Reportaj

Aventurile lui Batman si Murphy pe 30. Prima calatorie cu autobuzul

Dupa mai bine de un an de taraganari, saptamana trecuta s-a adoptat regulamentul care, printre altele, permite accesul cainilor in mijloacele de transport in comun. Cu sau fara botnita, in functie de talie, patrupezii sunt considerati, de cateva zile, calatori cu acte in regula, dar nu cu drepturi depline in autobuzele din Cluj. Au nevoie de bilete, la fel ca stapanii lor, dar nu au acces in mijloacele de transport aglomerate si in nici un caz nu pot sta la o distanta mai mica de un metru fata de ceilalti calatori. In plus, trebuie sa fie ingrijiti si educati, cate unul pe autobuz. In plus, calatoria cateilor este conditionata de acordul celorlalti; soferul poate oricand sa ceara debarcarea.

Daca nici macar in teorie calatoria cateilor cu autobuzul nu suna a deziderat european, realitatea e si mai crunta. Batman si Murphy, reprezentantii canini ai Ziar de Cluj, au testat pe propria blana ce inseamna noua hotarare a Consiliului Local. Au luat autobuzul 30 din Parcul Central pana in Piata Marasti si retur.

Intr-o ora, cat a durat calatoria, au fost priviti cu ura si dezgust, cu teama si dispret. In ochii unora dintre calatori se putea citi clar: “Sunt niste javre, n-au ce cauta aici!”. Au fost oameni care au strigat dupa ei la coborare: “Mars, ma, jos!” si altii care au preferat sa se inghesuie in partea aglomerata a autobuzului, doar pentru a nu imparti acelasi aer cu ei.

Ai luat bilet la caine?”, s-au hahait o mana de elevi, care se intrebau daca poti urca in autobuz cu un ciobanesc mioritic. “Dar cum arata un bilet de caine?”, se intreaba o alta fata. Ii vine greu sa creada ca nu exista un bilet separat pentru caini.

Sa stiti ca nu aveti voie cu ei in autobuz, degeaba le-ati luat bilet. Daca vine controlorul, va amendeaza”, se rasteste o doamna care stie sigur despre ce vorbeste, pentru ca a vazut odata un caz similar, in care o femeie transporta o colivie cu un papagal.

Ba au voie, este reglementare de saptamana trecuta”, intervine un batranel simpatic.

Eu doar am vrut sa spun ca…”, se scuza femeia. “Sa nu mai spuneti!”, i-o reteaza barbatul, uitandu-se cu drag la catei.

Ca el au fost multi astazi. Oameni care s-au bucurat sa vada caini in autobuz, care au zambit la vederea lor si i-au mangaiat. De la copii care ieseau de la scoala pana la pensionari, calatorii veneau sa se joace cu ei, sa intrebe cum ii cheama, ba chiar s-au oferit sa ii tina in brate.

“Oamenii-s prosti. De mult trebuia sa se intample asta, dar nu sunt deschisi la minte”, spune un batranel ce asteapta, la intoarcere, acelasi autobuz cu Batman si Murphy.

Chiar daca majoritatea oamenilor au avut o atitudine pozitiva fata de blanosii redactiei, per ansamblu, calatoria pentru ei a fost un chin. Autobuzele mult prea aglomerate ale Clujului, strazile in santier si caldura din mijloacele de transport in comun ii fac sa se simta inconfortabil. Si asta fara sa stie ca incalca doua din opt reguli stabilite de consilierii locali: au fost doi in autobuz, iar distanta de un metru fata de ceilalti calatori este imposibil de respectat. Din fericire, pentru ca multi dintre ei vin sa ii mangaie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *