In vizor

ANL va construi 22 de locuințe în satul Jucu-Herghelie, la circa 20 de kilometri de Cluj-Napoca

În localitatea Jucu-Herghelie, situată la circa 20 de kilometri distanță față de Cluj-Napoca, se pregătește un proiect de construcție de locuințe prin ANL. Proiectul va fi compus din 22 de unități locative cu un regim de înălțime P+2E.

Contractul de proiectare și execuție lucrări, încărcat pe platforma SEAP, în valoare de 3.687.097,37 lei, a fost atribuit firmei Flaely Grup din localitatea Sigmir, județul Bistrița-Năsăud, al cărei unic asociat și administrator este Petrina Viorica. În anul 2020, firma a avut o cifră de afaceri de 936 193 euro, un profit net de 26 599 euro și datorii în cuantum de 161 396 euro, la un număr mediu de 27 de angajați.

Ziar de Cluj a solicitat Primăriei Comunei Jucu să ne ofere mai multe detalii în privința locuințelor ANL care se vor construi în satul Jucu-Herghelie.

Primăria Jucu ne-a informat că deține un teren liber în intravilan, pe care l-a pus la dispoziția acestui proiect, zona în care va fi amplasat blocul ANL fiind una de locuințe:

„Ne dorim să sprijinim familiile tinere cărora le sunt destinate aceste locuințe.

Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite prin ANL și destinate închirierii, persoane care nu își permit să cumpere sau să închirieze o locuință de pe piața liberă.

Tinerii își pot depune cererile și dosarele la autoritățile publice locale pe a căror rază administrativ-teritorială se află aceste locuințe. (…)

Fondurile utilizate pentru realizarea lucrărilor de construcție sunt asigurate de la bugetul de stat, credite interne/externe, sume rezultate din vânzarea locuințelor pentru tineri, realizate în anii anteriori, precum și din alte surse legal constituite. (…)

Locuințele (apartamente cu una sau două camere în clădiri cu regim de înălțime redus) sunt construite pe terenuri puse la dispoziția ANL de către autoritățile locale/centrale, cu drept de folosință gratuită pe întreaga perioadă de realizare a investițiilor. (…)

Locuințele pentru tineri sunt construite prin ANL, iar după finalizarea lucrărilor sunt predate autorităților publice locale în vederea administrării și repartizării către tinerii care îndeplinesc criteriile de acces la astfel de locuințe.”

Prin oferirea acestor locuințe pentru închiriere și, ulterior, după un an de zile, spre vânzare tinerilor, Primăriile își atrag în localitate tineri care, pentru a beneficia de acest program, trebuie să își desfășoare activitatea în localitatea în care sunt amplasate locuințele. Tinerii pot lucra, de asemenea, și pe platformele industriale din preajma localităților.

Criteriile de repartizare a locuințelor ANL sunt disponibile pe site-ul anl.ro. Pe același site este disponibilă și o listă a locuințelor pentru tineri care pot fi cumpărate, la nivel național. În județul Cluj, pot fi vândute locuințe ANL din 5 amplasamente, dintre care doar unul în Cluj-Napoca, pe strada Mehedinți (10 unități locative). Celelalte patru amplasamente sunt situate în Câmpia Turzii și în Florești. La acestea s-ar putea adăuga, în viitor, și locuințele ANL din Jucu-Herghelie.

Pe o piață imobiliară deosebit de scumpă, în care puțini își pot permite cumpărarea unei locuințe (sau chiar și închirierea), imobilele ANL le-ar putea oferi tinerilor o gură de oxigen, șansa la o locuire decentă. Ar fi nevoie de mai multe astfel de proiecte și la Cluj-Napoca, orașul care le oferă „cea mai bună calitate a vieții” doar celor care își permit să o plătească foarte scump.

Foto: anl.ro