Sex

Autosatisfacerea, intre prejudecata si relaxare

A ti-o lua la laba. A face laba. A freca mielul. A te regula singur. Denumirile sunt urate. Sau suparatoare cand ti-s adresate. La fel si presupusele consecinte: orbesti, iti creste par in palme, te cocosezi. De cand e masturbarea sau autosatisfacerea o problema!?

Ei bine, de la Facerea 38: 9, de cand Onan a pacatuit varsandu-si samanta pe pamant. De atunci incoace, nenumarati barbati si-au varsat samanta pe solul primitor al vinovatiei.

Si totusi, sentinta Vechiului Testament nu a diminuat cu nimic atractia masturbarii. Chiar si masurile severe luate de mai marii vremurilor, ca de exemplu dispozitivul patentat in 1903 la Oficiul de Brevete SUA, numit ham antimasturbare. Acesta era o banda care trebuia purtata in jurul pieptului, la care era atasat un tub, in care se introducea penisul. Cand o erectie atingea un senzor din tub, dispozitivul producea un soc electric si/sau suna o sonerie. Doamne fereste!…

Studiile despre sex ale secolului XX, singurele care exista, evalueaza diferit numarul barbatilor care se masturbeaza, dar acest numar variaza cu siguranta intre 30-80 %. Iar un studiu recent a dezvaluit ceva surprinzator despre cei care se masturbeaza si de ce: cei mai predispusi sunt oamenii casatoriti.

Autorii studiului conchid ca cel mai adesea masturbarea face parte din viata sexuala activa, nefiind neaparat un substitut pentru sexul cu partener, intr-o viata solo.

Ce este masturbarea? De ce atat tam-tam in jurul ei? Definitii trationale sunt multe, dar in esenta toate spun acelasi lucru: excitarea genitala, de obicei pana la orgasm, prin alte mijloace decat actul sexual. Suna destul de inocent. Dar sa nu-i spuneti una ca asta lui Joice Elders, fost ministru al sanatatii in SUA, indepartat din functie si pentru ca a sugerat ca masturbarea merita un loc in educatia sexuala.

Ignoranta in materie de sex duce deseori la anxietate sexuala si la alte probleme. Dimpotriva, cunostintele privind sexualitatea pot insemna un nou inceput si o noua atitudine in obtinerea unei conditii sexuale robuste si sanatoase. Asta presupune si o noua perspectiva asupra masturbarii.

Nu ne propunem sa dezbatem aspectul moral al sexului, fie el practicat de unul singur sau nu. Pornim insa de la premisa ca sexul este o componenta sanatoasa a vietii umane si sugeram ca trebuie sa fim atenti cand ceva asa de banal ca masturbarea are o aura atat de negativa in mentalul colectiv – mai ales ca multi sexologi prezinta acum lucrurile dintr-o perspectiva mult mai pozitiva. Azi masturbarea e frecvent descrisa ca “autoexplorare” nevinovata si naturala sau cu alti termeni neutri.

Relaxeaza-te, bucura-te si invata. Autosatisfacere? Nu e cam egoist pentru un adult? Absolut deloc! Exista o diferenta esentiala intre egoism si atentia pe care ti-o acorzi tie insuti, iar ultima joaca un rol important in consolidarea unei relatii, a indivizilor implicati in ea si a sexului pe care-l fac impreuna.
Nu e nimic vulgar in a-ti afla preferintele sexuale, a te bucura de ele si a le comunica partenerei.

Multe dintre teoriile sexuale cele mai avansate de astazi pornesc de la ideea ca este important sa stii ce te excita. De la invatat si reinvatat pe baza de practica. Nu exista vreo cale mai buna de a purifica straturile de “permis” si “interzis”, in care ne innamolim cu totii pe masura ce devenim adulti.
Mai mult, autocunoasterea poate sta la temelia a noi niveluri de satisfactie sexuala pentru tine si partenera ta, cum ar fi orgasme mai profunde si multiple pentru amandoi.

Iar autocunoasterea incepe prin a invata sau reinvata sa-ti simti penisul cum zvacneste in trupul si suflarea ta, sau testiculele, perineul, prostata si muschii PC. Evident, nu exista reguli in masturbare. Fiecare procedeaza cum ii este mai bine si mai la indemana. Dar ea inseamna mult mai mult decat un adolescent cu o revista porno sub patura.

De fapt aceasta imagine ar fi un bun punct de pornire. Cine poate afirma ca acesti primi fiori de sexualitate – disimulati, guvernati de vinovatie si grabiti – nu se afla la originea atitudinii multor barbati fata de sex, ba si a unor probleme cum ar fi ejacularea precoce?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *