In vizor

Aventura salvarii echipajului din avionul prabusit in Apuseni – informatii contradictorii si peste 1.000 de salvatori

Scris de 1,623

O operatiune de salvare, nocturna,  dificila, in munti si paduri, ceata si, mai presus de toate, semnal de telefonie extrem de redus au fost principalele provocari cu care au luptat cei care au trudit azi noapte la salvarea echipajului avionului prabusit in Apuseni. Prefectul Gheorghe Vuscan, oficialii ISU si ai Salvamontului ai relatat pentru Ziar de Cluj filmul dramatic al operatiunii de salvare care a avut, pe de alta parte, o mobilizare exemplara din partea a sute de oameni care s-au oferit sa dea o mana de ajutor. 

Prefectul Gheorghe Vuscan spune ca a ajuns pe la 15-15,30.

“Eu as incepe relatarea cu bucuria faptului ca peste 1.000 de oameni s-au mobilizat  exemplar si ca au fost supravietuitori. Se poate spune ca ei s-au nascut de doua ori, o data pentru ca avionul nu a explodat si, apoi, pentru ca au fost gasiti azi noapte si nu mai tarziu, cand nu se mai putea face nimic”, a declarat prefectul Gheorghe Vuscan pentru Ziar de Cluj.

In privinta celor doua persoane care nu au supravietuit accidentului, prefectul crede ca nu se mai putea face nimic pentru a fi salvati.

“Pilotul era zdrobit, nu era nici o sansa de a fi resuscitat, iar tanara a avut un soc puternic care i-a fost fatal”, a explicat Vuscan.

Intreaga interventie a prefectului, care a constituit, conform legii, o celula de criza a durat aproximativ 4 ore.

“Am dispus implicare din partea tuturor structurilor competente: jandarmi, politie, Unitatea de Primire a Urgentelor, chiar si armata, erau 100 de militari pregatiti sa dea ajutor. O parte au fost redirectionati inapoi, dupa ce avionul a fost gasit si alta parte ne-au ajutat, dupa localizare”, detaliaza prefectul.

Oficialul clujean a ajuns in zona cu o masina off road, apoi cu un tractor care, potrivit relatarii sale, era gata sa se rastoarne de cateva ori.

“Prefectul de Alba nu a fost acolo, dar am colaborat foarte bine cu oameni din judet, din Horea si satele invecinate. Era plina padurea de oameni cu lanterne. Am avut mari probleme cu comunicatiile, fiind fara semnal”, a mai spus Vuscan.

Accidentele de acest tip sunt abordate dupa o procedura standard, a precizat Andrei Biris, purtatorul de cuvant al ISU Cluj.

“Procedura se desfasoara conform informatiilor primite de la fata locului, sunt operatiuni necesare pentru recuperarea persoanelor, deplasarea echipajului medical, de descarcerare si de stingere a incendiilor, dupa caz”, a spus acesta.

Actiunea a avut loc in colaborare cu alte autoritati, asociatii, si localnici.

“Pentru ca nu nu s-au dat informatii exacte, au fost contactate alte structuri, inclusiv  resursele de la fata locului. Jandarmii au avut acolo echipe de salvare Montana, plus politie, echipajele noastre, pompieri, medici, voluntari sau personal SMURD”, a mai spus Biris.

Au fost mobilizate efective din patru judete: Cluj, Alba, Bihor si Mures. Am inteles ca datorita localnicilor si a comunicatiilor improvizate s-a si gasit avionul: cineva de acolo descria locul si, din informatie in informatie, localnicii care au aflat aceste detalii si-au dat seama unde se afla. Informatiile contradictorii, mai ales despre starea victimelor, au venit tot de aici: oamenii vorbeau la telefon cu rudele si, televiziunile, fiind libere, au ales fiecare de unde sa ia informatii si sa le difuzeze”, a apreciat Andrei Biris.

Cei de la Salvamont Vladeasa au fost alertati de catre Salvamont Brasov in jurul orei 16.45.

