Analiza

Avantajele și dezavantajele ultimei „fițe” în stilul alimentar

De la mâncatul până la ora 18.00 și până la dietele de detox, regimul vegetarian și/sau vegan se încadrează între cele mai discutate subiecte care au la bază alimentația, devenind pe parcurs și foarte controversat. Deși multe vedete aleg acest stil de viață, unele din motive etice, altele din motive alimentare, acest regim vegetarian și/sau vegan a devenit mai mult o fiță decât un lucru făcut din convingere.

S-au făcut multe studii asupra acestui stil de viață, rezultând opinii pro și contra. Există diferențe între cele doua stiluri, ambele având în comun excluderea cărnii. 

Alimentația vegetariană se împarte în mai multe ramuri: ovo-lacto-vegetariană (care permite consumul de ouă și lactate), lacto-vegetariană (permite consumul de lactate) și ovo-vegetariană (permite consumul de ouă). 

Stilul de viață vegan exclude consumarea oricărui aliment provenit de la animale (carne, lactate, miere, ouă), dar și utilizarea hainelor, încălțămintei sau cosmeticelor produse cu materiale/ingrediente de origine animală. 

Fiecare își poate diversifica alimentația, fie că alege să fie vegetarian, fie că alege să fie vegan, însă foarte multă lume practică greșit aceste regimuri alimentare.

În România, aceste două tipuri de alimentație nu sunt totuși foarte răspândite. Primul motiv care apare este cel al banilor: produsele sunt prea scumpe și nu își permite oricine zilnic astfel de alimente. Multe produse sunt aduse din import și nu se găsesc la orice colț. Nu toate rețetele includ avocado, mango sau nuci de cocos, care sunt puțin mai scumpe, ci există și multe rețete și combinații care se pot prepara cu un buget low-cost. 

După ce am eliminat această problemă, a banilor, apare următoarea întrebare: de unde ne luăm proteinele necesare? Pe lângă asta, mai apar alte zeci de întrebări, cum ar fi, de exemplu: ce facem cu deficitele de vitamine? poți deveni anemic? Pentru a afla răspunsurile la unele dintre aceste întrebări, am stat de vorbă cu  nutriționiștii-dieteticieni Alexadru Vartolomei și Iulia Hădărean.

„În cazul vegetarienilor, proteinele din carne pot fi asigurate cu succes din alte surse de origine animală, care, de asemenea, conțin toți aminoacizii esențiali (lactate, ouă). În cazul veganilor, surse bogate de proteine sunt leguminoasele (fasole, năut, linte, soia), care pot fi combinate cu alte alimente de origine vegetală (cereale, nuci, semințe), pentru a avea un profil de aminoacizi cât mai complet”, a explicat nutriționistul Alexandru Vartolomei.

Am întrebat apoi cât de mult afectează sănătatea acest stil de viață și la ce riscuri te expui:

„Dacă este adoptat haotic, stilul vegetarian poate avea efecte negative asupra organismului. Atâta timp cât este diversificat, adaptat nevoilor și stilului de viață al persoanei și se suplimentează nutrienții insuficienți, riscurile sunt minime. Într-o alimentație dezechilibrată pot apărea deficiențe de minerale (cele mai frecvente: hipocalcemia și anemia), malnutriție proteică, tulburări de creștere la copii, osteoporoză în cazul persoanelor în vârstă etc.

Pot apărea deficite în urma unei diete vegetariene care nu este corect realizată, cel mai adesea apare deficitul de vitamina B12 , care se regăsește exclusiv în alimente de origine animală, deficit de Calciu și Vitamina D sau deficit de Fier. Aceste lucruri se pot corecta dacă se îmbunătățește dieta sau dacă se folosesc suplimente alimentare”, a adăugat Iulia Hădărean.

După ce am discutat problemele mai importante care pot apărea, am trecut la beneficiile aduse de acest stil de viață:

„Există multe studii pe dietele vegetariene care pot influența pozitiv starea de sănătate și pot avea un rol în prevenirea afecțiunilor cronice, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, obezitatea, cancerul, hipertensiunea arterială. Cu mențiunea că doar în cazul în care această dietă este bine stabilită de un specialist în nutriție”, a menționat Iulia Hădărean.

Așadar, după ce am aflat riscurile și beneficiile aduse de aceste stiluri de viață, putem trage o concluzie mai clară asupra a ce înseamnă această schimbare de alimentație și putem hotărî dacă este sau nu indicat să facem această trecere. Desigur, conform îndrumărilor nutriționiștilor, cel mai bine este, înainte de toate, să consultăm un specialist, pentru a vedea dacă  o anumită dietă se potrivește și cu starea noastră de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *