Din oras

Autobuzele cu suport pentru biciclete au disparut din Cluj-Napoca

Scris de 987

In 2009, fostul primar Sorin Apostu arunca cu praf electoral in ochii clujenilor si inaugura primele autobuze din tara, dotate cu rastele pentru biciclete. Era vorba de doua linii, pe ruta Gara-Zorilor si Grigorescu-Zorilor, iar promisiunea era ca la Cluj-Napoca vor fi dotate mai multe autobuze cu aceasta facilitate pentru biciclisti. Numai ca acest lucru nu s-a mai intamplat, acele rastele s-au dovedit a fi nefolositoare, deoarece nu erau omologate de RAR, si s-a renuntat la aceasta initiativa, cu toate ca nu exista nicio alta modalitate de a transporta bicicleta pe rutele respective.

In acest moment, in Cluj-Napoca nu exista niciun serviciu public adresat biciclistilor, care sa faciliteze deplasarea pe doua roti in cartierele in care accesul biciclistilor este ingreunat. Totusi, in 2009 existau promisiuni din partea Primariei Cluj-Napoca, care arata ca mai multe autobuze care circula pe rutele Gara Zorilor (linia 35) si Grigorescu-Zorilor (linia 43) urmeaza sa fie dotate cu rastele pentru biciclete.

Sorin Apostu chiar a inaugurat doua autobuze dotate cu astfel de suporturi, dar s-a dovedit un proiect mort, iar la scurt timp de la darea in folosinta, au fost si desfiintate.

Radu Mititeanu, presedintele Clubului de Cicloturism Napoca, spune ca rastelele respective, montate de fosta Regie Autonoma de Transport Public Cluj, actuala CTP, nu erau conforme si nu erau autorizate de Registrul Auto Roman.

“Nu aveau autorizatie de la RAR, iar din acest motiv nu aveau cum sa le foloseasca in mod legal. Erau facute foarte prost. Autoritatile au <> atunci ideea, au intrebat daca sunt in alte orase, apoi le-au dat celor de la RATUC sarcina sa le faca. Am aflat in ultima clipa ca se fac dupa ureche. Le-au facut dupa ochi. Au stat vreo doua luni, pe doua autobuze. Oricum, erau destul de nefolositoare, deoarece nu  stiai cand vine autobuzul care are rastel. Mai mult, aceste suporturi erau o improvizatie”, spune Radu Mititeanu.

Pe de alta parte, directorul Companiei de Transport Public Cluj, Liviu Neag, spune ca autobuzele dotate cu suporturi pentru biciclete au fost desfiintate, deoarece nu exista cerere.

“In perioada cand noi am experimentat acest transport, in pacate am avut foarte putini solicitanti”, spune acesta.

El arata ca ideea a fost inlocuita de proiectul european de bike-sharing, in cadrul caruia vor fi amenajate piste pentru biciclete in oras.

“S-a adoptat o alta solutie, care sa fie mai la indemana amatorilor de ciclism. Ma refer la proiectul european de bike-sharing, care vine oarecum sa faca o legatura intre cartiere prin piste de biciclete. Pe parcurs vom vedea daca va aparea si aceasta oportunitate, de transport autobuzul, dar deocamdata nu a aparut”, a completat Liviu Neag.

Astfel de solutii de transport sunt adoptate cu succes in alte orase civilizate din lume. Spre exemplu, in Statele Unite ale Americii se foloseste portbagajul frontal pentru biciclete. In alte orase din  Europa sunt alte sisteme de prindere, pe spatele autobuzelor. Cea mai sigura metoda este, insa, cea a transportului bicicletelor in interiorul autobuzelor. Cu toate acestea, pe mijloacele de transport in comun din Cluj-Napoca se interzice accesul cu bicicletele.

“Ar fi o mare nevoie de aceasta facilitate, mai ales pentru cei care locuiesc in cartiere ca Zorilor, Gruia sau Buna Ziua”, conchide Radu Mititeanu.

Pana si bucurestenii ne-au luat-o inainte, dupa ce au permis accesul cu bicicletele in metrou, insa numai pe anumite linii de transport in comun.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Rautacisme
  Emil Boc: “Vom mapa educațional zona metropolitană”. Poate că cu sapa. Sau coasa
 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  Băiete, încă o tură de randări pe calculator şi powerpointuri pentru presa de chitanţier! Boc vorbeşte despre stadiul investiţiei care OSĂ fie în Borhanci. Stadiul e că s-au mai făcut nişte randări şi slide-uri în powerpoint
 • Acum 4 hours Din oras
  Municipaliteatea mai “articulează” 30 de milioane de euro în 40 de autobuze electrice. Care OSĂ stea în depou cam ca şi celelate
 • Acum 5 hours Eveniment
  BEAT LA VOLAN a rănit trei persoane pe Calea Mănăştur. Cum vă ziceam, genul acesta de inconştienţă ar trebui încadrat la tentativă de omor
 • Acum 5 hours Din oras
  I-au trebuit 20 de ani să “reglementeze” Urbanismul de Cumetrie. Cum OSĂ îl scuze Emil pe Boc că s-a construit haotic în Cluj-Napoca
 • Acum 6 hours General
  ROMÂNIA FURATĂ: Podul din Cluj care se termină într-un câmp cu porumb
 • Acum 7 hours Eveniment
  GHINION: Poliţiştii au reţinut 13 traficanţi de droguri din zona Turda – Cîmpia Turzii
 • Acum 8 hours Politica
  LUCIAN BODE A TRECUT LA AMENINȚĂRI: ”Cu toți cei care mă vor acuza de acum înainte că am secretizat-o mă voi întâlni în instanță pentru că prea mult și-au bătut joc. Au citit-o de nu mai are coperți/ E publică, la Biblioteca Universitară din Cluj și Biblioteca Națională”
 • Acum 9 hours Straineze
  Viktor Orbán, declarații din genunchi: “Rusia nu a căzut deloc în genunchi, în timp ce economiile europene se dărâmă. Trebuie schimbată politica de sancţiuni a UE”
 • Acum 1 day In vizor
  În loc să-i dea una peste ceafă ”euroderutatului” Rareș Bogdan pentru ieșirea putinist-teroristă de ieri, Klaus Iohannis îl mângâie pe creștet: ”L-a luat puțin valul”…
 • Acum 1 day In vizor
  În scandalul de achiziție cu dedicație a BMW-urilor pentru Poliția română de la amicul Schmidt al președintelui Klaus Iohannis, Bode vrea să ne zică că ”Cei patru evangeliști au fost trei: Luca și Matei”
 • Acum 1 day Rautacisme
  Boc aruncă pisicile moarte ale metroului şi centurii metropolitane pe masa Ministerului Transporturilor
 • Acum 1 day Eveniment
  SĂ NE INTOXICĂM “SĂNĂTOS”: Napolitane cu SALMONELLA, retrase din toate magazinele LIDL din țară. ANSVSA: “Poate provoca afecțiuni grave”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE