Justitie

Aviz TUTUROR judecătorilor clujeni: ”Nicio limitare a libertății de exprimare nu are a fi admisă”. Cum explică instanța procesul câștigat de Tolontan în „Dosarul Shanghai”

George Cioclea, actual director economic al Primăriei Sectorului 4, a pierdut procesul cu coordonatorul editorial Libertatea, Cătălin Tolontan, iar zilele trecute instanța a publicat și motivele pentru care i-a respins plângerea.

„Pârâtul Tolontan Cătălin a avut o conduită conformă în totalitate cu exigențele internaționale în materie”, arată decizia Judecătoriei Sectorului 2 în cazul unuia dintre procesele contra jurnalistului Cătălin Tolontan și a echipei de investigații de la Gazeta Sporturilor, potrivit paginademedia.ro.

Judecătorii vorbesc și despre importanța presei și despre libertatea de exprimare, care nu trebuie „limitată”:

„Acestea sunt momentele în care presa, cu respectarea obligațiilor și responsabilităților care-i revin, trebuie să contribuie cu toate resursele sale la dezbaterea publică, iar nicio limitare a libertății de exprimare nu are a fi admisă.”

Motivarea instanței vine după procesul câștigat de Tolontan contra lui George Cioclea, fost șef al Gărzii Financiare, pentru seria de investigații „Dosarul Shanghai”. 

El l-a chemat pe Tolontan în instanță în 2018, când a reclamat că prin articolele publicate de Gazeta Sporturilor „i s-au încălcat drepturile” și „i s-au adus prejudicii reputației și onoarei”. Atunci, Cioclea cerea „ștergerea acestor articole de pe internet”.

Instanța nu i-a dat dreptate, după un proces care a dura aproximativ un an de zile. De menționat că sentința nu este definitivă. 

„Legăturile dintre reclamant și liderul grupării de crimă organizată reies din stenograme”, spune instanța despre George Cioclea

Alături de George Cioclea, chinezul Wang Yan este un alt nume care apare în dosarul în care zeci de fete, multe minore, erau sechestrate și obligate să se prostitueze, în anii 2004-2005.

Investigațiile GSP au dezvăluit printre altele dedesubturile rețelei de mafioți chinezi și ofițeri români care se ocupau cu trafic de minore. Echipa de jurnaliști a discutat cu victimele și a venit cu probe din arhive, iar Parchetul General a recunoscut că dosarul a fost clasat fără să se adune nici o probă. Și Wang Yan a pierdut în primă instanță procesul deschis contra lui Tolontan, în care îi cerea despăgubiri de cinci milioane de euro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *