In vizor

Austriecii de la Strabag, cu afaceri și în Cluj-Napoca, rup legăturile cu oligarhul rus Oleg Deripaska

Haselsteiner, acționarul principal al companiei austriece de construcții Strabag, care a câștigat numeroase contracte de infrastructură și în România, inclusiv în Cluj-Napoca, a anunțat marți că reziliază un acord cu o companie deținută de oligarhul rus Oleg Deripaska și anulează plățile de dividende către companie, după încercări eșuate de cumpărare a pachetului rus. De asemenea, compania își încetează toate activitățile în Rusia, după ce oligarhul apropiat de liderul rus Vladimir Putin a intrat pe lista sancțiunilor occidentale. Deripaska este considerat un confident al lui Vladimir Putin, informează economedia.ro.

Antrepriza de Reparații și Lucrări (ARL) Cluj este subsidiara locală a grupului austriac Strabag. Compania este cunoscută pentru numărul mare de contracte pe bani publici. De exemplu, ARL a câștigat licitația pentru modernizarea traseului Calea Moților – Calea Mănăștur – strada Uzinei Electrice – strada Oțetului – strada Mărginașă din Cluj-Napoca.

Compania ARL a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de 42,7 milioane euro, mai mare cu 8 milioane euro față de anul 2018. ARL Cluj a declarat un profit net de aproape 2,2 milioane euro, în creștere de aproape patru ori față de anul 2018. Un profit semnificativ a avut și în 2017: 1,1 milioane euro. Cel mai mare profit al Antreprizei de Reparații și Lucrări din ultimii cinci ani a fost înregistrat în 2015: aproape 2,9 milioane euro.

În România, prin subisidiara STRABAG și prin Antrepriza de Reparații și Lucrări Cluj (ARL), doar în ultimele 4 luni de zile, Deripaska a „împușcat” licitații publice de 276 de milioane de euro, luând proiecte licitate de CNAIR, dar și lucrări importante din diverse municipii reședință de județ ale patriei.

Firma de la Cluj a câștigat atât de multe proiecte în 4 luni (99 de milioane de euro) încât își va depăși cu mult cifra de afaceri din 2020, scrie strictsecret.ro.

La Cluj, compania e condusă de Dan Mihancea, administrator care a fost subiectul unui scandal imens acum ceva vreme, care a arătat opiniei publice cum câștigă ARL contracte. De exemplu, angajându-l la acea vreme pe fiul șefului Direcției de Drumuri și Poduri Cluj.

Grupul de construcții Strabag avea până acum trei acționari principali: fundația privată Haselsteiner (cu o cotă de 28,3 la sută), „Rasperia Trading Limited”, societate înregistrată în Cipru și controlată de oligarhul rus Deripaska (cu 27,8 la sută), și compania de asigurări UNIQA (15,3%) și grupul financiar Raiffeisen (14,2%). Doar 14,4 la sută sunt „free float”, adică acțiuni care se tranzacționează liber la bursă.

Holdingul Rasperia, deținut de industriașul rus Oleg Deripaska, a intrat în aprilie 2007 în acționariatul Strabag, când a preluat o participație în capitalul social al companiei, iar acţionarii Strabag SE au vândut un număr mic de acţiuni din portofoliul lor către Rasperia. Un acord de sindicat încheiat atunci între acționari prevedea, pe lângă numirea membrilor consiliului de supraveghere, și coordonarea rezultatelor votului în cadrul adunării generale.

Acum, fundația privată Haselsteiner a anunțat că a reziliat acordul de sindicat care există cu Uniqa și Raiffeisen Group și Rasperia Trading în cadrul Strabag, „după ce toate eforturile de a achiziționa pachetul rusesc au eșuat”. Sindicatul se va încheia la sfârșitul lui 31 decembrie 2022, conform unui anunț al Uniqa. De altfel, presa germane mai scrie că acordul de sindicat ar fi expirat oricum la sfârșitul lui 2022.

Compania transmite că nu va plăti dividende către Rasperia și că activitățile din Rusia, care reprezintă doar o proporție minimă din totalul afacerii, ar fi lichidate.

Oleg Deripaska este în top șapte cei mai bogați și mai influenți oligarhi ai Rusiei, alături de proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici.

Săptămâna trecută, guvernul britanic l-a pus pe Oleg Deripaska pe lista oligarhilor ale căror bunuri sunt înghețate în Regatul Unit, alături de Abramovici.