In vizor

Avocat clujean: Autoritățile se joacă alba-neagra cu lista țărilor din ”zona galbenă”

Scris de 113

Sunt mii de români care așteaptă publicarea listei cu țările din zona galbenă, mai ales acum înainte de Sărbători, pentru a ști dacă pot sau nu să vină acasă fără a fi obligați să stea în carantină 14 zile. Avocatul clujean Radu Mititean atrage atenția asupra faptului că această listă poate duce la situații abuzive deoarece ea este publicată pe tot felul de site-uri, nefiind obligatorie publicarea ei în Monitorul Oficial.

”Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) sau / si alte autoritati se joaca alba-neagra cu lista tarilor din “zona galbena” afectand drepturile cetatenilor si increderea in lege si in autoritati tocmai in perioada aceasta dificila”, consideră avocatul Radu Mititean.

Este și situația ultimei liste publicate ieri, parte a Hotarârii CNSU 60/17.12.2020. În forma inițială publicată pe site-ul MAI nu conținea data de la care intra în vigoare această nouă lista, ceea ce a creat confuzie, mai ales că de pe listă tocmai fusese eliminată Italia.

”Joi 17.12.2020 pe site-ul MAI s-a publicat – si s-a difuzat larg in presa – Hotararea CNSU 60/17.12.2020 privind aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea și stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pentru în contextul pandemiei de COVID-19. Textul ei nu specifica de cand intra in vigoare noua lista. Nici anexa in titlu nu avea vreo precizare, nici ca nota de subsol sau altfel. Deci a intat in vigoare de ieri. Ei bine, surpriza. Astazi costat ca pe unele site-uri anexa nu figureaza, pe altele apare dar modificata, aparand fara nicio precizare ref. “rectificare” sau altceva un text suplimentar, si anume precizarea – inexistenta in varianta publicata ieri – ” Listă in vigoare de la data de 18.12.2020 ora 14:00″. Si presa titreaza acum ca abia de astazi la ora 14:00 intra in vigoare noua lista…. Cum asemenea hotarari nu se publica in Monitorul Oficial, ci pe diverse site-uri mai mult sau mai putin guvernamentale ( de ex. stirioficiale.ro este un site al unui ONG), uneori pur si simplu fisierele sunt inlocuite cu atele, cu alt continut. Si e greu de demonstrat ca se fac asemenea substituiri, si greu de aflat si de probat care sunt corectari de erori si varianta ulterioara a cea pe care o aprobase CNSU sau sunt falsuri intelectuale comise de cineva care cu de la sine putere sau din ordinul altuiva – dar nu al CNSU – a modificat Hotararea CNSU modificand de ex. data pt intrarea in vigoare, de exemplu pentru a acoperi abuzurile facute de DSPisti cum a fost cel pe care l-au suferit niste clienti in noiembrie….”, explică avocatul Radu Mititean.

Avocatul clujean consideră că ar trebui facut ceva cu Hotararile CNSU care desi implica restrangeri serioase de drepturi constitutionale nu se publica in Monitorul Oficial ci asa oarecum aleatoriu pe diverse site-uri si se pot modifica “pe sest” cum vor unii.

Acest haos este confirmat și de către românii care au intrat ieri în țară. Aceștia au primit o informație de la vameși și o altă informație de la DSP. 

”Prima data când am ajuns la vama (Petea)mi s a zis ca trebuie sa stau in carantina 14 zile. Desigur vameș-ul ne-a vorbit foarte urat și ne a luat la misto. Am fost la dsp sa ne facă declarațiile (pentru ca lista intra in vigoare vineri la ora 14:00), ca fără ele vameș ul nu ne dadea actele de la mașina și permisul. Mi-au făcut declarațiile pentru carantina și când am vrut sa dau declarațiile la vama a venit unu de la DSP și ne-a zis ca nu mai stam in carantina”, explică un român care a venit din Italia.

În ceea ce privește Hotârârea de ieri, pe site-ul MAI inca apare varianta de ieri, fara precizarea ca lista intra in vigoare abia la amiaza zilei urmatoare publicarii:
https://www.mai.gov.ro/…/Lista-State-cu-risc…
Iata si varianta “completata” pe un site al Institutului National de Sanatate Publica:
https://www.cnscbt.ro/…/2162-lista-state-cu-risc…
Pe site-ul stirioficiale.ro e publicata Hotararea CNSU 60/2020 fara anexa care e de fapt esenta hotararii…
https://stirioficiale.ro/…/hotarare-nr-60-din-17-12…ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 3 hours Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 3 hours Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
 • Acum 3 hours General
  După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis
 • Acum 3 hours Politica
  MAI SUNT CEVA LIPITORI DE AFIŞE ŞI AMANTE DE ANGAJAT ÎN PITA PUBLICĂ: Deputații votează o nouă excepție. Se pot organiza concursuri pentru posturile vacante din Parlament, deși angajările la stat sunt înghețate
 • Acum 5 hours Din oras
  Emil Boc susţine că OSĂ intre î programul “o masă caldă” şi alte şcoli
 • Acum 7 hours In vizor
  În ședinta de Consiliu Local din 7 octombrie 2022, lidera femeilor PNL din Cluj își primește blocul de 5 etaje cu vedere și acces la parc. Îi face Boc și ”priveliște” de 5 stele, pe banii clujenilor, la blocul care răsare ca o sulă între case
 • Acum 8 hours General
  După păruiala cu Șoșoacă din Capitală, George Simion vine să se cațere pe Tricolor și la Cluj
 • Acum 8 hours Politica
  Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”
 • Acum 9 hours Din oras
  Da, și? Aproape 70% dintre IT-iştii din România lucrează în București, Cluj și Timișoara, dar Cluj-Napoca tot la poveștile despre cum OSĂ facă Boc digitalizare rămâne
 • Acum 9 hours Eveniment
  Senatul a decis: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei, ca răspuns la o metodă prin care aceștia erau amendați de către polițiștii din Cluj
 • Acum 9 hours Din oras
  BEAT LA VOLAN AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE TENTATIVĂ DE OMOR CU PREMEDITARE: Un bărbat beat conducea pe B-dul 21 Decembrie 1989. Mai mulți șoferi, prinși la volan beți sau drogați în Cluj
 • Acum 10 hours Politica
  TEME-TE CÂND POLITICIENII ANUNȚĂ CĂ NU SE MAI FAC ANGAJĂRI LA STAT: ANAF vrea să scoată la concurs mii de posturi vacante. Nu mai are cine fugări în teritoriu babele care vând lobodă neaccizată?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE