In vizor

Autoritățile pregătesc schimbarea criteriilor de acordare a locuințelor sociale în Consiliu local: „Există o serie de probleme pe care administrația locală nu dorește să le elimine… În fapt, Primăriei chiar nu îi pasă de copii”

Scris de 191

Autoritățile pregătesc modificarea criteriilor de acordare a locuințelor sociale prin intermediul unui proiect de hotărâre de Consiliu local. În ciuda micilor progrese, precum eliminarea așa-numitelor „cazuri de excelență”, Primăria nu dorește să elimine o serie de probleme, semnalează inițiativa civic-activistă Căși Sociale ACUM! 

Câte puncte primește un copil din partea Primăriei? Fiecare copil, dintr-o familie care solicită locuință socială, aduce doar 2 puncte în actualul sistem. Din păcate, administrația locală, prin intervenția viceprimarului Olah Emese (UDMR), nu dorește soluționarea favorabilă prin creșterea punctajului în aceste cazuri. 

Modificarea criteriilor de atribuire a locuințelor sociale înregistrează câteva mici progrese:

– urmează să fie acceptată declarația pe proprie răspundere în locul declarației notariale.
– se elimină absurdul criteriu denumit „Cazuri de excelență”, unde erau acordate până la 40 de puncte.
– actele cu caracter permanent, cum ar fi decizia de pensionare sau decizia permanentă de încadrare în grad de handicap sau certificatul de căsătorie, nu mai trebuie depuse în fiecare an, dacă au fost depuse în 2020.

„Pe fond, însă, există o serie de probleme pe care administrația locală nu dorește să le elimine.

Altfel spus, ce înțelegem din declarații este că Primăria susține familiile sărace doar dacă sunt acționate în judecată”, notează reprezentanții Căși Sociale ACUM! 

Proiectul de hotărâre poate fi consultat AICI. 

Solicitanții de locuințe – într-o „sinistră competiție”

„În ședința comisiei au fost discutate și punctele noastre de vedere.

sursa: captură cășisocialeACUM/socialhousingNOW/facebook.com

1. Ocuparea abuzivă:

susținem că introducerea și menținerea acestui criteriu au ca principal scop eliminarea solicitanților care s-au aflat în cele mai grele situații de locuire. Criteriul acesta nu există în Legea Locuinței, el este introdus special de către Consiliul Local Cluj-Napoca. Atenție: ocuparea abuzivă este declarată în urma unei hotărâri judecătorești, astfel că actul de justiție este deja realizat, inclusiv prin pedepsele stabilite. Astfel că Primăria și CL vin să supra-pedepească acei oameni, pe scurt, să pedepsească săracii.

Dacă în dreptul penal există reabilitare pentru varii crime săvârșite, cei care au ocupat abuziv un spațiu – inclusiv terenuri virane, beciuri, etc, din lipsa unei alternative de locuire, devin neeligibili la locuință socială PE VIAȚĂ.

De reținut că, așa cum apare în discuția comisiei, „autoritatea publică POATE să sancționeze ocuparea abuzivă”, deci nu este în niciun caz obligată.

Și de asemenea, de notat că răspunsul DASM prin reprezentanta în comisie este că au centre de cazare și oferă ajutorul de chirie, soluții care pentru mulți sunt fie inacceptabile – în cazul centrelor, fie temporare și inaccesibile – în cazul ajutorului de chirie.

De ce există, totuși, acest criteriu? Pentru că, așa cum transmite viceprimărița, o dată, există beneficiarii prezenți ai locuințelor sociale care „îndeplinesc obligațiile”, astfel că trebuie să aibă un „tratament corect”. Răspunsul este că toată lumea își dorește să îndeplinească obligațiile – aici ne putem aduce aminte de cazul Magdalenei, care a făcut demersuri pentru legalizarea locuirii în acel beci al primăriei de pe strada Anton Pann, până când familia i-a fost evacuată în 2018. 

CITEȘTE ȘIVIDEO O familie cu 3 copii a fost evacuată de Primăria Cluj-Napoca, după ce vreme de 22 de ani nu a vrut să știe că un imobil este ocupat abuziv

Iar „tratamentul corect” e neclar ce poate însemna în acest caz: faptul că cei care au obținut locuință socială s-au abținut de la ocupare abuzivă și au fost răsplătiți?

Revenim la cauză: ocuparea abuzivă se face de nevoie, nu din plăcerea de a deranja autoritățile publice, ba tocmai din cauza lipsei lor de acțiune pentru asigurarea dreptului la locuire!

Ne lămurim mai bine din al doilea motiv prezentat de viceprimăriță: cei care au ocupat abuziv nu au dreptul la locuință socială pentru că „lista de așteptare pentru locuințele sociale este foarte mare, iar numărul de locuințe este foarte mic”. Deci, până la urmă, pentru că autoritățile locale nu doresc să vină în întâmpinarea cererilor de locuințe sociale cu noi locuințe pe care să le distribuie, aleg să pună solicitanții de locuințe într-o sinistră competiție.

2. Condițiile de locuit nu sunt punctate adecvat în aceste criterii.

De fapt, criteriile nu punctează condițiile, ci regimul de locuire: dacă locuiești în chirie cu contract înregistrat – un vis pentru majoritatea chiriașilor – atunci meriți să primești punctaj. Iarăși, dacă locuiești în situație de „tolerare” demonstrabilă cu acte, poți obține anumite punctaje. Dar dacă trăiești într-o locuință pentru care nu poți aduce aceste documente, nu primești puncte.

Orișicum, a nu avea acces la apă curentă, canalizare, spațiu de baie sau bucătărie sau alte situații – acestea nu sunt luate în calcul tocmai la categoria unde ar trebui, pentru că ele fac parte din „condițiile de locuire” ale tuturor.

Este foarte bine că anul trecut s-a introdus punctarea locuirii în așezări informale. Însă este un pas insuficient în evaluarea situației locuirii tuturor aplicanților, atât a celor din aceste așezări (punctele în plus nu le asigură accesul efectiv la locuință socială nici în cazul în care li se demolează locuințele informale), cât și a celor din restul orașului.

3. Fiecare copil dintr-o familie care solicită locuință socială aduce doar 2 puncte în actualul sistem și nici nu se dorește schimbarea.

Nu mai trebuie să enumerăm legislația națională și internațională privind drepturile copiilor.

Și nici obligațiile autorităților publice de a asigura condițiile necesare dezvoltării copiilor.

Propunerea de a crește punctajul de la 2 la 4 puncte pe fiecare copil a fost opusă atât de reprezentanta DASM, cât și de viceprimăriță.

Aici nici măcar nu avem o explicație ci doar declararea faptului că „există un punctaj acordat prin regulament pentru situația familială și la acest punctaj se cumulează punctajul pentru copii”. Acest truism vine chiar din partea asistenței sociale și vine să confirme că, în fapt, primăriei chiar nu îi pasă de copii”, atrag atenția reprezentanții Căși Sociale ACUM!. 

Primăria Cluj-Napoca a reușit cu greu să finalizeze un bloc de locuințe sociale, cu doar 12 apartamente, situat pe str Ghimeșului. Deși terminarea lucrărilor era anunțată încă din Mai 2021, distribuirea propriu-zisă a locuințelor urmează să fie realizată abia din luna Septembrie, potrivit estimărilor reprezentanților Primăriei. 

CITEȘTE ȘIDupă ani de întârziere, Primăria anunță recepția blocului de locuințe sociale de pe strada Ghimeșului. Cele 12 apartamente vor fi distribuite abia în Septembrie

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours In vizor
  PÂNĂ CÂND OSĂ NE MAI MINTĂ BOC, CA PE ULTIMII OAMENI? Criza gunoaielor pândește din umbră: Supercom n-a primit încă ordinul de începere a contractului pentru că nu îndeplinește obligațiile asumate
 • Acum 6 hours Anchete
  Prințul Alin “ÎNTR-O ZI” Tișe și regele Emil OSĂ Boc nu numai că au pierdut cloudul regional, dar n-au fost în stare să aducă la Cluj nici măcar o fracțiune din cloud-ul mare guvernamental de 500 de milioane de euro
 • Acum 7 hours Eveniment
  SĂ TRĂIASCĂ ANTIDERAPANTUL, CĂ MI-A PUS ÎN ȘANȚ BĂRBATUL! De la atâtat deszăpezire pe drumurile județene din Cluj, o mașină cu 4 pasageri s-a răsturnat în decor
 • Acum 9 hours In vizor
  70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea de la Sighet și 10 zile de la smulgerea din soclu a statuii sale de către ”doreii” angajați de Boc să ”reabiliteze” zona. Tot o ucidere. A memoriei
 • Acum 19 hours Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 23 hours FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 1 day Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 1 day Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 2 days Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 2 days In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 2 days PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 2 days Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE