Aurelia Visovan, fosta eleva si studenta a Liceului de Muzica, respectiv a Academiei de Muzica Gheorghe Dima (AMGD) a obtinut de curand Premiul I la Concursul International de Muzica de la Graz, unul din evenimentele prestigioase de gen din Austria. Invitata la Festivalul Mozart care va incepe de curand la Cluj, pianista a povestit pentru Ziar de Cluj cum a ajuns pe marile scene ale lumii, cum e viata de student cand studiezi muzica, cat de mari i-au fost sacrificiile si cum s-a adaptat la viata din Occident. S-a numarat printre romanii care au facut eforturi uriase ca sa poata vota la prezidentiale.
La doar 24 de ani, Aurelia Visovan are la activ o multime de diplome, distinctii si amintiri de pe scena unor mari sali de concerte. A absolvit AMGD, dupa care a inceput studiul la Universitatea de Muzica din Viena. Acolo a cantat la „Glasener Saal” din faimoasele sali Musikverein sau Gesellschaft fur Musiktheater. De aproape doi ani studiaza si clavecinul, cu Gordon Murray si are deja invitatii sa concerteze si in aceasta noua ipostaza, la Festivalul „Bach Woche” din Viena si la Muzeul de Instrumente Tagliavini din Bologna. A mai cantat in deschiderea concertului de deschidere al Festivalului „Sachsiches Mozartfest” din Chemitz (Germania), alaturi de Philarmonisches Kammerorchestrer Dresden. In Romania, a colaborat cu Orchestra de Camera radio din Bucuresti, filarmonici din Cluj, Satu Mare, Arad sau Sibiu.
Tanara artista a luat parte la conferinta de presa care anunta Festivalul Mozart, dupa care si-a relatat pentru Ziar de Cluj parcursul imresionant, simplu, la obiect si fara ocolisuri.
Studentie de „conservatorist”: trezirea la 4.30, studiu zilnic
Pianista s-a nascut in Maramures, in Sighetul Marmatiei.
„Am inceput studiul pianului la 5 ani, cu doamna profesoara Monica Chifor si am venit la Cluj din clasa a VII-a, sa studiez cu profesoara Gerda Turk, care nu mai este printre noi. Clujul mi s-a parut mare si strain. Eram mica, aveam 12 ani si mi-a foarte greu sa ma adaptez. Am avut noroc cu doamna profesoara, care a fost ca o mama pentru mine si s-a ocupat de mine din toate punctele de vedere. Apoi am absolvit Liceul de Muzica „Sigismund Toduta””, a povestit ea.
„Ai mei si-au dorit foarte mult sa invat sa cant la un instrument muzical. Tata a facut vioara si a zis „hai sa incercam sa ducem fetita la pian”. Profesoara ne era prietena de familie, a vazut ca am talent, m-a dus din primul an la concursuri. A vazut ca imi place, ca ma simt bine pe scena si asa am ajuns de mic copil la Cluj”, a povestit Aurelia Visovan.
Cand vine vorba de sacrificiile inerente meseriei, tanara artista spune ca ele au fost facute de parintii sai, nevoiti sa o sustina ca sa poata sta la Cluj si a participa la concursuri.
„Pentru noi, cei de la muzica, studentia a insemnat sa ne trezim in fiecare zi la 4.30, sa fim aici la Conservator si sa prindem o sala de studiu la 5.45. A mai insemnat ore de studiu in fiecare zi, cateva cursuri si pregatire pentru concerte si concursuri. E o studentie foarte speciala, cu foarte multa munca”, si-a rezumat ea anii de tinerete.
Peste 20 de Premii I, doar in Romania
Inca de la inceputul sederii la Cluj, pianista a stat in gazda la o clujeanca ce ii este si acum ca o bunica. Chiar si acum, cand a sosit de la Viena pentru a participa la Festivalul Mozart, tanara sta in casa acesteia. Are o adevarata colectie de premii, medalii si diplome, dintre care multe sunt pentru locul I al concursurilor muzicale.
„Primul concurs castigat cred ca a fost chiar la Sighetul Marmatiei, dar am participat la concursuri la Bucuresti. la concursul „George Enescu”, pe care l-am castigat o data – binenteles ca am participat de mai multe ori – la concursurile de aici, din Cluj, am participat la olimpiade peste olimpiade, am undeva la peste 20 de Premii I in decurs de 6-7 ani, primite in tara. In strainatate am inceput sa particip abia mai tarziu”, isi aminteste ea.
Prima iesire din tara artistei a avut loc in Ungaria, unde, la abia 8 ani, a participat la un festival de muzica de la Nyiregyhaza.
„Eu eram atat de mica, incat m-am dus, am cantat, m-am simtit bine si m-am intors fara sa realizez ceva deosebit. Mai tarziu, cand am inceput sa merg la cursuri de vara la Salzburg sau in Germania am simtit ca acolo e un alt nivel, o alta civilizatie”, a relatat pianista.
Germana de la CCG e baza
Dupa doi ani de studii la Cluj, in cadrul Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” a dat admitere si a intrat la Viena, unde invata si acum, la un nivel echivalent studiilor masterale de la noi.
„Acum pot spune ca am cunoscut mai bine Occidentul, sunt acolo de patru ani. Am inceput sa invat germana aici, la Centrul Cultural German (CCG) din Cluj, dupa care am fost nevoita sa invat intensiv, acolo toti vorbesc cu mine germana, in aceasta limba imi dau si examenele, asa ca m-am descurcat pana la urma”, a povestit ea.
Planurile de viitor ale artistei nu sunt inca batute in cuie, insa este hotarata sa inceapa sa predea muzica.
„In primul rand imi doresc sa imi termin studiile, mai am doi ani. Intre timp, particip la cat mai multe concursuri, uneori mai apar posibilitati de concerte. Incerc sa cant cat mai mult si incerc, pe cat posibil, sa imi gasesc un post de profesoara undeva. Si aici, in Romania, si acolo, sunt deschisa la orice posibilitati. Pe de o parte, mi-ar placea sa ma intorc in Cluj, pentru ca e nevoie in Romania de tineri entuziasti care sa promoveze muzica clasica si cultura in general. Pe de alta parte, sigur, daca mi s-ar oferi posibilitatea sa predau in Austria, ar fi fantastic. Incerc, oricum, sa pastrez legatura cu tara”, a marturisit ea.
Aurelia Visovan s-a numarat printre romanii aflati in strainatate care au facut eforturi extraordinare sa voteze la recentele alegeri prezidentiale din Romania.
„Prima data, in primul tur, nu am reusit sa votez. Am stat la coada de 5 ori si nu am ajuns. A doua oara am avut noroc ca eram tocmai la concursul pe care l-am castigat, la Graz, iar acolo nu era atat de multa lume si am reusit sa votez. In seara precedenta castigasem concursul si a doua zi dimineata m-am trezit la ora 5, m-am dus si am fost prima la sectia de votare, la 7 dimineata si am votat”.
In urma participarii la concursul la la Graz, clujeanca s-a clasat pe locul I. Conform specificului competitiei, fiecare universitate din Austria avea voie sa isi inscrie doar cate doi studenti.
„Am mers la Graz, am cantat, au fost doua etape, o semifinala si o finala si am fost aleasa drept castigatoare dintre cei patru finalisti. Ceilalti trei erau studenti de la Graz si de la Salzburg. Ca urmare a acestui concurs, am primit o bursa de studiu pe doi ani, ceea ce imi usureaza cu adevarat existenta la Viena, ca nu mai am probleme pana la terminarea studiilor”, a dezvaluit Aurelia Visovan.
A dat ore de pian ca sa se intretina la Viena
Clujeanca a mai beneficiat si pana acum de burse in capitala Austriei, insa nu erau pe termen lung si nu avea siguranta zilei de maine.
„Pana acum nu stiam daca nu cumva trebuie sa ma intorc acasa dupa o vreme, din lipsa de fonduri, era totul extrem de instabil. Din Romania nu am avut sprijin decat din partea parintilor si, pentru o vreme, din partea unui centru stomatologic din Cluj. Pentru Romania era destul de mult, dar pentru conditiile de acolo nu era suficient ca sa traiesc. Am dat ore in particular, am mai primit bani de la cate un concert, dar asta nu era regulat”, a spus ea.
Intre realizarile de care se mandreste este evolutia ca solista la un spectacol in Sala Mare a Filarmonicii din Berlin.
„Sigur, mi-as dori sa cant la Viena, la Musikverein, in Sala Mare, pentru ca am mai cantat acolo, dar in salile mai mici. Adevarul este ca oriunde ai canta, daca ai un public cald te simti bine. Daca e sa imi doresc sa cant cu ceva artisti din Romania, mi-ar placea sa fie cu colegii de la Arcadia care probabil sunt cel mai bun cvartet din Romania. As fi fericita sa cant cu ei”, a marturisit pianista.
Nu a fost privita ostil ca romanca la Viena, dar nici cu o calda prietenie.
„Daca stiu ca sunt artista, oamenii ma privesc acolo foarte bine. Au, poate, o oarecare reticenta, dar e o reticenta care se manifesta fata de straini, in general, pentru ca sunt foarte multi, dar nu am intampinat probleme. Nu am fost privita cu dispret niciodata, nu mi se pare ca am fost discriminata din acest motiv. In general, am de-a face cu oameni care sunt muziceni si artisti, si, sigur, intelectualii nu cred ca au asemenea prejudecati”, a punctat ea.
Concertul pe care Aurelia Visovan il va sustine in fata publicului clujean la Festivalul Mozart 2014 va avea loc luni, 8 decembrie, de la ora 19, in Sala Studio a AMGD.
„Voi canta impreuna cu violonistul Francesco Ionascu, mi-a fost coleg din copilarie, inca de la liceul de muzica, acum student la Londra doua sonate de Mozart, Sonata in fa minor de Serghei Prokofiev si o compozitie a lui Adrian Pop care se numeste „Tiituri”, a mai precizat pianista.
Intrarea la eveniment este libera.