Aceștia au primit o informație de la vameși și o altă informație de la DSP. 

”Prima data când am ajuns la vama (Petea)mi s a zis ca trebuie sa stau in carantina 14 zile. Desigur vameș-ul ne-a vorbit foarte urat și ne a luat la misto. Am fost la dsp sa ne facă declarațiile (pentru ca lista intra in vigoare vineri la ora 14:00), ca fără ele vameș ul nu ne dadea actele de la mașina și permisul. Mi-au făcut declarațiile pentru carantina și când am vrut sa dau declarațiile la vama a venit unu de la DSP și ne-a zis ca nu mai stam in carantina”, explică un român care a venit din Italia.

În ceea ce privește Hotârârea de ieri, pe site-ul MAI inca apare varianta de ieri, fara precizarea ca lista intra in vigoare abia la amiaza zilei urmatoare publicarii:
https://www.mai.gov.ro/…/Lista-State-cu-risc…
Iata si varianta „completata” pe un site al Institutului National de Sanatate Publica:
https://www.cnscbt.ro/…/2162-lista-state-cu-risc…
Pe site-ul stirioficiale.ro e publicata Hotararea CNSU 60/2020 fara anexa care e de fapt esenta hotararii…
https://stirioficiale.ro/…/hotarare-nr-60-din-17-12…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *