Din oras

Autoritățile vor să accelereze mega-proiectele Clujului: „Am pus presiune pe ambele proiecte: centură metropolitană și metrou”. Licitația pentru trenul subteran ar putea fi lansată până în aprilie

„Sunt investiții în toate zonele orașului”, apreciază reprezentanții administrației locale. Autoritățile vor să grăbească proiectele multianuale ale Clujului, precum metroul și centura metropolitană, astfel încât licitația pentru trenul subteran să fie demarată în primul trimestru al acestui an. 

Punem presiune pe proiectul centurii metropolitane. 

După 31 martie, proiectul va intra în cadrul comisiei tehnice de la Ministerul Transporturilor, pe urmă va trece prin comisia interministerială. Proiectul centurii va asigura conectarea localităților de municipiul Cluj-Napoca. 

Am pus aceeași presiune pe ambele proiecte, astfel încât nici proiectul metroului nu este uitat. 

Am adoptat un proiect de hotărâre prin care Floreștiul ne-a mandatat să facem toate diligențele pentru acest proiect. 

În primul trimestru al acestui an vom lansa licitația pentru metrou”, și-a exprimat încrederea viceprimarul Dan Tarcea în cadrul unei intervenții radio locale. 

Recent, în ultima ședință a Consiliului local, a fost aprobat un proiect de hotărâre prin care municipalitatea a încheiat un acord de asociere cu comuna Florești pentru demararea în parteneriat a procedurilor de achiziție publice necesare proiectului trenului metropolitan+magistrala I de metrou.

CITEȘTE ȘI: Clujul se asociază cu Floreștiul și preia controlul asupra achizițiilor publice necesare pentru Metrou+Tren metropolitan

În decembrie 2021, Ministerul Transporturilor publica proiectul metroului din Cluj. Valoarea totală este de 10.112.816.000 lei, iar durata de execuție este de 128 de luni.

Conform documentelor publicate, investiția va fi eșalonată, iar valoarea sumei alocate pentru primul an de execuție a lucrărilor este de 506.000 mii lei. 

Din păcate, proiectul centurii metropolitane înregistrează o întârziere de câteva luni față de metrou, cu toate că proiectul pentru metrou a fost început după proiectul centurii metropolitane. 

Abia la finalul lui octombrie 2021 proiectanții studiului de fezabilitate pentru proiectul centurii ocolitoare a Clujului anunțau depunerea la Agenţia de Protecţie a Mediului Cluj a studiilor aferente etapei de obţinere a Acordului de Mediu.

Termenul de finalizare a documentației pentru centura ocolitoare este 31 martie 2022 după care urmează aprobarea la Ministerul Transporturilor și apoi la Guvern pentru a demara procedurile ca în cazul metroului. Abia ulterior va fi realizată licitația de execuție. Termenul pentru realizarea documentației a fost prelungit cu trei luni, la solicitarea proiectanților, motivul întârzierilor constând în „complexitatea lucrărilor”. 

„Sunt investiții în toate zonele orașului”, a dat asigurări viceprimarul Dan Ștefan Tarcea. 

CITEȘTE ȘI: Centura Metropolitană riscă să intre pe celebra «LISTĂ A RUȘINII», înainte de a începe. Emil Boc: Am prelungit termenul de finalizare a documentației cu 3 luni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *