In vizor

Averile din Urbanism: Ligia Subțirică, fostul arhitect șef al orașului, s-a pensionat în 2014, dar este în continuare membru al Comisiei de Urbanism, funcție pentru care nu este plătită. Cine și cum desemnează componența Comisiei

Urbanismul reprezintă o avere la Cluj. Pe construirea de blocuri și case, de blocuri între case, se fac averi colosale. În orașul ”smart”, dezvoltatorii, pentru a-și înălța imperiile imobiliare, trebuie să obțină mai întâi aprobări de la Comisia de Urbanism. Este interesant ce avere au făcut sau dețin cei care au în pixul lor puterea de a aproba sau respinge proiecte de zeci de milioane de euro.

După ce zilele trecute, v-am prezentat averile a trei membri ai Comisiei de Urbanism și a președintelui acestei comisii, astăzi venim cu un nou episod în care vă aducem în atenție pe fostul arhitect șef al orașului, un personaj foarte important al administrației publice din Cluj-Napoca: Ligia Subțirică.

Citește și:

Averile din urbanism: Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului, membru în Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca, e din 2013 „sărac și cinstit”

Averile din urbanism: Daniel Pop, arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca, deține un apartament de numai 43 mp

Averile din Urbanism: Nicolae Burnete, fost ministru al Cercetării și Inovării, actual membru al CTATU

Averile din urbanism: prof.dr.arh. Adrian Iancu, membru în Comisia de Urbanism a Primăriei, are tot atâtea case cât președintele Iohannis

Subțirică a fost arhitect șef al municipiului timp de aproximativ șapte ani. A fost nominalizată în 2009 de Sorin Apostu, primarul de atunci. A venit în Primărie prin transfer de la Inspectoratul de Stat în Construcții. Inițial a fost transferată pentru un an, dar perioada s-a prelungit până în 2017 când legea nu i-a mai permis ocuparea acestei funcții. Pentru că nu era funcționar public, așa cum prevedea legea, Subțirică nu a mai putut ocupa postul de arhitect șef, așa că Primăria a organizat un concurs, pe care l-a câștigat Daniel Pop.

În 2014, Ligia Subțirică s-a pensionat, însă a rămas arhitect șef și președintele Comisiei de Urbanism până la organizarea concursului despre care am precizat anterior.

„Eu am făcut parte din Comisia de Urbanism înainte de a fi la Primărie, adică în perioada când eram membru al Comisiei din partea Inspectoratului de Stat în Construcții. Apoi ca arhitect șef am fost de la sine președintele Comisiei pentru că arhitectul șef este factorul principal din arhitectură și urbanism. Ulterior, după pensionare, la solicitarea Primăriei adresată diverselor instituţii am fost nominalizată de Comisia de Monumente, de Uniunea Arhitecților din România. Acum sunt membru din partea Comisiei Zonale de Monumente, care aparține de Direcția Județeană de Cultură, care este în subordinea Ministerului Culturii. Eu sunt membru în Comisia Zonală de Monumente încă din 1996”, a declarat Ligia Subțirică, pentru Ziar de Cluj.

Membrii Comisiei de Urbanism din Primărie nu sunt remunerați pentru munca depusă, deși au o activitate anevoioasă, după cum afirmă fostul arhitect șef al orașului.

„Desemnarea membrilor Comisiei se face pe baza unor recomandări ale instituţiilor profesionale (Ordinul Arhitecților din România, Comisia de Monumente, Registrul Urbaniștilor, școli de arhitectură etc). Primăria trimite solicitări la diverse instituţii, care își desemnează unul sau doi candidați sau chiar mai mulți. Este cam anevoios pentru că este o activitate care nu se plătește, care îți ia destul de mult timp, dar depinde cât ești de interesat de ceea ce se întâmplă din punct de vedere urbanistic în oraș. Este foarte mult de muncă, trebuie să fii foarte atent, foarte responsabil și să ai capacitatea de a sintetiza”, a afirmat Ligia Subțirică.

O bilă albă pentru Comisia de Urbanism din Primărie o reprezintă faptul că ședințele sunt publice, fapt destul de rar întâlnit la ora actuală în România.

„Cred că niciunde în țară ședințele nu sunt cu public așa cum este în Cluj-Napoca. În alte orașe și municipii nici nu se știe unde și când au loc ședințele Comisiei de Urbanism. Din acest punct de vedere, deși mănâncă mult timp, Clujul a făcut pași importanți înainte. Chiar dacă unii au fost nemulțumiți de verdictele Comisiei, nu au atacat nominal pe nimeni. Sau cel puțin nu în mod oficial”, a mai spus fostul arhitect șef al orașului.

Pentru că este pensionară din anul 2014, Ligia Subțirică nu mai este obligată de lege să își publice veniturile. Așadar, vom face referire la declarația de avere aferentă anului 2013.

Ligia Subțirică avea în 2014 următoarea avere: un apartament în Cluj-Napoca, un autoturism Opel (an fabricație 2001) și un autoturism Volkswagen (an fabricație 2003). Potrivit ultimei declarații de avere făcută publică, mai avea un pian, tablouri, cărți, obiecte de artă cu valoare mai mare de 7000 euro. Nu a fost însă precizată valoarea acestor bunuri. La acea dată câștiga de la Primărie din funcția de arhitect șef un salariu anual de 65.613 lei și un salariu de 1489 lei de la Inspectoratul de Stat în Construcții. Tot la Inspectoratul de Stat în Construcții era angajat la acea dată și soțul Ligiei Subțirică. El avea un salariu anual de aproape 58.000 lei.

În 2010, Subțirică avea în plus față de anul 2014 o casă de locuit în Cluj-Napoca, dobândită în 1997, despre care a precizat că este moștenirea fiilor. În anul 2010, Ligia Subțirică era consilier al arhitectului șef și încasa un salariu anual net de 59.309 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *