Din oras

Autoritățile explică prezența Clujului în topul infectărilor. BOC: „Numărul mare de teste conduce și la o rată mai ridicată de infectare…”

„Asistăm la o creștere accelerată a ratei de infectare, datorită transmisibilității extrem de accelerate a acestei tulpini Covid-19”, a recunoscut edilul Emil Boc. 

Clujul s-a situat și miercuri în topul negativ al numărului de infectări – 633 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj în ultimele 24 de ore. 

Marți, 11 ianuarie, Cluj-Napoca a fost primul mare oraș din România care a intrat în scenariul roșu cu o incidență ce depășea 5 la mia de locuitori. În doar 24 de ore situaţia a devenit mai dramatică: municipiul a atins incidența de 6.47.

CITEȘTE ȘI: Incidența în Cluj-Napoca ajunge la 6.5 la mie

„Vestea bună ar consta în aceea că, până în acest moment, nu este o legătură direct proporțională între creșterea numărului de cazuri și numărul locurilor ocupate la Terapie Intensivă sau de creștere a gradului de ocupare a spitalelor”, a explicat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, în deschiderea ședinței de prezentare a bugetului public al Clujului pentru anul 2022.

„Asta ne arată preliminar că, deși este o formă extrem de transmisibilă, se pare că impactul nu este atât de virulent încă, până la momentul în care vorbim, comparativ cu formele anterioare. 

Doar responsabilitatea noastră, individuală și colectivă, ne poate ajuta să ținem lucrurile sub control”, a mai adăugat Boc. 

Edilul a explicat prezența Clujului în topul negativ al infectărilor prin numărul mare de teste efectuate. 

„Numărul mare de teste conduce și la o rată mai ridicată de infectare – sunt peste 3500 de teste PCR și rapide care se fac în Cluj, zilnic. Cel puțin ieri atâtea s-au făcut. 

Și de aici rata mare pe care o avem. 

Faptul că te poți testa aproape oriunde dorești în Cluj, de la farmacii până la clinici și la spitale și centre private, multitudinea aceasta dă și șansa clujenilor, pe bună dreptate, corectă, să se testeze. Până la urmă, cea mai bună măsură de a preveni este testarea.

Dar ne și dezavantajează din perspectiva creșterii rapide a acestei incidențe, raportate la nivel național, având în vedere numărul mare de teste. 

Această discuție n-o mai deschid: am încercat de multiple ori să solicit ministerelor de resort să coreleze rata de infectare cu numărul de teste, știți bine că acest lucru nu s-a făcut. 

Nici nu sunt șanse să se facă.

Așa încât cea mai bună soluție este să avem grijă de sănătatea fiecăruia dintre noi”, a îndemnat Emil Boc. 

Ritmul accelerat de creștere a numărului de cazuri se observa la nivelul întregii țări. Noul bilanț COVID, de miercuri, arată că, în ultimele 24 de ore, s-au descoperit alte 8.600 de cazuri noi de infectare cu COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *