Din oras

Autobuzele pentru elevi, în varianta Boc, vin pe final de an școlar: „Au fost cumpărate din bani publici, din impozitele și taxele locale, plătite de către clujeni”

„Autobuzele școlare au fost cumpărate din bani publici, din impozitele și taxele locale, plătite de către clujeni și pentru aceasta le mulțumesc”, a declarat Emil Boc, citind de pe prompter, la finalul unei înregistrări video în care anunță introducerea de noi autobuze pentru elevi, la finalul anului școlar. Este, evident, o realizare: să reușești să implementezi noi trasee centrale pentru transportul elevilor, când instituțiile de învățământ se pregătesc să-și închidă porțile, aceasta nu poate reflecta decât preocuparea edilului clujean pentru bugetarea „partikipativă” și rapiditatea cu care sunt implementate proiectele propuse de clujeni.

În mod evident, această reușită trebuia să fie promovată în campania electorală, dar întrucât noile autobuze școlare au ajuns în Cluj cu întârziere, edilul clujean a decis să se adreseze clujenilor prin intermediul rețelelor sociale, la finalul lunii mai.

Este vorba despre cea de-a doua etapă a proiectului, „Autobuze școlare pentru elevi”, ce ar fi trebuit să funcționeze încă din acest an. Acum au fost achiziționate 10 autobuze noi, iar rutele au fost suplimentate cu 7 trasee care acoperă două zone din oraș – Bună Ziua și Grigorescu.

Începând de săptămâna viitoare, adică abia din 3 iunie 2019, acestea ar urma să intre în circuit.

Prețul unui autobuz este de 1.096.699 lei. – valoarea totală fiind de 10 969 990 lei (aproximativ 11 milioane lei).

Autobuzele noi vor deservi 7 licee din centrul municipiului Cluj-Napoca:

Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Colegiul Național „George Coșbuc”, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Seminarul Teologic Ortodox, Liceul Teologic Reformat, Liceul Teoretic Bathory Istvan, Liceul Teoretic Apáczai Csere János.

„Suntem singurii în țară care nu am pus o limită la numărul de copii. Am spus toți copiii care au media 10 la purtare și peste 8:50 media pe semestru … ne permitem să-i susținem pe toți copiii care învață, noi ca societate vom cheltui mai puțin în viitor dacă ei învață acum”, declara Emil Boc în martie 2019. 

Astfel, proiectul s-a bazat de la început, conform afirmațiilor edilului clujean, pe principii discriminatorii: doar elevii cu o anumită medie pot circula cu aceste autobuze. Programul autobuzelor școlare nu este destinat tuturor elevilor, ci doar celor care învață în liceele centrale. 

“Proiectul autobuzelor școlare cu circuit inchis ne-a fost solicitat de către clujeni în cadrul proiectului de bugetare participativă. În consecință, colegii mei, domnul director Neag, domnul director al Poliției Locale, domnul Bonțidean, domnul viceprimar Tarcea, împreună cu directorii școlilor, au lucrat ca începând de marți vom avea o lună și jumătate un proiect pilot, să vedem exact cum îl receptează școlile, părinții și copiii, adresat copiilor din clasa 0-IV, copiii mici care vin cu părinții la școală, un părinte, o mașină, un copil și care generează foarte mult trafic.

Aici vrem să venim în sprijinul părinților și a celor care însoțesc copiii la școală punând la dispoziție, deocamdată, ca program pilot, pentru 2 licee care sunt în proximitate, este vorba despre Liceul Bălcescu și Avram Iancu”, susținea primarul Emil Boc la începutul acestui an școlar.

CITEȘTE ȘI: Autobuse „experimentale” pentru elevi: încercând să dreagă busuiocul, liberalul Boc propune încă o măsură „discriminatorie”

După cum vă puteți da seama, primarul Boc a ales două licee la întâmplare: Liceul Bălcescu și liceul Avram Iancu, două unități de învâțământ ca oricare altele. 

După recordul stabilit vara trecută, atunci când Emil Boc a uitat de egalitatea de șanse și a instituit principiul discrimantoriu privind distribuția locurilor în creșe în funcție de vechimea de clujean, ei bine, edilul clujean a introdus autobuzele ”experiment” în care vor circula elevii care învață la liceele Avram Iancu și Nicolae Bălcescu din Cluj-Napoca. 

Acum, pe final de an școlar, Emil Boc mai gafează o dată, experimentând noi rute pentru transportul elevilor care vor intra în vacanța de vară. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *