3.000 de kilometri pedalati, 30 de zile si o experienta unica. Asta a insemnat Turul Granitelor Romaniei pe Bicicleta, o expeditie in premiera, pusa la cale si dusa la bun sfarsit de tanarul clujean Marius Bucur, avandu-l alaturi pe tatal sau.
Au pornit la inceputul luni mai, in mare graba, si au ajuns inapoi in Oradea, punctul de plecare, exact dupa 30 de zile, in 10 iunie, chiar de ziua de nastere a lui Marius. Intr-o luna in care au pedalat in medie 100 de kilometri pe zi, in racoarea muntilor sau pe arsita campiei, cei doi au avut parte de o experienta inedita: zile intregi fara semnal la telefon, drumuri care duceau nicaieri sau locuri care iti taiau respiratia prin frumusetea lor.
“Mi-am dorit si am pus planul acesta pe hartie de vreo doi ani de zile. Anul trecut in vara am decis ca voi pleca singur, dar discutiile cu oamenii care mai fac cicloturism m-au facut sa ma razgandesc. S-a oferit o amica de-a mea sa ma insoteasca, dar apoi nu a dispus de timpul necesar pentru a face acest tur. Anul acesta, cand am fost de Paste acasa am discutat cu tata. El este intr-o forma fizica buna, alearga, merge pe munte, merge cu bicicleta, merge pe jos. Nu am vrut sa ratez si vara asta, aveam o parte din echipament, o parte din bani si am spus ca ma voi descurca. El era super incantat de idee, am stat, am discutat, am adaugat detalii la traseu si am spus ca o facem”, a spus Marius Bucur.
Dupa vacanta de Paste, intors la Cluj, tanarul a luat legatura cu mai multe companii si institutii media.
“Am trimis 100 de mailuri, am primit sase raspunsuri, dar a fost de ajuns. Am avut tot ce ne-a trebuit. M-am intalnit cu oamenii, le-am spus despre ce este vorba, au fost incantati, ne-am reintalnit. Iulius Mall a devenit sponsorul oficial al Turului, au suportat practic toata cheltuiala turului, undeva la 3.000 de lei”, spune el.
Au amanat initial plecarea cu doua, chiar trei zile din cauza vremii, dar a venit si momentul prielnic.
“Am avut emotii cand am plecat. Am asteptat tura asta de doi ani, era un drum nemaifacut. Stiam ca nu o sa fie comod pentru ca infrastructura nu e grozava, avand in vedere ca voiam sa mergem cat mai aproape de linia de granita. Am fost legitimati de mai multe ori de politia de frontiera, dar nu au fost probleme. Am avut emotii pentru ca oarecum stiam ce o sa ne astepte, drumul find lung si greu si nu foarte comod. Au fost zile in sir cand nu am avut semnal la telefon. Dupa prima zi, in care am facut 70 de kilometri, am dormit la cort. Am mers de la Oradea spre Satu Mare, a fost extraordinar, a fost asfalt. A fost o zi foarte obositoare. Ne-am oprit la Valea lui Mihai, am pus cortul , am mancat, eram destul de obosit. Am adormit doar pe la 4 dimineata”, isi aduce aminte tanarul.
Cei doi, tata si fiu, au carat fiecare si bagaje de cam 20 de kilograme de unul
“80% a fost echipament tehnic, bluze termice, tricouri tehnice, pantaloni de ploaie, de vant, de soare. Cortul, sacul de dormit, izopren. Mancare am luat foarte putina cand am plecat de la Cluj, am avut butelie cu gaz, am mancat hrana rece si am mai gatit”, spune Marius.
Programul celor doi incepea cu trezirea la ora 8 dimineata, iar doua ore mai tarziu pedalau deja de zor.
“Ziua noastra de pedalat se termina undeva la 7-8, 8 si jumatate chiar. Pentru ca incepand de la 6 cautam loc de cort, 70% din nopti am stat la cort. In rest am stat pe la prieteni, cabane, pensiuni. Pentru ca a fost foarte cald in 90% din traseu mi-a lipsit foarte mult dusul, era foarte cald si iti venea sa iti torni apa in cap. Fiind la cort nu e ca acasa, treci pe la Dunare, mai treci pe la izvoare, mai treci Oltul, mai mergi pe malul Prutului. Ne-am descurcat cum am putut, a fost bine, dar am simtit ca a lipsit asta”, ne-a marturisit Marius.
Au fost si cateva probleme tehnice pe drum cu bicicletele, dar au putut fi rezolvate fara sa intarzie finalizarea expeditiei. Mai mult, turul a fost planuit sa se termine in 40 de zile, dar datorita conditiilor meteo favorabile ciclistii au ajuns inapoi in punctul de plecare cu 10 zile mai devreme decat au estimat.
“A fost cea mai lunga calatorie si am vazut de ce sunt in stare. Cel mai mult ma bucur ca ne-am intors cu o reusita, mi-am implinit visul, mi-am dorit sa vad conturul tarii, sa vad cum sunt locurile, cum sunt oamenii. Se spune ca omul face locul si cam asa e. Oamenii au fost curiosi sa afle despre noi, cine suntem, unde mergem. Au fost primitori, ne-au ajutat, ne-au invitat in curtile, in casele lor. Am primit apa, mancare, miere de albine, ciocolata, cafea, cirese. Am dat peste oameni care aveau legatura cu sportul, care erau fosti ciclisti, am nimerit unde trebuie”, rememoreaza Marius.
Tatal sau, de 52 de ani a fost cel mai bun coechipier la care putea spera pentru ca “sunt momente in care ai nevoie de un sfat si nu e bine sa fii singur”.
“Cea mai frumoasa parte a traseului e defileul Dunarii, Calafat, Drobeta Turnu Severin, Orsova, Oravita, Moravita, de departe cea mai frumoasa zona prin care am trecut, cea mai frumoasa, cea mai spectaculoasa, a fost vremea buna. Cele trei zile in care am facut traseul acesta au fost cele mai bune, cele mai frumoase zile din toate punctele de vedere din tur”, arata ciclistul.
De ce e nevoie intr-un astfel de tur?
“Spun din experienta ca nevoie e in primul rand de echipament, te ajuta foarte mult. Echipament inseamna tot ce tine de echipare tehnica. Antrenamentul si conditia fizica sunt foarte importante. Stii ce poti, dar cu adevarat te testezi pe traseu. E important sa iti si doresti foarte mult, trebuie sa fie ceva acolo, sa te dedici pentru asta”, spune el.
S-au intors exact de ziua de nastere al acestuia.
“Ne-am intors pe 10 iunie. Cum am plecat din Cluj pe fuga si am prins trenul in ultimul minut asa ne-am si intors. Inca nu-mi dadusem seama ca s-a terminat, eram foarte obosit, tot ce aveam in gand era ca o sa merg acasa. Era si ziua mea de nastere, eram fericit in felul meu, iar acasa m-au asteptat prietenii cu tort. A fost super fain, am stat cu ei pana seara tarziu”, ne-a mai povestit tanarul.
Pentru anul acesta planuieste cateva ture de anduranta pe trasee montane si un tur de Cluj-Viena sau Cluj-Chisinau.
“De la anul vin planurile marete: un tur al Europei prin care sa trecem prin cele mai mari capitale, metropole si orase. Un tur de 3-4 luni, care sa insumeze 6.000 de kilometri, 10-12 tari. In acest caz pregatirea tehnica, fizica, resursele financiare sunt si ele mai mari”, a incheiat el.