“Am luat 10 salvamontisti, am facut trei echipe si am luat cu noi si localnici. Am avut de acoperit o zona foarte intinsa, accidentata, impadurita, in care nu am mai avut niciodata interventii, intre Matisesti, Poiana Horii si Maguri Racatau, o zona in care nu circula niciodata turisti”, a descris Florin Mihut, seful Salvamont Vladeasa.

Actiunea lor a durat cam trei ore. La aflarea locului unde a cazut avionul, erau la 30-40 de minute distanta.

“Am primit informatii ca se vazuse o lumina in zona Poiana Horii si Giurcuta si asa am directionat o echipa inspre acel loc. Nu mi s-au dat coordonate exacte. Cand am ajuns acolo am vazut-o pe fata care a decedat, in stop cardio-respirator, o duceau intr-o patura. Eram cu colegii de la Bihor si am directionat-o inspre echipajul SMURD care a inceput procedurile de resuscitare. Am mers inspre avion, medicul care a anuntat totul era in stare buna. Am luat pulsul pilotului si am constatat ca a decedat, asa ca ne-am indreptat spre raniti. Ultima victima  fost pusa intr-o patura si dusa cu o masina off-road. Impreuna cu ISU am directionat masinile cu ranit spre comuna Horea”, a povestit salvamontistul.

Mihut a mai povestit, de asemenea, ca au avut probleme cu comunicatiile, semnalul la telefon era mereu intrerupta, asa ca s-a discutat mai mult prin statii.

“Vizibilitatea era foarte redusa, era plin de oameni cu lantern, toti strigau, primeam informatii contradictorii, nu stiam ce sa mai credem”, a mai spus el.

In privinta unor posibile erori, seful de la Salvamont Vladeasa crede ca principala cauza a localizarii intarziate a avionului ar fi lipsa unei aplicatii pe telefon. Potrivit acestuia, telefoanele mobile se pot detecta doar daca utilizatorul a descarcat in prealabil aceasta aplicatie, lucru care nu a fost facut de catre vreunul din membrii echipajului.

Foto: www.evz.ro



ULTIMA ORĂ

  • Acum 4 hours In vizor
    Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
  • Acum 8 hours In vizor
    NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
  • Acum 8 hours In vizor
    În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
  • Acum 9 hours Rautacisme
    Aeroportul Cluj va avea sistem de identificare rapidă a obiectelor străine pe pistă. Să-și ia și președintele CJ Cluj un sistem de identificare a impostorilor în pită. A banilor publici, firește
  • Acum 9 hours Politica
    Guvernul le vâră pe gât sindicatelor OUG cu creșterile propuse pentru profesori, dar respinse de aceștia. Ciucă bagă și un șantaj emoțional: ”E momentul ca dascălii și elevii să nu mai stea departe de școală”
  • Acum 14 hours Politica
    Guvernul se reunește joi în ședință pentru a aproba OUG prin care salariile profesorilor cresc cu 1.000 de lei brut, deși negocierile au eșuat iar greva continuă
  • Acum 1 day Politica
    Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
  • Acum 1 day Politica
    Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
  • Acum 1 day In vizor
    ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
  • Acum 1 day In vizor
    UNII NU AU CE PUNE ÎN FARFURIE, ALŢII DAU DIN BURIC ÎN BALI: Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților vor pleca pentru o săptămână în Indonezia, la Bali, unde vor vizita unele ”obiective economice și culturale”. Se cere diurnă majorată cu 20% și o treime din bani dați în avans
  • Acum 1 day In vizor
    Individul care înjură pe Facebook, Iulian Cristache, de peste 15 ani preşedinte al unei obscure Federaţii a “asociaţiilor de părinţi”, se bagă în seamă în problema grevei profesorilor
  • Acum 1 day In vizor
    Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să NU accepte un acord, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis
  • Acum 1 day Sanatate
    CUI FOLOSEŞTE PUNEREA DE POALE ÎN CAP DINTRE CEI DOI DEPUTAŢI PSD PE SPINAREA BOLNAVILOR DE CANCER? Rafila: “Patriciu Achimaș Cadariu, a refuzat orice dialog”. Achimaș Cadariu: “Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE